Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ATİNALI MÜSLÜMANLARDAN BAYRAM MESAJI: “AB VE BM, NEONAZİ ALTIN ŞAFAK SORUNUNA EL...

ATİNALI MÜSLÜMANLARDAN BAYRAM MESAJI: “AB VE BM, NEONAZİ ALTIN ŞAFAK SORUNUNA EL ATSIN”

16
0

Yunanistan’ın başkenti Atina’da yaşayan on binlerce Müslüman, Kurban bayramı namazını hükümetin tahsis ettiği “Barış ve Dostluk Stadyumu” (SEF) ve Atina Olimpik Atletizm Merkezi (OAKA) ile yüzden fazla mescitte eda etti. Geçen Ramazan bayramına göre SEF ve OAKA’da daha az Müslüman’ın toplandığı gözlenirken, Pakistan-Yunanistan Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Syed Muhammed Jamil, Yunan devletini, Avrupa Birliği’ni (AB) ve Birleşmiş Milletler’i (BM) Neonazi yanlısı Altın Şafak örgütü sorununa el atmaya çağırdı.

Yunanistan’ın başkenti Atina’da cami olmaması sebebiyle Müslümanlar, önceki yıllarda olduğu gibi bu Kurban bayramı namazını da şehrin en büyük stadyumları Pire’deki SEF ile OAKA’da kıldı. Sabah erken saatlerden itibaren SEF’e ve Atina Olimpiyat Stadyumu bitişiğindeki “Kassimatis Spor Salonu”na akın eden Müslümanlar’a kadın ve çocuklar da eşlik etti. Hep bir ağızdan tekbir getiren Müslümanlar, daha sonra namaz kıldı ve verilen hutbeyi dinledi. Asya, Ortadoğu, Arap ve Afrika kökenli Müslümanlar, namazın ardından hep birlikte bayramlaştı. OAKA’ya bayanların da geldikleri görüldü.

Pire’deki Barış ve Olimpiyat Stadyumu’nda kılınan bayram namazını Atina’daki Pakistanlı Müslümanlara ait kültür ve yardımlaşma dernekleri organize etti. Namaza yoğun bir katılım gözlenirken, çok sayıda roman dilencinin de toplandıkları gözlendi.

 

CAMİ, MEZARLIK VE ALTIN ŞAFAK MÜSLÜMANLARI DÜŞÜNDÜRÜYOR

 

Yunanistan’da 42 yıldır ikamet eden Pakistan-Yunanistan Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Syed Muhammed Jamil, Cihan Haber Ajansı’na sorunlarını anlattı. Yunanistan ve bütün dünyadaki Müslümanların Kurban bayramlarını tebrik ettiğini ifade eden Jamil, asırlardır kardeş olduklarını ifade ettiği Türkiye’nin de bayramını kutladı. Jamil, şöyle devam etti: “Özellikle Güney Asya ülkeleri Pakistan, Afganistan, Bangladeş ve hemen yanı başımızdaki asırlardır kardeş olduğumuz komşu Türkiye’nin Kurban bayramı da mübarek olsun.”

İslam’ın öğrettiği gibi sadece Kurban bayramlarında değil her zaman fedakarlık yapmak gerektiğine dikkat çeken Jamil, cami sorununa dikkat çekti: “Yunanistan’da ekonomik kriz var. Koşullar çok zor. Bu bağlamda özellikle Müslümanların karşılaştığı zorluklar çok fazla. İbadet yapabilecekleri bir camileri yok. Atina, Avrupa’da resmi camisi olmayan tek başkent. Bu trajik bir konu. Bugünkü hükümet ve Din İşleri Genel Sekreteri Yorgos Kalantzis, bu konuda çaba gösteriyor. Umuyorum kısa sürede bu talep karşılanacaktır.”

Yunanistan’daki Pakistan cemaatinin önde gelen isimlerinden biri olan Jamil, ülke genelinde Pakistanlı Müslümanlar tarafından açılan 42 mescid bulunduğunu söyledi. Jamil, bunlardan 24 tanesinin Atina’da hizmet verdiğini kaydetti.

Bir diğer büyük sorunlarının ise mezarlık olduğuna değinen Jamil, “Bir Pakistanlı vefat ettiğinde, ülkesine göndermek için 2 – 2 bin 500 euro masraf yapmak zorunda kalıyoruz. Burada bir mezarlık yapılmasını talep ediyoruz.” dedi.

 

“DEVLET, AB VE BM ALTIN ŞAFAK KONUSUNA EL ATMALI”

Üçüncü sorunlarının ise ırkçı Altın Şafak (Hrisi Avgi) örgütü olduğuna vurgu yapan Pakistan-Yunanistan Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Syed Muhammed Jamil, “Pakistanlılar olarak Altın Şafak karşısında çok büyük mücadele veriyoruz. Bu da bir başka trajik gelişme. Her gün, onların saldırılarına maruz kalıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Avrupa Konseyi Minhaj Barış ve Entegrasyon” insiyatifinin Genel Sekreteri de olan Jamil, “Devletten, ABi’den ve BM’den Altın Şafak problemine müdahil olmasını talep ediyoruz.” dedi. Yunan polisinden bazılarının Altın Şafak’ı desteklediğine dair kanıtların mevcut olduğu bilgisini de veren Jamil, şöyle devam etti: “Polisin bir bölümünün Altın Şafak’ı desteklemesi doğru değil. Burada yaşayan göçmenler yok yasal mı yasadışı mı? tartışması anlamsız. Her şeyden önce bunlar insan. Burası bizim ikinci ülkemiz. Herkes gibi biz de kanunlara saygılıyız. Gelenek ve kültürümüzü yaşatmak istiyoruz.”

Atina kurban kesmenin kendileri için zor bir vazife olduğunu belirten “Pakistan-Yunanistan Kültür ve Yardımlaşma Derneği” Başkanı Syed Muhammed Jamil, vekalet yolu ile kurbanlarını ülkelerinde kestirdiklerini sözlerine ilave etti.

 

Foto: Yüksel Peçenek

Kaynak: CİHAN

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz