Ana Sayfa Batı Trakya Haberler THY, SAMSUN-SELANİK ARASINDA KÜLTÜR-TURİZM KÖPRÜSÜ HEDEFLİYOR

THY, SAMSUN-SELANİK ARASINDA KÜLTÜR-TURİZM KÖPRÜSÜ HEDEFLİYOR

26
0

Türk Hava Yolları ile Samsun Mübadele Derneği’nin organize ettiği etkinlik ile Samsun-Selanik arasında kültür-turizm köprüsü kurulması hedefleniyor.

Bu amaçla Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürlüğü ile Samsun Mübadele Derneği, “Samsun-Selanik Arası Kültür ve Turizm İşbirliği Toplantısı” organize etti. Türk Hava Yolları (THY) Kuzey Yunanistan Selanik Temsilciliği’nin hazırladığı iş gezisi programı kapsamında Karadeniz Bölgesi’neSelanik’ten önemli isimler katıldı. Geziye 15 kişiden oluşan Selanik heyeti, Türk iş adamlarıyla Samsunum-1 gemisinde bir araya geldi. Samsun, Ordu, Amasya, Sinop ve Çorum’dan çok sayıda otel, seyahat ve turizm acentesi işletmecisi genel müdür ve temsilcilerinin katıldığı buluşmada, fikir alışverişinde bulunuldu.

Turizmde Karadeniz Bölgesi ile Selanik arasında bir köprü oluşturulması hedeflenen organizasyonda konuşan THY Selanik Müdürü Utku Yazan, iki ülke arasında kültür ortaklıklarına değinerek, bu hedef için çaba sarf ettiklerini söyledi. THY’nin Selanik-İstanbul arasında haftada 6 sefer yaptığını dile getiren Yazan, “Samsun Mübadele Derneği ile bu programı 8 ay önceden planlarını yapmaktayız. Selanik’te bulunan otel ve acente temsilcilerini buraya getirerek neler yapılabilir, nasıl hareket edebilirler şeklinde fikir alışverişinde bulunmalarını sağlamış olduk. İki şehir arasında bu bağı kurabilirsek gerçekten güzel çalışmalara imza atılacağına inanıyorum.” dedi.

Düzenlenen programa Selanik Belediyesi Kültür ve Turizm’den sorumlu Başkan Yardımcısı Spiros Pengas, Selanik Turizm Organizasyon Başkanı Nikolaos Sapountzis, THY Selanik Müdürü Utku Yazan, Selanik Seyahat Acenteleri Birliği Başkan yardımcısı Stefanos Hatzimanolis, Batı Trakya’dan Birlik gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Avrupa Gazeteciler Derneği (AVGADER) Yunanistan Temsilcisi İlhan Tahsin, Samsun Mübadele Derneği Başkanı Salih Meriç, Başkan Yardımcısı Ersin Kasap, Karadeniz Bölgesi’ndeki otel ve turizm acentelerinin temsilcileri katıldı.

 

YUNANLI HEYET SİNOP’A HAYRAN KALDI

Sinop’a geçen heyet, Sinop Türk Hava Yolları satış müdürü Macit Boyar organizasyonunda ilin tarihi ve kültürel mekanlarını ziyaret etti ve heyetin Sinop’un güzelliklerine hayran kaldığı görüldü.

Sinop Türk Hava Yolları satış müdürü Macit Boyar organizasyonla ilgili olarak; ilin tanıtımı ve turizmi bağlamında ki hareketliliğinin artırılması yönünde kurum bazında özverili bir çalışma programı içerisinde olduklarını dile getirirken; Türk Hava Yolları Kuzey Yunanistan Selanik Temsilciliği ve Samsun Lozan Mübadilleri Derneği tarafından organize edilen etkinlikler çerçevesinde Sinop’u ziyaret eden heyette,Selanik Belediyesi Turizm ve Kültür Tanıtımından sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Spiros Pengas, Türk Hava Yolları Kuzey Yunanistan Müdürü Utku Yazan, Batı Trakya’dan Birlik gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Avrupa Gazeteciler Derneği (AVGADER) Yunanistan Temsilcisi İlhan Tahsin, turizm Acente sahipleri, bazı otellerin müdürleri ve gazetecilerden oluşan 15 kişilik bir gurubun yer aldığını ve gerçekleştirilen ziyaret kapsamanda Sinop’u en iyi şekilde tanıtmaya özen gösterdiklerini ifade etti.

 

SELANİKLİ KONUKLAR “SİNOP MANTISI”NA HAYRAN KALDI

Sinop Türk Hava Yolları satış müdürü Macit Boyar birlikteliğinde ilin turistik ve tarihi mekanlarını ziyaret eden Selanik heyeti öğle yemeği için yine Sinop’a has ve yöresel damak tadı olan Sinop Mantısıyla tanıştı. Mantı salonunda işletme sahibi ve aynı zamanda Teyzenin yeri mantı lokantasının olmazsa olmazı Sema TOK’un mantı işine el atan hamur tahtasının başına geçen Selanik’li bayan Gazeteci Beti Kiriakidou başına Sinop yemenisini de bağlayarak çok kısa sürede mantı yapımı kavradı ve elleriyle yaptığı mantıları keyifle yedi.

 

ALAÇAM’DA ALAÇAM MÜBADELE VE BALKAN TÜRKLERİ ARAŞTIRMALARI DERNEĞİNİ ZİYARET ETTİ.

Selanik Belediyesi Turizm ve Kültür Tanıtımı’ndan sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Spiros Pengas’ın öncülüğünde turizmciler ve gazetecilerden oluşan 15 kişilik heyet, Alaçam- Selanik arasındaki dostluğu, turizmin yanı sıra diğer alanlardaki işbirliği imkanlarını araştırıp geliştirmek için Alaçam’ı da ziyaret etti.

Belediye Başkan Yardımcısı Spiros Pengas, Alaçam Belediye Başkanı İlyas Acar’ı ve Alaçam Mübadele ve Balkan Türkleri Araştırmaları Derneğini ziyaret etti. Selanik heyeti daha sonra Alaçam Mübadele Müzesini ve eski Rum evlerinin gezdi.

 

Gezi sırasında aralarında Selanik Belediyesi Kültür ve Turizm’den Sorumlu Başkan Yardımcısı Spiros Pengas, Selanik Seyahat Acenteleri Birliği Başkan Yardımcısı Stefanos Hatzimanolis, Selanik Turizm Organizasyon Başkanı Nikolaos Sapountzis, THY Selanik Müdürü Utku Yazan, Birlik gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Avrupa Gazeteciler Derneği (AVGADER) Yunanistan Temsilcisi İlhan Tahsin’in de bulunduğu Yunanistan ekibi, Alaçam Mübadele Müzesini, tarihi konakları, evleri, ve Drama köprüsünü ziyaret etti. Yunan Devlet televizyonu ET3 ekibi de ilçenin çeşitli yerlerinden görüntüler çekerek mübadil vatandaşlarla röportaj yaptı. Burada yapılan röportajlarda Türkçe’den Yunancaya çeviriyi mübadele konusunda büyük bilgi ve deneyimi olan Batı Trakya’dan Birlik gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Avrupa Gazeteciler Derneği (AVGADER) Yunanistan Temsilcisi İlhan Tahsin yaptı.

Alaçam Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu üyeleri ve Alaçam Belediye Başkanı İlyas Acar’ın da katıldığı ziyarette kısa bir konuşma yapan Selanik Belediye Başkan Yardımcısı Pengas, her iki ülkede de birbirine ait ortak kültürel değerler olduğunu bu çerçevede arkadaşlık ve dostluk ilişkileri geliştirmek için çaba gösterdiklerini belirterek bu konuda Başkan Acar’dan destek istedi.

Yunanistan’dan gelen konukları ağırlamaktan son derece memnun olduğunu belirten Alaçam Belediye Başkanı Burma, “Ziyaretiniz beni son derece memnun etti. En kısa zamanda sizi ziyaret etmeye çalışacağım. Kentler arası ilişkilerin gelişmesinden yanayım. Geçmişten gelen yaklaşımları ve resmi formatı biryana bırakıp dostlukların geliştirilmesi için daha fazla çaba göstermeliyiz. Biz Türkiye tarafı olarak bu konuda bayağı mesafe katettik. Selanik ve Selanik Belediyesi ile ilgili geliştirmek istediğiniz her türlü birlikte yapılabilecek organizasyona Alaçam Belediyesi olarak katılmaya ve katkı vermeye hazır olduğumun bilinmesini istiyorum.” Şeklinde konuştu.

Son derece sıcak ve samimi bir şekilde karşılandıklarını ve kendilerine gösterilen misafirperverlik karşısında duygulandıklarını söyleyen Yunanlı konuklar, Başkan Acar’a ve Dernek yöneticilerine teşekkür etti.

 

SELANİK-SAMSUN KÖPRÜSÜNE BİR HALKA BAFRA

Samsun- Selanik arasındaki dostluğu, turizmin yanı sıra diğer alanlardaki işbirliği imkânlarını araştırıp geliştirmek için gelen heyet Bafra’yı da ziyaret etti.

Selanik Belediyesi Turizm ve Kültür Tanıtımı’ndan sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Spiros Pengas’ın öncülüğünde Selanik İl Kültür Turizm Müdürü Nikos Sabouncis, Selanik Otelciler Birliği Başkanı Dimitrios Mousiadis, Selanik Turizm Seyahat Acentası Temsilcisi Stefanos Hacımanolis, Türk Hava Yolları (THY) Kuzey Yunanistan Selanik Bölge Müdürü Utku Yazan, Batı Trakya’dan Birlik gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Avrupa Gazeteciler Derneği (AVGADER) Yunanistan Temsilcisi İlhan Tahsin, Türk Hava Yolları (THY) Samsun Satış Müdürü Yardımcısı Arzu Gençoğlu, turizmciler ve gazetecilerden oluşan 15 kişilik heyet Samsun- Selanik arasındaki dostluğu, turizmin yanı sıra diğer alanlardaki işbirliği imkânlarını araştırıp geliştirmek için Samsun’a gelen heyet, Bafra THY Genel Satış Acentası işletmecisi Şükrü Şen’in daveti üzerine Bafra’ya geldi.

Bafra Öğretmen Evi’nin Pide salonunda ağırlanan Selanik’li heyete Bafra Kaymakamı Ali Katırcı, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Kolay Belde Belediye Başkanı Dursun Aygün eşlik etti. Dostluk hatırası olarak Kaymakam Katırcı ve Başkan Şahin’e, Selanik Belediyesi Turizm ve Kültür Tanıtımı’ndan sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Spiros Pengas tarafından birer hediye takdim edildi.

Yemek öncesi bir açıklamada bulunan Bafra THY Genel Satış Acentası işletmecisi Şükrü Şen, “Beni kırmayıp davetime icabet ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Samsun ile Selanik arasında kurulan bu dostluk köprüsüne bir halka daha eklemek amacıyla Bafra’mızı görmenizi istedik.ilerleyen zamanda sizleri Bafra’mızın tarihi ve kültürünü tanıtmak, Bafra’mızın potansiyellerini ve güzelliklerini sizlerle paylaşmak arzusu içerisindeyiz. Aramızdaki bu bağın kopmaması için bizde Selanik’e gelmek istiyoruz.’şeklinde konuştu

Kaymakam Katırcı ve Başkan Şahin Selanikli heyetin Bafra’yı ziyaret etmelerinden büyük memnuniyet duyduklarını ve bu dostluğun geliştirilmesi için üzerlerine düşen ne varsa yapmaya hazır olduklarını beyan ettiler.

 

YUNANİSTAN HEYETİ MEDICANA’DA

Samsun ve Selanik şehirleri arasındaki tarihsel bağı kuvvetlendirmek, Samsun’un ticari, bürokratik, ekonomik ve turizm alt yapısını yerinde görüp incelemek amacıyla Medicana Samsun Hastanesi’nde de incelemelerde bulundu.

Yunan heyete Medicana Samsun Hastanesi İşletme Direktörü Dr. Remzi Karşı tarafından hastaneyle ilgili bilgi verildi. Medicana Samsun Hastanesi İşletme Direktörü Dr. Remzi Karşı, “Medicana Sağlık Grubu, İstanbul’da 6, Ankara’da 1 olmak üzere toplam 8 adet hastane ile uluslar arası standartlarda sağlık hizmeti sunan, 20 yıllık sağlık deneyimi ile sektörün önde gelen sağlık gruplarından biridir. Medicana Sağlık Grubu, ‘A tipi VIP hastanecilik’ anlayışını Medicana Samsun Hastanesi ile Karadeniz’e taşımıştır. Medicana Sağlık Grubu ve Borsan Grup ile birleşerek Samsun’da 70 milyon dolarlık özel hastanecilik yatırımına imza atmışlardır. Medicana Hastaneler Grubu’nun mevcut yönetim kapasitesi, bilgi teknolojileri alt yapısı, kalite-akreditasyon gücü ve medikal turizmde almış olduğu mesafe Medicana Samsun Hastanesi’nin bölgede lider sağlık kuruluşu olma sürecini hızlandırıp güçlendirmiştir. En son tıp teknolojisi ve konforuyla donatılan Karadeniz’in en büyük özel hastanesi Medicana Samsun Hastanesi, bölge iller ve çevre ülkelere Türkiye’nin alanlarında uzman doktorlarıyla en üst düzeyde sağlık hizmeti sunmayı hedeflemektedir” dedi.

Hastanenin tıbbi bölümleri konusunda da bilgi veren Dr. Remzi Karşı, “Hastanemiz 38 branşta 90 uzman hekim kadrosuna sahip olup, yaklaşık 700 personel ile hizmet vermektedir. Akademik kadroyla güçlenen uzman hekim kadromuz Samsun ve bölge halkına kaliteli sağlık hizmeti sunmaktadır. Genel amaçlı hizmet veren Medicana Samsun Hastanesi kardiyoloji- kalp damar cerrahisi, beyin cerrahisi gibi bölümlerde güçlü uzman ekip kadrosuyla hizmet vermektedir. Hastanemizde özellikli olarak onkolojik cerrahi ameliyatları da yapılmaktadır. Fizik tedavi, kadın hastalıkları ve doğum, çocuk sağlığı ve hastalıkları ve kapsamlı ağız ve diş sağlığı ünitemizle, genel ağız ve diş sağlığı hizmetleri yanında ortodontik tedavilerle de hizmet vermekteyiz. Çok yakında hizmete girecek olan nükleer tıp, tıbbi ve radyasyon onkolojisi, tüp bebek ve kozmetoloji ünitelerimizle hastanemiz tam bir sağlık kompleksine dönüşecektir” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz