SÖPA Dernekleri’nden birlik beraberlik içinde iftar bereketi.
Rodop-Evros İlleri Selanik Özel Pedagoji Akademisi Mezunu Öğretmenler Derneği ile İskeçe İli SÖPA Mezunu Öğretmenler Derneği yıllarca olması gerekeni dün gece yaptı. İki Dernek ilk defa birlikte iftar düzenlediler.
İskeçe’de düzenlenen iftara T.C. Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı olmak üzere, Muavin Konsoloslar Davut Ocak, Derya Ocak, Milletvekilleri İlhan Ahmet ve Hüseyin Zeybek, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, DEB Partisi Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği Başkanı Sadık Sadık, Eyalet Başkan Yardımcısı Önder Mümin, İskeçe SÖPA Derneği Başkanı Nurettin Kıyıcı, Rodop-Evros İlleri SÖPA Derneği Başkanı Salih Ahmet, Yassıköy Belediye Başkanı İsmet Kadı, Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza, Sabık Milletvekili Birol Akifoğlu’nun yanısıra sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri katıldı.
Dernek Başkanı Nurettin Kıyıcı her iki dernek adına söz alarak teşekkür konuşması yaptı ve katılımlarından dolayı davetlilere teşekkür etti.
Başkan Kıyıcı yaptığı konuşmada “eğitimimizde çözümsüzlükler ve sorunlar var. Batı Trakya Azınlığı’nın en önemli ve acil çözüm bekleyen sorunlarının başında muhakkak eğitim sorunu geliyor” dedi.
Sırasıyla söz alan Rodop-Evros Derneği Başkanı Salih Ahmet, “hepimizin malumu, Azınlık Toplumunun öğretmeniyle ilişkileri bazı sıkıntılı dönemlerden geçti. Toplumla Öğretmen’in arasının açılmasına neden olan bu vaziyetin ne yazık ki bazı kötü sonuçları oldu. Öğretmen-Veli, belki de Öğretmen-Öğrenci ilişkileri büyük ölçüde zarar gördü. Toplumla Öğretmen’in arasına mesafe konuldu” diyerek geçmişte yaşanan olumsuzluklara değindi.
Selamlama konuşmasını yapmak üzere mikrofonu eline alan Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete geldi. Müftü Mete konuşmasında, “bu Azınlık SÖPA’lılarla sıkıntılı dönemler yaşadı. Bunu herpimiz biliyoruz, ne saklamaya nede farklı konuşmaya gerek yok. Yalnız şu gerçeği unutmamak lazım, Azınlığımız SÖPA Öğretmenlerine değil, SÖPA Öğretmenlerini devam ettiren veya Türkiye’den Öğretmenlerin önünü kesen sisteme karşıydı. Bugün eğer kucaklaşıyor ve beraber isek bu sisteme karşı da beraber mücadele ettiğimizin bir işaretidir” ifadelerine yer verdi.
Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ise yaptığı konuşmada Azınlık Eğitimi’nin birlik ve beraberlik içinde çözüleceğini dile getirirken, “Kur’an-ı Kerim’de Cenab-ı Allah insanlara “siz yürüyerek gelin, ben koşarak gelirim” diye buyurmakta. Bugün gerçekten Gümülcine-Evros ve İskeçe SÖPA Derneklerimiz bizlere koşarak geldiler, bizlerin ise uçarak gitmemiz gerekiyor. Gerçekten İskeçe Müftümüzün de ifade ettiği gibi, yıllarca Öğretmenlerle veliler arasında tabii ki bir kırgınlık vardı, ama, bu akşam şunu anlamış veya en azından böyle yorumluyorum, Azınlık eğitiminin ancak birlik ve beraberlik içinde velisiyle, Öğretmeniyle ve Öğrencisiyle beraber çözüleceğine inanıyorum” dedi.
Sırasıyla Milletvekili İlhan Ahmet söz aldı. Ahmet, “bugün tarihi bir sofrada bulunuyoruz. Neden tarihi sofra? Burada ilk defa Azınlığın belirli kurum ve kuruluşları, Azınlığın temsilcileri, Azınlığın kendi içinden çıkmış insanlar dernekler kucaklaşıyor ve başlangıç veriliyor. Bence hepiniz yarın öbür gün “ben de oradaydım, diyeceksiniz inşallah” dedi.
Milletvekili Hüseyin Zeybek de söz alarak, “bu arzu ettiğimiz bir tabloydu, çünkü daha önceden bu birlik böyle değildi, ki bunun da bedelini hepimiz ödedik” dedi.
Son olarak mikrofonu eline T.C. Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı aldı. Başkonsolos Akıncı burada yaptığı selamlama konuşmasında özetle şunları dile getirdi.
“Bunu daha daha ileri noktalara taşımak herkesin boynunun borcudur, vazifesidir”
“Az önce eğitim alanındaki sorunlar sıralandı, ki bunlar herkesin gayet iyi bildiği ve hayatında yaşadığı sorunlar, bunlara tek tek değinmeyeceğim. Bu sorunların üstesinden gelmenin en önemli yolu, birlikte hareket etmektir. Bu manzarayı gördükten sonra gelecekten daha fazla umutlanma şansı tabii ki vardır. Eğitim bugünümüzü ve dünümüzü bir yanıyla ve en önemlisi de şiarımızı etkileyen faaliyetler bütünü. Burada Öğretmenin, eğitimcinin rolü çok büyük. Ama ailenin, tolumun, basının, medyanın, derneklerin ve başka unsurların, herkesin bu faaliyetin içinde olması gerektiğini modern çağda hepimiz biliyoruz.
Gençlerimizi, yavrularımızı insani ve evrensel değerlerle, kendi toplumlarına ait milli ve manevi değerlerle, ileride girecekleri mesleğe ait enstrümanlarla iyi eğitmek ve onların vücuduyla, ruhuyla ve kalbiyle bir bütün oluşturacak şekilde olmaları gerekir. Geçmişte ne yaşanmış olursa olsun, ki bunların önemsiz olduğunu söyleyemeyiz. İskeçe Müftümüz de değindi sebepleri bellidir. Bunları bir kenara bırakıp geleceğe doğru bakmak lazımdır. Bu toplumun içinde var olan herkesin, büyük bir çoğunluğun iyi niyetli olduğunu, gayret içerinde olduğunu, ancak her bir bireyin gayretiyle birlik ve beraberlik içinde zirveye ulaşacağını bilmekte fayda vardır. Dolayısıyla bugün burada gördüğümüz tabloyu geleceğe taşımak, bunu daha daha ileri noktalara taşımak herkesin boynunun borcudur, vazifesidir” görüşlerine yer verdi.