Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ATATÜRK GÜMÜLCİNE’DE ÖZLEMLE ANILDI

ATATÜRK GÜMÜLCİNE’DE ÖZLEMLE ANILDI

21
0

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 78. yılında Gümülcine’de düzenlenen törende özlemle anıldı.

Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosluğu’nda anma töreni düzenlendi. Gerçekleştirilen anma törenine Batı Trakya genelinden çok sayıda soydaş katıldı. 
Bu yılki anma töreninde, Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşamına ait fotoğraflar Başkonsolosluk bahçesinde sergilendi. Katılımcılar sergideki fotoğrafları özenle ve büyük heycanla gezdi.

Törene Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı ve değerli eşleri Hülya Akıncı hanımefendinin yanısıra Muavin Konsoloslar ve Başkonsolosluk çalışanları, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Milletvekili Hüseyin Zeybek, Rodop eski milletvekili Ahmet Hacıosman, DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Koray Hasan, İskeçe Türk Birliği Asbaşkanı İsmet Tüccar, BAKEŞ Başkanı Galip Galip, Topiros Belediye Başkan Yardımcısı Sunay Hüseyinoğlu, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Ahmet Kara, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Sami Toraman, BİHLİMDER Derneği Başkanı Mehmet Emin Ahmet, emekli öğretmenler, din görevlileri ve de çok sayıda soydaş katıldı. 
Saatler 09:05’i gösterdiğinde tören bir dakikalık saygı duruşuyla başladı ve ardından hep birlikte İstiklâl Marşı okundu. 

Törende konuşan Başkonsolos Akıncı, “Komutan bir mareşal olarak askeri başarıları ile, bir devlet adamı olarak gösterdiği kurucu irade ve felsefesiyle ve bir milli lider olarak geride bıraktığı eserleriyle tarih boyunca anılmaya devam edilecek” diyen Başkonsolos Akıncı, konuşmasının devamında şunları dile getirdi:

“TÜRKİYE TÜM SIKINTILARA VE ÇALKANTILARA RAĞMEN DİMDİK AYAKTA”

“Atatürk’ün bir çok özelliğinden ve fikrinden söz etmek mümkün, buna tabii ki vaktimiz yok ama ben birkaç tanesi üzerinde, güncel olarak her an etkisini, büyüklüğünü hissettiğimiz bazı ilkeleri üzerinde durmak istiyorum. Öncelikle milli irade. 1920’de çok zor şartlarda kurduğumuz Gazi Meclisimizin duvarında biliyorsunuz, ‘Hakimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir’ sözü yer alır ve bu bizim devletimizin ve milletimizin kurucu felsefesidir. Bunun ne kadar önemli bir ilke olduğunu 15 Temmuz gecesi birlikte anladık. Devletin kendisine verdiği yetkiyi, topu, tüfeği, tankı, savaş uçağını milletin iradesine karşı kullanmak isteyen bir çetenin, ‘O irade size ait değil bize aittir, sizin adınıza biz karar veririz’ demek isteyen bir grubun müdahalesini milletimiz kahramanca göğüsledi. Bu tarih kitaplarına geçmeyi hak eden, üzerine filmler, destanlar, şiirler yazılmayı hak eden bir kahramanlık sayfasıdır. Yine Atatürk’ün bize bıraktığı bir başka ilke askerin, ordunun mutlak surette siyasetin dışında kalması gerektiği düşüncesi. İstiklâl Harbi’mizi Kurtuluş Savaşı’mızı birlikte yaptığımız kahraman komutanlara ya üniformayla göreve devam etme, ya da sivil bir şekilde siyasete devam etme seçeneği sunmuştu Atatürk. Bunun da ne kadar değerli olduğunu görüyoruz. Çünkü onlar Balkan Savaşlarında ordunun siyasetle eski nesil, yeni nesil, mektepli, alaylı gibi bölünmesi nedeniyle ne kadar zaafa uğradıklarını bizzat yaşamışlardı.” 

“Yurtta sulh, cihanda sulh”

Gerçekten bunu birebir yaşıyoruz. Bütün güney sınırlarımız boyunca devletler çatırdıyor, yüzbinlerce, milyonlarca insanlar acılar yaşıyor, niçin? Buradaki bazı makro planların gerçekleşmesi için. Ve, Türkiye Cumhuriyeti bütün bu zorluklara, çalkantılara ve fırtınalara rağmen kendi bölgesinin bir istikrar adacığıdır. 3 milyondan fazla Suriyeliye ev sahipliği yapıyor. Bütün bu sıkıntılara rağmen ekonomisi güçlü, devlet kurumları istikrarlı. Biz, bir millet olarak böylesine zor bir coğrafyada dimdik ayaktayız; öyle de kalmaya devam edeceğiz. Ben, sözlerimi sizlere teşekkür ederek tamamlamak istiyorum. Her zaman olduğu gibi bütün törenlerimizde yer alma hassasiyeti gösteriyorsunuz. Bu duyguları ve düşünceleri, yeni nesillere de hep birlikte aktaralım.”

 

Törende yapılan konuşmaları ve çocuklar tarafından okunan şiirleri Videolardan izleyebilirsiniz.

 

 

VİDEO 1: http://www.dailymotion.com/video/x51hbxg_mustafa-kemal-ataturk-gumulcinede-anildi-video-1_news

VİDEO 2: http://www.dailymotion.com/video/x51hdjq_mustafa-kemal-ataturk-gumulcinede-anildi-video-2_news

VİDEO 3: http://www.dailymotion.com/video/x51he7s_mustafa-kemal-ataturk-gumulcinede-anildi-video-3_news

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz