Ana Sayfa Batı Trakya Haberler YUNAN DERS KİTAPLARI NEFRET TOHUMLARI EKİYOR!

YUNAN DERS KİTAPLARI NEFRET TOHUMLARI EKİYOR!

12
0

“Balkan Society for Pedagogy and Education (BASOPED)” tarafından 26-29 Eylül 2013 tarihlerinde Selanik Aristotelis ve Makedonya Üniversiteleri’nde “Diğeri’nin İmajı/ Balkan Ülkelerinin Eğitim Sistemlerinde Komşu’’ başlığı altında bir dizi konferans ve paneller düzenlendi.

Birlik Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve AVGADER Yunanistan Temsilcisi İlhan Tahsin’in de izlediği konferansta, BASOPED’in sekiz katılımcı ülkesi olan Arnavutluk, Bulgaristan, Makedonya, Yunanistan, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Türkiye’den akademisyenlerin yanısıra Hırvatistan, Karadağ ve Bosna-Hersek’ten bireysel araştırmacılar ve öğretmenler yer aldı.

Etkinliğin “Yunanlılar Komşularını Nasıl Görüyor” başlıklı oturumunda, Yunan ders kitaplarının komşu ülkelere yönelik ektiği nefret tohumları ele alındı.

Altın Şafak Örgütü Yunan Eğitiminin Eseri

Konferansta, Yunan okul müfredatlarında Türklerin, hem ulusal hem dini açıdan “tehlikeli bir düşman, bilhassa saldırgan, fetheden, gaddar ve Hıristiyan alemine karşı olumsuz etkisi olan insanlar” olarak, Tarih dersi kitaplarında “militan, kültürsüz, askeri alanda Yunanistan karşıtı emelleri olan, ebedi düşman, Yunanlıları köleleştiren, gaddar, zalim ve düşük zekâlı insanlar” olarak, Din dersi kitaplarında “emperyalist, fetheden, Ortodoksluğun ve kilisenin düşmanı, şiddet kullanan, vahşi, medeniyetsiz, fanatik, Hıristiyanlardan aşağı ve bencil” olarak tanımlandığı anlatıldı.

Öte yandan, Edebiyat dersi kitaplarında Türklerle ilgili olarak yer alan metinlerde bir yandan olumsuz diğer yandan ise insancıl bir görüntü çizilerek heterojen bir tablonun mevcut olduğu, Coğrafya ders kitaplarında Türkiye’nin nispeten modern bir ülke ve gelişen bir ekonomi olarak tanıtıldığı, okul kutlamalarındaki etkinliklerde ise Türklere son derece olumsuz bir imaj çizildiği belirtildi.

Kendi içinde Müslüman Türk azınlığa sahip bir AB ülkesinde ders kitaplarında ırkçılık ve islamofobinin bu derece yaygın olması katılımcılarda şok etkisi yarattı.

Balkanlarda Tüm Komşular Sorunlu

Bulgaristan, Tarih dersi kitaplarında Türkiye’den sonra en olumsuz şekilde anılan ülke konumunda. Din dersi kitaplarında ise Bulgarlar için olumlu bir imaj yer alıyor. Coğrafya dersi kitaplarında Balkanlarda gelişen ve Yunanistan’ın en önemli ticari ortaklarından biri olarak öğretiliyor.

Tarih dersi kitaplarında Arnavutluk hakkında az sayıda bulunan referanslar da olumsuz. Müslüman Arnavutlar ile Türkler arasında benzerlikler kuruluyor. Modern Arnavut devleti irredantist olarak tanıtılıyor. Coğrafya kitaplarında Arnavutluk’ta önemli bir Yunan azınlığı, Yunanistan’da ise çok sayıda Arnavut göçmenin yaşadığı, Yunan yatırımların Arnavutluk ekonomisinin gelişmesine yardımcı olduğu gibi konulara yer veriliyor.

Okul kitaplarında FYROM’a pek değinilmiyor. Genel olarak Yunanistan’a karşı hasmane bir tutum sergileyen ve %25’i Arnavut olmak üzere çeşitli milletlerin yaşadığı bir ülke olarak tanıtılıyor.

Romanya, Tarih dersi kitaplarında bazı durumlarda tarafsız bazı durumlarda ise olumsuz imaja sahip. Din dersi kitaplarında ise olumlu bir imaj veriliyor.

Tek Dost Sırbistan

Tarih dersi kitaplarında Sırpların imajı ise oldukça olumlu. Yunanistan’ın tek güvenilir müttefiki olarak yer alıyor ve Yunan ile Sırp halkları arasında her zaman dostane ilişkilerin mevcut olduğu belirtiliyor. Din dersi kitaplarında da Sırpların imajının son derece olumlu olduğu görülüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz