Ana Sayfa Batı Trakya Haberler İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ “THRAKİ” GAZETESİNİ KINAYAN BİR AÇIKLAMA YAYINLADI

İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ “THRAKİ” GAZETESİNİ KINAYAN BİR AÇIKLAMA YAYINLADI

9
0

“Thraki” gazetesi 13 Haziran 2012 Çarşamba ve 15 Haziran 2012 Cuma günü yayınlanan sayılarında, Siriza İskeçe İl Örgütü yetkililerinin 27 Ekim 2010 tarihinde gerçekleştirdikleri ziyarete atıfta bulunarak, İskeçe Türk Birliği’ni ve üyelerini “Aşırı Sağcı Türkler” olarak nitelendirmiş ve  her iki sayıda da aynı fotoğrafı kullanarak, adeta İskeçe Türk Birliği’ni ve üyelerini hedef  haline getirmişti. Bu kabul edilemez hakaret karşısında İskeçe Türk Birliği (İTB) bu tür haberleri kınayan yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklamada, “söz konusu tarihlerde yayınlanan sayılarınızdaki nitelendirmeleri kabul etmiyor ve camiamızı bir kez daha hedef haline getiren  bu davranışınızı esefle kınıyoruz“ ifadeleri yer alıyor.

 

 

BASIN AÇIKLAMASI – KINAMA

Şehrimizin yerel gazetelerinden “Thraki” gazetesi 13 Haziran 2012 Çarşamba ve 15 Haziran 2012 Cuma günü yayınlanan sayılarında, Siriza İskeçe İl Örgütü yetkililerinin 27 Ekim 2010 tarihinde gerçekleştirdikleri ziyarete atıfta bulunarak, İskeçe Türk Birliği’ni ve üyelerini “Aşırı Sağcı Türkler” olarak nitelendirmiş ve  her iki sayıda da aynı fotoğrafı kullanarak, adeta İskeçe Türk Birliği’ni ve üyelerini hedef  haline getirmiştir.

 

“Objektif ve Tarafsız” yayın yapan söz konusu gazetenin yetkililerine şunları belirtmek ve hatırlatmak isteriz.

 

1. Öncelikle, çağdaş gazeteciliğe yakışmayacak bir şekilde İskeçe Türk Birliğine, yukarıda da belirttiğimiz gibi, 27 Ekim 2010 tarihinde ve milletvekili seçimlerinden önce değil de, yerel seçimlerden önce gerçekleşmiş bir ziyareti yeni bir ziyaretmiş gibi kamuoyuna yansıtmaktasınız. Bu’da, gelişmeleri, anında takip etmediğinizi ve dolayısıyla kamuoyuna taze haberler sunmadığınızı veya gerçekleştikleri andan neredeyse iki yıl sonra yayınlamakla başka şeyleri amaçladığınızı çok net bir şekilde ortaya koymaktadır.

 

2. Hatırlatmak isteriz ki, İskeçe Türk Birliği 14 Nisan 1927  tarihinde kanunlara uygun olarak kurulmuş ve faaliyetlerini 1983 yılı sonuna kadar kanunlara riayet ederek devam ettiren bölgenin en fazla üyeye sahip kuruluşu olmuştur. “Demokrasinin Beşiği” kabul edilen ülkemiz Yunanistan’ın yetkilileri kuruluşundan tam 56 yıl sonra kuruluşumuzun ismindeki Türk kelimesinden rahatsızlık duyup derneğimizin kapatılması başvurusunda bulunmuşlar ve tam 22 yıl süren iç hukuk sürecinden sonra ülkemiz mahkemeleri derneğimizin kapatılmasına karar vermişlerdir. İç Hukukun tüketilmesi sonucu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurulmuş ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, İskeçe Türk Birliği ile ilgili dava’da, Yunanistanın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin adil yargılanma hakkı ile ilgili 6. Maddesini ve  Dernek Kurma Özgürlüğü ile ilgili 11. Maddesini ihlâl ettiğini karara bağlamıştır. Bu durum, ülkemiz Yunanistan için herhalde çok da övünülecek bir durum değildir.

3. 15 Haziran 2012 Cuma günü yayınlanan sayınızda Batı Trakya bölgesindeki azınlığı birkaç parçaya bölme politikasını benimsediğinizi görüyoruz. Yine hatırlatmak izteriz ki, 24 Temmuz 1923 yılında imzalanan Lozan Barış Antlaşması ile Batı Trakya’da tek bir azınlık bırakılmıştır ve bu Azınlık’da, 30 Ocak 1923 tarihinde Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan mübadele anlaşmasının 2. Maddesinde net bir şekilde belirtildiği gibi Türk Azınlıktır.

 

4. Sayın yetkili, emin olun buranın Yunanistan olduğunu ve burada Yunan Kanunlarının geçerliği olduğunu çok iyi biliyor ve hiçbir zaman bunun aksini iddia etmiyoruz. Ancak, bu ülkenin vatandaşları olarak bizler, ülkemizin imzalamış olduğu ve Anayasanın 28. Maddesine göre hiyerarşik açıdan ülkemiz yasalarının da üstünde kabul edilen anlaşmara riayet edilmesini beklemekte ve talep etmekteyiz. Hiçbir zaman hukuk çerçevesi dışına taşmayan bu taleplerimizi dillendirmemiz, sadece sizlere değil hiç kimseye bizleri ülkemiz Yunanistan için tehdit oluşturan bir unsur olarak gösterme hakkını vermemektedir.

 

5. Yazdıklarınızla azınlığı bir tehdit unsuru olarak göstermediğinizi ve dolayısıyla hedef haline getirmediğinizi iddia etmektesiniz. Yukarıda belirtilen tarihlerde İskeçe Türk Birliği’ne gerçekleşen ziyaretle ilgili fotoğrafı montajsız kullanmış olsaydınız, belki bu söyleminize inanırdık. Ancak; İskeçe Türk Birliği’nin ve üyelerinin Türk Yunan dostluğuna ne kadar inandığının göstergelerinden sadece bir tanesi olan Atatürk ve Venizelos’un resimlerini, yayınladığınız fotoğrafta kasıtlı bir şekilde kullanmamanız iyi niyetli olmadığınızın apaçık göstergesidir. İyiniyetli olmadığınızın ispatı için fotoğrafın orjinal halini yayınlama ihtiyacını hissediyoruz. Ayrıca; Batı Trakya Türk Azınlığı mensuplarının, vatandaşlık bağıyla bağlı oldukları Yunanistan’a ne kadar sadık olduklarının ve İskeçe Türk Birliği camiasının da bu bağlılığa ne kadar önem verdiğinin bir başka göstergesi olarak, lokalimizde bulunan ve 1940 ile 1950 yılları arasında gerek 2. Dünya savaşında gerekse iç savaş esnasında Yunanistan uğruna canlarını feda eden Türk şehitleri’nin isimlerinin yazılı bulunduğu levha’nın fotoğrafını’ da, bir kez daha yayınlama ihtiyacını hissediyoruz.

 

İşte tüm bu yukarıda belirttiklerimizden dolayı, söz konusu tarihlerde yayınlanan sayılarınızdaki nitelendirmeleri kabul etmiyor ve camiamızı bir kez daha hedef haline getiren  bu davranışınızı esefle kınıyoruz.

 

İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz