Ana Sayfa Batı Trakya Haberler AMACI DIŞINDA KULLANMAYA BAŞLADILAR BİLE

AMACI DIŞINDA KULLANMAYA BAŞLADILAR BİLE

25
0

Atina’daki camiyi amacı dışında kullanmaya başladılar bile.

Türkiye’de kiliseler restore edilerek Patrik ve Yunanistan’dan giden Papazlar ve heyetlere ayin yapmaları için tahsis edilirken, Atina’daki en eski Osmanlı eserlerinden biri olan Fethiye Camii restore edildi ve amacı dışında kullanılmaya başladı bile. Turistler cami içinde uygunsuz kıyafetlerle dolaşıp yeni açılan sergiyi geziyor. Oysa Yunanistan genelinde bırakın kiliseye girmeyi, bir manastıra dahi uygunsuz kıyafetle girmek asla mümkün değil.

Şimdi insana sormazlar mı, Türkiye’de değişik dinlere mensup insanlara hizmet, hoşgörü sınırsız bir şekilde sunulurken, Yunanistan’da neden bu anlayış ve hizmet yok? Kaldı ki Başbakan Çipras başta olmak üzere, Atina’da heyetler arası görüşmelerde T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a caminin açılacağı sözünü vermişlerdi, peki bu sözler nerede kaldı?  

Atina’daki Osmanlı eserlerinden tarihi Fethiye Camii’nin ibadete açılması beklenirken, sadece turist ziyaretine açıldığı görülüyor. Caminin restorasyonu biter bitmez tozuyla dumanıyla ilk resim sergisi başladı.

Avrupa başkentlerinde cami olmayan tek ülke Yunanistan. Ülkede yaşayan 1.5 milyon Müslüman’ın namaz kılabileceği tek bir cami bulunmuyor.

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE AMACI DIŞINDA KULLANIYORLAR

Atina Fethiye Camii, 1456 yılında fethedilen Atina’yı Fatih Sultan Mehmed’in 1458 yılında ziyareti anısına inşa edildiği kabul ediliyor. Bir başka görüşe göre ise Fethiye Camii, 17’nci yüzyılda daha önce varolan ibadethanenin yerine inşa edilmiş. Fethiye Camii Atina’daki Osmanlı eserlerinin kümelendiği ülkenin simgesi Akropolis eteklerindeki ‘Eski Atina’ diye anılan bölgede yer alıyor. Atina’nın 1835’li yıllarda Yunanistan’ın eline geçmesi ile birlikte Fethiye Camii, okul, hapishane, un ambarı, kışla ve fırın olarak kullanılmış. Cami, 1963 yılında içi boşaltıldıktan sonra 2011 yılına kadar arkeolojik eserler deposu olarak hizmet vermişti.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz