Ana Sayfa Batı Trakya Haberler SELANİK’TEKİ YENİ CAMİİ’DE 90 YIL SONRA NAMAZ KILINDI

SELANİK’TEKİ YENİ CAMİİ’DE 90 YIL SONRA NAMAZ KILINDI

12
0

Selanik’te Osmanlı müşirlerinden Mehmet Hayri Paşa tarafından 1902 yılında ünlü Mimar Vitaliano Poselli’ye yaptırılan tarihi Yeni Camii, bir başka adıyla Hamidiye Camii, 90 yıl sonra ilk kez Gümülcine Medrese-i Hayriye talebelerine ibadet amaçlı tahsis edildi.

Gümülcine Medrese-i Hayriye yönetiminin halihazırda Selanik Belediyesi Sergi Salonu olarak kullanılan Yeni Camii’yi ibadet amacıyla kullanmaları talebini kabul eden Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris, Medrese öğrencileri ve yetkililerini 30 Mart Cumartesi günü Yeni Camii’nin kapısında karşıladı.

Yeni Camii’yi rehber eşliğinde tanıttıktan sonra Gümülcine’den gelen misafirlere hitap eden Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris, gerçekleştirdikleri ziyaretten dolayı Medrese-i Hayriye öğrencilerine ve okul yönetimine teşekkür etti ve ayrıca heyeti bu tarihi mekanda ağırlamaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Medrese-i Hayriye’den 50 kişilik öğrenci grubu ve hocaları, kendilerini kapıda karşılayan ve bizzat ilgilenen Selanik Belediye Başkanına teşekkür ettikten sonra öğle namazını tarihi camide eda ettiler.

Selanik’in tarihi Yeni Camii’nde Medrese-i Hayriye hocalarından Hafız Hasan Bekir öğle ezanını okurken namazı ise Medrese Müdürü Sabri Boşnak kıldırdı. Öğrencilerle birlikte kılınan öğle namazına ayrıca, Gümülcine Medrese-i Hayriye hocalarından Ahmet Üzeyir, Ali Hacıoğlu, İrfan Hüseyin, Hüseyin Abdurrahman, Hasan Bekir ve Cihat Halil iştirak ettiler.

Öte yandan Selanik’teki Yeni Camii’de ibadet edilmesi amacıyla gerçekleştirilen söz konusu ziyarete Rodop – Evros Azınlık Okulları Koordinatörü Nikos Papageorgiu da katıldı.

Halihazırda Selanik Belediyesi Sergi Salonu olarak kullanılan Yeni Camii’de kılınan öğle namazının ardından, Medrese öğrencileri, müze olarak kullanılan Hortacı Süleyman Efendi Camii (Rotonda) ve Selanik’in simgesi olan tarihi Beyaz Kule’yi ziyaret ettiler. Heyet daha sonra Gümülcine’ye geri döndü.

İşte Selanik Yeni Camii’de 90 yıl sonra okunan ezan:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Chj5JnKXFBs 

Yeni Camii’nin kısa tarihçesi

Hamidiye Camii ve Hürriyet Camii olarak da adlandırılan Selanik’teki Yeni Camii, Osmanlı döneminde, 1901-1902 yıllarında Müşir Mehmet Hayri Paşa tarafından yaptırıldı. Sultan II. Abdülhamid döneminde yaptırılan Yeni Camii Selanik’te inşa edilen son cami olmakla birlikte dönmeler (Sebataycılar) tarafından yaptırılan ilk cami olma özelliğini de taşıyor.

İstanbul Yıldız’da bulunan Hamidiye Camii’nin benzeri olarak yaptırılan Selanik’teki Yeni Camii, 1925 ile 1963 yılları arasında Selanik Arkeoloji Müzesi olarak kullanıldı.

Yunanistan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen cami 1986 yılından bu yana Selanik Belediyesi tarafından kültürel etkinlik amaçlı sergi salonu olarak kullanılıyor.

Kaynak: azınlıkça

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz