Ana Sayfa Batı Trakya Haberler RUMELİ BALKAN FEDERASYONU’NDAN BATI TRAKYA ZİYARETİ

RUMELİ BALKAN FEDERASYONU’NDAN BATI TRAKYA ZİYARETİ

22
0

Rumeli Balkan Federasyonu üyelerinden oluşan bir heyet Yunanistan’a geldi. Ziyaretlerine Selanik’ten başlayan heyet Kaval, İskeçe ve Gümülcine’yi ziyaret etti.

Rumeli Balkan Federasyonu Genel Başkanı Süheyl Çobanoğlu başkanlığındaki heyette Akdeniz Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı Mesut Baskır, Rumeli Balkan Federasyonu Başdanışmanı Özcan Pehlivanoğlu, Genel Başkan Yardımcısı Rıfat Yakupoğlu, Yunanistan Temsilcisi Ferruh Özkan, Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Vatansever, Danışma Kurulu Üyesi Cengiz Güloğlu ve Basın Danışmanı Birol Yılmazlar bulunuyor.

 

Federasyon üyeleri İskeçe’deki temaslarında önce Müftü Ahmet Mete ve daha sonra İskeçe Türk Birliği ve ardından İskeçe PASOK Milletvekili Çetin Mandacı’yı ziyaret etti. Mandacı bürosunda olmadığından dolayı heyeti Çetin Mandacı’nın oğlu kabul etti. Çetin Mandacı adına plaketi oğlu aldı.

Daha sonra İskeçe kabristanlığına geçen heyet burada merhum Müftüler Mehmet Emin Aga ve mehmet Hilmi’nin mezarlarını ziyaret etti.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın İskeçe’deki bürosunda bulunan Büyükelçi Aleksis Aleksandris’i de ziyaret etmek isteyen heyet Aleksandris’in yaz tatili nedeniyle İskeçe dışında bulunduğundan dolayı bu ziyaretin gerçekleşmediği belirtildi.

İskeçe’deki temaslarını tamamlayan heyet Cumartesi günü Gümülcine’ye geçti.

 

Gümülcine Temasları

 

Federasyon heyeti Gümülcine’deki temasları sırasında önce T.C. Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç’ı Başkonsoloslukta ziyaret etti.

Buradan Gümülcine Seçilmiş Müftülüğüne geçen heyet Müftü İbrahim Şerif’i makamında ziyaret etti ve Müftülüğün çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Daha sonra Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği’ne geçen Federasyon yöneticileri burara Birlik başkanı Sami Toraman tarafından kapıda karşılandı. Yönetim Kurulu üyeleri ve emekli öğretmenlerinde hazır bulunduğu ziyaret samimi bir şekilde gerçekleşti. Başkan Sami Toraman Rumeli Balkan Federasyonu üyelerine Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği tarihçesi ve çalışmaları hakkında geniş bilgi verdi. Karşılıklı hediyelerin ardından hep birlikte hatıra fotografı çektirildi.

 

Genel Başkanı Süheyl Çobanoğlu ve beraberindekiler buradan PASOK Milletvekili Ahmet Hacıosman’ı ziyaret etti. Milletvekili Hacıosman heyete Parlamento çalışmaları ve son olarak gerçekleştirdiği Brüksel temasları hakkında geniş bilgi verdi. Hacıosman, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın ekonomik açıdan çok zor günler geçirdiğini ve bu zor günleri atlatılması için Milletvekili olarak elinden gelen girişimleri yaptığını ifade etti.

Hacıosman, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın dernek kurma çalışmalarında isminden ötürü ve Azınlığın nasıl bir Azınlık olduğunun belirtilmemesi ile ilgili Yunan mahkemelerinde karşılaşılan sorunlarla alakalı zorlukları Atina nezninde ilgili Bakanlıklara aktardığını söyledi.

 

Heyet, Gümülcine Belediyesi Başkan Vekili Rıdvan Molla İsa’yı işyerinde ziyaret etti ve karşılıklı olarak Türkiye ile Yunanistan arasında belediyeler düzeyinde nelerin yapılabileceği konusunda fikir alışverişinde bulundu. Molla İsa, kendi çabalarıyla Azınlığa ait Vakıf malları ve şehir planıyla ilgili yapmış olduğu çalışma hakkında bilgi verdi ve heyete elinde sınırlı sayıda bulunan cd’lerden hediye etti.

 

DEB Partisini ziyaret eden Federasyon heyeti burada DEB Partisi Genel başkanı Mustafa Ali Çavuş tarafından karşılandı. Başkan Mustafa Ali Çavuş, heyete DEB Partisinin son döneme gerçekleştirdiği faliyetleri ve yeniden yapılanma süreci ile ilgili geniş bilgi verdi.

 

 

Süheyl Çobanoğlu: “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin hiç bir zaman Yunanistan topraklarında gözü olmadı”

 

 

Burada ziyaret ile ilgili Birlik gazetesinin sorularını yanıtlayan Rumeli Balkan Federasyonu Genel Başkanı Süheyl Çobanoğlu şunları söyledi:

 

“Buraya geliş amacımız rağmetli Batı Trakya Türklerinin unutulmaz lideri Dr. Sadık Ahmet’in anma törenlerine katılmaktır. Ama buraya gelmişken Batı Trakya Türklerinin Sivil Toplum kuruluşlarını ve siyasi kuruluşlarınıda ziyaret etmek arzusunu dile getirdik ve kendileriyle randevulaşıp bu ziyaretleri gerçekleştirdik.

Batı Trakya Türklerinin hukuki statüsünü tescil eden Lozan Andlaşması. Batı Trakya Türklerinin haklarının tescili ilk 1912 Atina Anlaşması’yla başlar ama Lozan Anlaşması tescil etmiştir. Bugünde bununla aynı tarihe çakıştığı için geldiğimiz bu topraklarda sizlerin buradaki tescili olan Lozan Andlaşması’nın da adına bir anma konferansı yapıyoruz ki konu daha iyi anlaşılsın, herkes hudutlarını bilsin, neyin ne maksatla bugüne gelindiğini nasıl bu şekilde olştuğunu kamuoyuna yansıtabilelim diye düşündük. Bu nedenle Türkiye’den değerli bir arkadaşımızı Doç. Dr. Murat Hatipoğlu’nu konuşmacı olarak buraya getirdik. Onun vasıtasıyla bu düşünce ve duyguları aktarmak istiyoruz.

 

Ben İstanbul’luyum ama aslen Rumeli göçmeniyim. İstanbul’da doğdum büyüdüm ve mahallemizde komşularımız vardı. Ama Rum komşularımızda vardı. Nasıl ki biz yıllarca onlarla iç içe yaşadıysak, doğumlarımızda, ölümlerimizde, düğünlerimizde, sevinçlerimizde ve hastalıklarımızda unutmadığımız isimler vardır. Hepsinin bizde hatıraları çok farklıdır. Biz nasıl onlarla sevgi, muhabbet ve diyalog içerisinde olduysak, burada yaşayan Batı Trakya Türklerini de Yunanlıların aynı sevgi ve muhabbet hislerini beslemesini arzu ediyoruz. Çünkü 500 yılı aşan ortak bir tarihimiz var. Ortak kültürümüz var. Benim gençlik yıllarımda Avrupa ülkelerine okumaya giden genç arkadaşlarımız şu söyledi, “nereye gidersek gidelim gene bizim en iyi dostumuz Yunanlılardır. Çünkü yemek kültürümüz aynı, alışkanlıklarımız aynı, görgümüz aynı, zevklerimiz bile aynı hemen hemen. Birkaç gündür buradayız önce Selanik’e gitmiştik ve orada da bakıyorum yemek isimleri aynı, lezzetler aynı kendimi İzmir’de filan hissettim. Yabancı bir ülkeye geldiğimi hissetmedim.

 

Ben ayrıca şunu ifade etmektende gurur duyuyorum. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde 35 sene üniforma giymiş taşımış bir insanım, emekli bir askerim. Devletin değişik kademelerinde görev yaptım. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin hiç bir zaman Yunanistan topraklarında gözü olmadığı ki bunu açıklıkla söylüyorum, müsteri olsunlar, korkmasınlar bunu rahat rahat söylüyorum. Hiç bir zaman burayla ilgili hak talebimiz yok. Talebimiz sadece burada yaşayan Batı Trakya Türklerinin özgürce dünyanın demokratik standartlarına uygun hak ve eşitlik prensiplerinden yararlanmasını istiyoruz. Anlaşmaların gereğini yerine getirmelerini beklemekte hem onların hemde bizim doğal olarak tabii hakkımızdır. Bunu söylemekle burada birşey yapmadık, korkmasınlar buraya dostça geldik, sevmeye geldik, diyalog kurmaya geldik, arkadaşlık etmeye geldik. Bunları en samimi şekilde ifade etmek istedim. Bana da bu fırsatı verdiğiniz için ayrıca sizlere teşekkür ediyorum.”

 

 

Mustafa Ali Çavuş: “Azınlık iki defa iflas etmiştir”

 

DEB Partisi Mustafa Ali Çavuş’ta ziyaret ile alakalı görüşlerini Birlik gazetesine şu şekilde değerlendirdi.

 

“Ben de Rumeli Balkan Federasyonu Genel Başkanı Süheyl Çobanoğlu’nu bugün Genel Merkezimizde ağırlamaktan dolayı duyduğum memnuniyeti dile getirmek istiyorum. Bizler Batı Trakya Türkleri olarak Anavatan’dan gelen ziyaretçilerimiz bizlere onur ve şevk veriyorlar. Azınlık oplarak vermiş olduğumuz bu mücadelemizde yalnız olmadığımızı belirtiyorlar. Tabii ki başkanımız barıştan dostluktan bahsetti. Bizlerde barıştan dostluktan ve kardeşlikten yanayız. Bu topraklarda hiç bir zaman çizgi dışına çıkmamış, dünyanın en uysal bir Azınlığı yaşıyor. Hiç bir zaman Yunanistan’a tehtid ve tehlike oluşturmamış bir Azınlığız ama bizlerde 21. Yüzyılda insanca yaşamak istiyoruz. Bizde 1. Sınıf vatandaş olarak yaşamak istiyoruz. Biz ne gerekiyorsa bu ülke için herşeyi yerine getirmiş bir toplum ve vatandaşlarız. Ancak olmazsa olmaz Batı Trakya Türkleri için eşitliği istiyoruz.

 

Azınlık iflas etmiştir. Bunu hem ekonomik anlamda hemde haklar anlamında da söylüyorum. Her ne kadar açıkça söylemeselerde basından izlediğimiz kadarıyla iddialara göre Yunanistan ekonomik açıdan iflas etmiş durumdadır. Ama Azınlık ise iki defa iflas etmiştir. Azınlık arayış içindedir. Diğer konulara baktığımızda Azınlık hakları konusunda Lozan’dan doğan haklarımızın bunca yıl geçmesine rağmen ilerlemiş olmaması bizi korkutan bir tablonun içinde olduğumuzu hatırlatıyor. 30 yıldan beri AB ülkesi Yunanistan ama görüyoruz ki AB dağılmak üzere. Ama bizler halen haklarımızı elde edememişsek artık bundan bir ders çıkarmalıyız. Şimdi artık Batı Trakya Türkleri için birlik zamanı.”

 

 

GTGB’de “Lozan’ın 88. Yılı Konferansı”

 

GTGB’de gerçekleşen konferansa Türkiye’den izmir Ekonomi üniversitesi’den Doç. Dr. Murat Hatipoğlu’nu konuşmacı olarak katıldı. Doç. Dr. Murat Hatipoğlu gerçekleştirdiği sunumunda Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Lozan Andlaşması’ndaki hakları ve konumunu dile getirdi. İstanbul Rum Ortodoks Azınlığı ile ilgili maddelerin belirttiği konulara da değinen Hatipoğlu, Patrikhane’nin statüsünü değerlendirdi ve yazılı bir andlaşmanın olmadığını, Patrikhane’in varlığının sözlü andlaşmayla ifade edildiğini iddia etti.

Batı Trakya Türklerinin Lozan Andlaşması’ndan önce diğer andlaşmalarla da varlığının garanti altına alındığını söyleyen Doç. Dr. Murat Hatipoğlu, batı trakya Türklerinin bölgedeki varlığını “Etabli” uygulamasıyla kanıtlandığını dile getirdi. Aynı durumun diğer taraf için de geçerli olduğunu söyledi.

Yunanistan’ın 30 yılı aşkın bir süre AB ülkesi olduğunu söyleyen konuşmacı Doç. Dr. Murat Hatipoğlu, Yunanistan’ın Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın haklarını vermemekte ısrar etmesinin anlaşılır gibi olmadığını ileri sürdü. Yunanistan’ın her tarafında demokrasinin beşiği ünvanını taşıdığını belirtmesini eleştiren Hatipoğlu, eğer demokrasi beşiği böyle bir uygulama ise o zaman gelişmiş ülkelerin demokrasisine bir bakmak lazım dedi.

 

Konferansın erken saatlerde saat 17:30’da olması nedeniyle katılımın az olduğu görüldü, ancak birçok izleyicinin konferans saatini 19:30 olarak anladığından dolayı Gümülcine Türk Gençler Birliği’nin bahçesi doldu. Ama konferans malesef sona ermişti.

Konferansı izlemeye gelenler arasında T.C. Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç, eşi Esin Sarnıç, Muavin Konsolos Berin Okur, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Sami Toraman, İskeçe S. Müftüsü Ahmet Mete, İTB Başkanı Ahmet Kara, “Eşitliğe İlk Adım” Listesi başkanı Sibel Mustafaoğlu, BAKEŞ Genel Müdürü Pervin Hayrullah ve izleyiciler katıldı. Konferansı GTGB Başkanı Koray Hasan yönetti.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz