Selanik Belediyesi tarafından Selanik’te tarihi bir camide Bayram Namazı kılınmasına izin verilmesi konusuna ilişkin olarak Selanik Belediyesi’nin internet sitesinde 7 Ağustos’ta yer alan basın bültenininde yer alan açıklamalarda yine kafalar karıştı. Sözkonusu basın bülteninde Belediye Başkanı Boutaris’in 19 Ağustos günü Müslümanlara ibadet mekanı verilecegi hakkında kendisinin hiçbir zaman vaatte bulunmadığını ifade ettiği belirtiliyor. Açıklamada, “İmaret degil, Yeni Camii hakkında konuşuyoruz. Alaca İmaret’in yetimhane olduğunu ve hiç zaman cami olmadığını hatırlatıyorum. Öte yandan Yeni Camii özel bir ibadet mekanıydı ve birçok nedenden dolayı önemliydi, çünkü dönmelerin, yani Müslümanlığı seçen Yahudiler’in camisiydi” ifadeleri ise Alaca İmaret Camii’nin inkar edilişini açıkça ortaya koyduğu görülüyor.
Belediye Baskanı’nın, Müslümanlara ibadet mekanı tahsis edilmesi olasılığına ilişkin açıklamaları.
Selanik Belediye Başkanı Yannis Boutaris yaptığı açıklamalarda, Dışişleri Bakanlığı’nın da mutabık olması durumunda, Bayram Namazı için yılda bir gün Yeni Camii’nin Selanik’e gelen Müslüman ziyaretçilere tahsis edilmesi olasılığına değindi.
Sözkonusu talebin yeni bir talep olmadıgını ve sadece Selanik Belediyesi’ni değil, Dışişleri Bakanlıgı’nı da açıkça ilgilendirdigini söyleyen Yannis Boutaris, konunun Alaca İmaret’e degil, Yeni Camii’ne ilişkin oldugunu belirtti ve 19 Ağustos günü Müslümanlara ibadet mekanı verileceği hakkında kendisinin hiçbir zaman vaatte bulunmadığını ifade etti.
“Alaca İmaret degil, Yeni Camii hakkında konuşuyoruz. Alaca İmaret’in yetimhane olduğunu ve hiç zaman cami olmadığını hatırlatıyorum. Öte yandan Yeni Camii özel bir ibadet mekanıydı ve birçok nedenden dolayı önemliydi, çünkü Dönmelerin, yani Müslümanlığı seçen Yahudilerin camisiydi.” diyen Belediye Başkanı Yannis Boutaris, Ağustos ve Şubat aylarına denk gelen sözkonusu Bayramların, Müslümanların kısa süreli bir turistik gezi yapmaları için vesile olduğunu ifade etti.
Selanik Belediye Başkanı, “Bu mantıkla hareket ederek, eger bir gün için namaz kılmalarına imkan verirsek, Bayramlarını kentimizde kutlamaya ve buna paralel olarak tatil yapmaya gelecek çok sayıda ziyaretçi kazanacağız.” seklinde konuştu.”
KATHİMERİNİ: “BELEDİYE BAŞKANINDAN YENİ CAMİ’DE DUA ÖNERİSİ”
Kathimerini gazetesinin dünkü 08 Ağustos 2012 tarihli sayısında gazeteci Stavros Tzimas imzasıyla ve yukarıdaki başlık altında yayımlanan haberin çevirisi ise şu şekildedir:
Selanik Belediye Başkanı Dışişleri Bakanlığıyla işbirliğinde şehrin Osmanlı döneminin en önemli anıtlarından birisini Müslümanların ibadet ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla verilmesi olasılığını inceliyor.
Belediye Başkanı Sayın Yannis Butaris yılda bir defa, bayram namazı için Yeni Cami’nin Müslüman ziyaretçilere ya da yerli Müslümanlara verilmesine kararlı, yeter ki Dışişleri bakanlığının mutabakatı da sağlansın.
Bu tür bir girişimde bulunulmasına Ekümenik Patrik Bartolomeos’un da mutabık olduğu söyleniyor.
Sayın Butaris dün “söz konusu talep yeni değil ve sadece Selanik Belediyesini ilgilendirmiyor, elbette Dışişleri Bakanlığını da ilgilendiriyor” dedi. Edinilen bilgilere göre zaman zaman Müslüman dernekleri tarafından dile getirilen aynı zamanda ise gayri resmi olarak Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından da ifade edilen talebi birkaç gün önce Türkiye’nin Selanik Konsolosu Sayın Tuğrul Biltekin de, Kemal Atatürk’ün doğduğu evin ve Türk Konsolosluğunun bulunduğu Pano Poli’nin restorasyonuyla ilgili bir konuşma çerçevesinde yeniden ön plana getirdi. Söylentilere göre Sayın Biltekin Ağustos sonunda sona eren ramazan bayramı vesilesiyle uygun olarak başka bir anıtı, Alaca imaretini önerdi ancak Sayın Butaris farklı bir görüş dile getirdi.
Alaca İmaret
Selanik Belediye Başkanı “Alaca İmaret’ten söz etmiyoruz, yeni cami’den söz ediyoruz. Alaca İmaret’in yetimhane olduğunu hiçbir zaman cami olmadığını hatırlatmak gerekir. Tam aksine yeni Cami özel bir ibadet yeriydi çünkü Dönmelerin, yani İslamlaşan Yahudilerin camisiydi” dedi ve söz konusu bayramların Müslümanlar için kısa bir turistik gezi fırsatı olduğunu vurguladı.
Belediye Başkanı son olarak “bu mantık bağlamında onlara bir günlüğüne dua etme imkânını verirsek bayramlarını kutlamak buna paralel olarak da tatillerini yapmak için gelecek birçok ziyaretçimiz olacak” dedi.
Sayın Butaris yılda bir defa 15 Ağustos’ta Hristiyan kilisesi ibadete açılan Pontus’taki Sümela manastırıyla olduğu gibi Yeni Cami’nin yılda bir defa ibadete açılmasını planlıyor.