Ana Sayfa Batı Trakya Haberler SELANİK’TE REGAİP KANDİLİ COŞKUSU YAŞANDI

SELANİK’TE REGAİP KANDİLİ COŞKUSU YAŞANDI

20
0

Regaip Kandili, Selanik’te yaşayan Müslümanları Osmaniye Mescidi çatısı altında buluşturdu. Müslümanlar için önemli gecelerden biri olan Regaip Kandili gecesi münasebetiyle Mevlid ve Kur’an-ı Kerim okundu. Kadın, çocuk ve erkeklerin doldurduğu Osmaniye Mescidi yine duygulu anların yaşanmasına neden oldu. Yıllardır Selanik’te yaşayan Batı Trakya’lı Türkler, yıllarca böyle bir ortamda bu mübarek günlere hasret kalışını giderdiler. Gümülcine S. Müftülüğü’nden din görevlisi Ahmet Arif Emin’in okuduğu ilahilerle duygulanan soydaşlarımızın göz yaşları sel oldu aktı.

 

Regaip Kandili dolayısıyla düzenlenen Mevlid törenine, Selanik’te yaşayan Türklerin yanısıra, Türkiye Cumhuriyeti Selanik Başkonsolosluğu temsilcileri ve Selanik’te çalışan İskeçe Ketenlik bölgesinden çok sayıda soydaşımız katıldı.

 

Selanik’in mahalllerinden birinde 2005 yılında kurulan ve bir binanın bodrum katında olan “Makedonya-Trakya Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği”nin bir kısmında kendi imkanlarıyla Camiye çevirdikleri alanda ibadetlerini yerine getiren Batı Trakyalı Türkler dini ve milli kimliklerini yaşatmak üzere burada biraraya geliyorlar. Hafta sonları çocuklara Türkçe dersler ve Kur’an kursları veriliyor. Selanik’te yaşayan müslümanların ve Selanik Müslüman Kültür Derneği’nin temel taleplerinden biri olan müslüman mezarlığı konusu, geçtiğimiz yıllarda Selanik Belediyeler ve Nahiyeler Birliği’nin Yönetim Kurulu toplantısında ele alınmıştı. Ancak hiç bir zaman kalıcı bir çözüme ulaşılamadı. Dernek Başkanı Osman ısmailoğlu Birlik gazetesine yaptığı açıklamada en büyük sorunlarının cami ve mezarlık olduğunu söyledi. Yaklaşık 800 Batı Trakya’lı Türk ailenin yaşadığı ve sayıları yaklaşık 8.000’e ulaşan Batı Trakyalı Türklerin cenazeleri Selanik’te mezarlık olmadığından dolayı Batı Trakya’daki mezarlıklara defnediliyor.

 

Dernek Başkanı Osman ısmailoğlu Dernekleri ve sorunları hakkında şunları söyledi: “Ben 1975 yılında Selanik’e geldim. Çalıştık çabaladın Allah’a şükürler olsun bugünlere kadar geldik. 2005 yılında bu derneği kurduk. 2005 yılından beride dinimizle uğraşıyoruz. Bayramları, Kandilleri, Mevlidleri hiç bırakmıyoruz. Batı Trakya’dan bize din görevlileri gönderdiler ve bize burada çocuklarımıza Kur’an kursları yapıyoruz ve dinimizi öğretiyoruz. Okuma yazma bilmeyen kadınlarımızada Türkçe’yi öğretiyoruz. Dernek olarak bazı taleplerimiz var. Bize Selanik’te var olan Cami veya Mescitlerden birini tahsis etmelerini istiyoruz. Bir başka talebimizde biz bir mezarlık istiyoruz. Biz, cenazelerimizi ıskeçe, Gümülcine, Dedeağaç, Dimetoka, Kumçiftliği gibi bölgelere gönderiyoruz. Dolayısıyla biz cenazelerimizi ziyaret etmek istesekte uzak olduğundan dolayı oralara kadar gidemiyoruz. Bu eksikliklerimizin giderilmesine ihtiyacımız var. Tabii ki şimdi ekonomik sorunda bir başka konu. Herkez burada işsiz bir şekilde dolanıp duruyor. Bu konuda da ilgili makamların bizlere yardım etmesi lazım.”

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz