Ana Sayfa Batı Trakya Haberler YUNANİSTAN-BULGARİSTAN NİMFEA SINIR KAPISI AÇILDI

YUNANİSTAN-BULGARİSTAN NİMFEA SINIR KAPISI AÇILDI

13
0

Yaklaşık 70 yıl önce kapatılan Bulgaristan ile Yunanistan’ı bağlayan en önemli sınır kapılarından Makas Sınır Kapısı (Nimfea) bugün yapılan törenle yeniden açıldı. 

Açılış törenine Doğu Makedonya Trakya Bölge Genel Sekreteri Aris Yannakidis ve Yardımcıları Kostas Kaçimigas, Konstantinos Papakosmas, Pavlos Damianidis ve Ahileas Granas, Rodop Milletvekilleri Evripidis Stilyanidis, Ayhan Karayusuf, Maronya-Komotini (Gümülcine) Mitropoliti Panteleimon, Gümülcine Belediyesi “Eşitliğe İlk Adım” Listesi Başkanı Sibel Mustafaoğlu, Gümülcine Belediye Başkanı Yardımcısı İsmail Levent, Kozlukebir Belediye Başkanı İbrahim Şerif, Maronya-Sappes (Şapçı) Belediye Başkanı İlias İoannakis, Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Aziz, Kırcaali Valisi Biser Nikolov‘un yanı sıra iki ülkeden Belediye Başkanları, iş adamları, gazeteciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış konuşmasında Kırcaali Valisi Nikolov, “Bulgaristan vatandaşlarının yıllardır bekledikleri ve hayal ettikleri Makas Sınır kapısının açılışı tarihi bir olaydır. Bu kapının açılması iki ülkenin ekonomisinin gelişmesine katkı sağlayacağına inanıyorum. Uzun yıllardan beri bu kapının açılması için verilen yoğun çabalardan sonra bu gün bu tarihi olayda yer aldığımızdan dolayı mutluluk duyuyorum. En yakın zamanda Mestanlı – Podkova yolu tamamlandıktan sonra kapının 3,5 ton üzeri araçlar tarafından da kullanılması bekleniyor. Yolun iki ülke insanları için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi. 

Makas Sınır Kapısı’nın açılması için anlaşma 1995 yılında yapılmıştı, ancak açılışı 18 yıl sonra yapıldı.

Açılışa Hristiyan nüfusu temsilen Maronya-Komotini (Gümülcine) Mitropoliti Panteleimon ve Bulgaristan Kilisesi temsilcisinin katıldığı görürülken, her iki ülkenin bu sınır bölgelerinde yaşayan Müslümanların temsilcilerinin davet edilmemeleri adeta yok sayılmaları dikkat çekti.

 

Ayrıca, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın Bölge Genel Sekreterliğine seçtiği Azınlık temsilcilerinin de hiç birinin yer almaması dikkatlerden kaçmadı. 

 Video izle: http://www.dailymotion.com/video/x14gmen_yunanistan-bulgaristan-sinir-kapisi-acilisi_news

 

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz