Ana Sayfa Batı Trakya Haberler “YUNANİSTAN-ABD STRATEJİK DİYALOG TOPLANTISI”NDA ÖNEMLİ KARARLAR ALINDI

“YUNANİSTAN-ABD STRATEJİK DİYALOG TOPLANTISI”NDA ÖNEMLİ KARARLAR ALINDI

28
0

“Yunanistan-ABD Stratejik Diyalog Toplantısı” nda önemli kararlar alındı.

Yunanistan, bir yandan ADB ile “Yunanistan-ABD Stratejik Diyalog Toplantısı” nı gerçekleştirerek özellikle askeri ilişkileri daha ileriye taşıyor, diğer yandan da Rusya’yı da kaybetmemek için dengeli politikalar üreterek yoluna devam etmek istiyor.

Bu düşünceyle umutlarını Amerika’ya bağlayarak giden Yunanistan heyeti, Amerika’da gerçekleştirilen görüşmelerde ortak konunun Türkiye etrafında döndüğü açıkça görüldü.

Yunanistan Dışişleri Bakan Vekili Yorgos Katrugalos başkanlığında bir heyet ADD’ye giderek 13-14 Aralık 2018 tarihlerinde ilki gerçekleştirilen Yunanistan-ABD Stratejik Diyalog toplantısına katıldı. Toplantıya, Ekonomi ve Kalkınma Bakan Yardımcısı Yannakidis, Dijital Politika, Telekomünikasyon ve Bilgi Bakanı Kreços, Genelkurmay Başkanı Apostolakis, Dışişleri, Savunma, Vatandaşı Koruma ve Eğitim Bakanlıklarının Genel Sekreterleri katıldı.

Toplantı sonrasında Yunanistan, Washington tarafından Güney Doğu Avrupa’nın ana müttefiki olarak ilan edildi.

Ortak sonuç bildirgesinde şu konuların ele alındığı belirtiliyor.

* Bölgesel İşbirliği

* Savunma ve Güvenlik

* Hukuk Devleti ve Terörle Mücadele

* Ticaret ve Yatırımlar

* Enerji İşbirliği

* Vatandaşların İletişimleri

Apostolakis’in ajandasındaki askeri konular

Yunanistan Genelkurmay Başkanı Apostolakis, Yunanistan’a mutlu bir şekilde döndü. Sebebi ise 2019 yılı ilk çeyreğinde Yunanistan Silahlı Kuvvetleri ile ABD ordusu arasında Özel Operasyonel Kuvvetler arasında daha geniş kapsamlı 3 ve üzeri askeri tatbikat kararı alındı. Tatbikatlarda kullanılacak olan askeri mühimmatın büyük bir bölümü de ABD’den gelecek ve sonrasında Yunanistan’da konuşlanacak.

Bir diğer hassas konu ise, Apostolakis’in denizci bir komutan olmasından dolayı da deniz gücüne büyük önem vermesi hasebiyle, ABD’nin büyük bir rakamda elinde bulunan AEGIS sistemi ve 1000 km menzili bulunan Cruise roketleri fırlatma kabiliyetine sahip olan Arleigh Burke gemilerinden talep ettiği belirtiliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz