Ana Sayfa Batı Trakya Haberler İSTANBUL RUMLARI SEÇİME GİTMEYEN VAKIFLARI PROTESTO ETTİ

İSTANBUL RUMLARI SEÇİME GİTMEYEN VAKIFLARI PROTESTO ETTİ

53
0

İstanbul’daki 8 Rum cemaat vakfının temsilcileri ortak bir bildiri yayınlayarak, vakıf seçimlerine gitmeyen Kumkapı ve Langa Rum vakıf yöneticilerini protesto ettiler.

 

İstanbul’daki 8 Rum vakfının temsilcileri 17 Ekim Pazartesi günü Yedikule’de bir araya gelerek cemaat seçimlerine gidilmesi kararı aldılar. Yapılan toplantıya davet edilmelerine rağmen katılmayan Kumkapı ve Langa vakıf yöneticileri ise seçime gidilmesine karşı çıkıyorlar.

 

Söz konusu vakfın Hondropulos kardeşler tarafından 1991 yılından bu yana tam 20 yıldır yönetildiği ve seçime gidilmediği belirtildi. Vakıflarında seçim isteyen Rumlar ise söz konusu iki cemaatte seçimlere gidilmemesini şiddetle protesto ediyorlar.

 

Yine aynı şekilde, Dimitris Karayannis tarafından yönetilen Balıklı Rum Hastanesi vakfında da cemaatin seçim taleplerine kulaklarını tıkayan Rum vakıf yönetiminin yıllardır seçime gitmediği ifade edildi.

 

Konuyla ilgili Azınlıkça’ya açıklamalarda bulunan RUMVADER Başkan Yardımcısı Andonis Parizianos, “Bizim amacımız seçimlere Samatya çevresindeki tüm vakıfların katılmasıdır. Çünkü biraz tuhaf bir durum oluyor. Bölgede yetmiş beş kişilik bir cemaat kaldı. İstanbul bazında sekiz cemaat olarak birlikte hareket ediyoruz ve ortak bir günde seçim yapıyoruz. İki kardeş var iki cemaati bunlar yönetiyor ve seçimi kabul etmiyorlar. Böyle tuhaf bir şey. Bir de vakıf idaresi olarak bir vasfı da görmüyorlar. Oysa yönetmelik gayet sarihtir. Biz tüm cemaat vakıflarının seçim yapmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

20 yıldır seçime gitmeyen vakıflar yüksek gelirli Rum vakıfları arasında yer alıyor. Bahsekonu vakıfların başında bulunan Rum yöneticileri seçime davet eden Rum cemaat üyeleri, Beşiktaş Rum Vakfı’nda da seçim istediklerini belirtiyorlar. Kaynaklar Beşiktaş Rum Vakfı Başkanı Kostas Belalidis tarafından kısa bir süre önce seçimlere gidildiğini, fakat usulsüzlük yapılması üzerine yerel mahkemenin seçimleri iptal ettiğini ve bu vakıfta da uygun şekilde yeniden seçim istediklerini belirtiyorlar.

 

Sekiz Rum cemaat vakfı temsilcileri tarafından imzalanarak yayınlanan ortak protesto bildirisi şu şekildedir:

 

PROTESTO BİLDİRİSİ

 

Samatya Bölgesi Kilise Mütevelli Heyetleri temsilcileri, 17 Ekim 2011 tarihinde Demre Mitropoliti Hrisostomos’un ve bölgedeki dini temsilcilerin de katılımıyla Yedikule’deki Aziz Konstantinos ve Eleni Kilisesi’nin toplantı salonunda bir araya gelerek bir görüşme gerçekleştirmişlerdir.

Toplantıda alınan ortak karar gereği, 10 Aralık 2011 tarihinde, cemaat seçimlerine gidilmesi kararlaştırılmıştır.

Samatya bölgesine bağlı Langa ve Kumkapı mütevelli temsilcileri ise seçimlere gidilmesi kararının ele alınacağı toplantıya katılmaları için davet edilmelerine rağmen toplantıda yer almamışlardır.

Söz konusu iki cemaatin temsilcileri, 1991 yılından bu yana tam 20 yıldır seçim yapmamalarına rağmen, şimdilik seçime gitmeyi düşünmediklerini beyan etmişlerdir.

Bu sebeple yaptığımız açıklama aracılığıyla Samatya bölgesinin 8 cemaat temsilcisi olarak kamuoyu önünde bu olay karşısında üzüntü duyduğumuzu ifade eder ve söz konusu iki cemaatte seçimlere gidilmemesini şiddetle protesto ettiğimizi bildiririz.

“Seçme ve seçilme” hakkı, her İstanbullu cemaat mensubunun elinden alınamaz bir haktır ve her cemaat mensubu ortak değerlerimizin yönetimine katılmalıdır.

Açıklamayı imzalayan cemaat temsilcileri şu şekildedir:

Yedikule Aziz Kostantinos Cemaati

Aziz Minas Cemaati

Aziz Nikolaos Cemaati

Aziz Theotokou Analapsi Cemaati

Samatya Aziz Gerogios Cemaati

Topkapı Aziz Nikola Cemaati

Belgrat Panagia Cemaati

Eksi Marmara Panagia Cemaati

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz