Ana Sayfa Batı Trakya Haberler RODOP DAĞLARINDA “MÜRSEL BALİ KURBANI” NA YOĞUN İLGİ

RODOP DAĞLARINDA “MÜRSEL BALİ KURBANI” NA YOĞUN İLGİ

9
0

Evros ilinin Sofulu belediyesine bağlı Ruşenler köyü yakınında yer alan Seyyid Ali Sultan Dergahı’nın kurucusu ve  O’nun oğlu adına 11 Kasım 2012 tarihinde “Mürsel Bali Kurbanı” düzenlendi. “Mürsel Bali Kurbanı” adı altında düzenlenen etkinliğe başta Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Osman İlhan Şener olmak üzere, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Kozlukebir Belediye Başkanı İbrahim Şerif, Birlik Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Avrupa Gazeteciler Derneği (AVGADER) Yunanistan Temsilcisi İlhan Tahsin, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Asbaşkanı Osman İsmail, DEB Partisi Başkan Yardımcısı Ali Pencal ve çok sayıda bölge halkı katıldı.

Ayrıca etkinliğe Türkiye’den Edirne Valisi Hasan Duruer, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Metin Kılıç, Vali Yardımcısı Abdullah Aslaner, Süloğlu Kaymakamı Serhat Kahraman, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Selman Kömürcü, İl Emniyet Müdürü Cemil Ceylan, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Edirne Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı, İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, Hastaneler Birliği Genel Sekreteri İlhan Açıkgöz, İl Müftüsü Ömer Taşçı, Kültür Turizm İl Müdürü İrfan Özcan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Sami Öztürk, Özel Kalem Müdürü İbrahim Tarancı, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Erbey Kılıç, Edirne Cem Vakfı Başkanı Mustafa Çetin, İstanbul Cem Vakfı Başkanlığı’ndan araştırmacı yazar Ayhan Aydın, Bulgaristan’dan da Kırcaali Cem Vakfı Başkan Yardımcısı Merdunur Ali ve diğer yetkililer katıldı.

Etkinlik konuk katılımcıların Mürsel Bali Türbesi’ni ziyaret etmesiyle başladı. Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif burada yapmış olduğu konuşmada burada yatan insanların ne olursa olsun, herkesin eşit olduğunu, hiç bir kimsenin adına kurban kesilemeyeceğini, bizlerin sadece dua edebileceğimizi belirtti. Müftü İbrahim Şerif son olarak şunları söyledi: “Bu insanlar Osmanlı döneminde burasının Türk’leşmesi için ne kadar mücadele verdiklerini hepimiz çok iyi biliyoruz. Bizler her konuda sizlere burada bu etkinliklerinizde madden ve manen destek olmaya devam edeceğiz.”

Seyyid Ali Sultan Dergahı Ziyareti

Daha sonra kurban edilen hayvanların etlerinin pişirildiği kazanlar ve bölgede kurulan Pazar yeri ziyaret edildi. Buradan Seyyid Ali Sultan Dergahı’na geçilerek, dergah içinde yer alan Seyyid Ali Sultan Türbesi ziyaret edildi ve hep birlikte dualar okundu. Daha sonra bölgede dergah yanında bulunan tarihi camiye geçilerek, burada hep birlikte kılınan öğle namazı sonrası, dergah odasında kısa bir süre karşılıklı sohbet edildi.

Son olarak bölge halkının katkılarıyla hazırlanmış olan tüm katılımcılara, dergaha ait yemekhanede bir öğle yemeği verildi.

“Ahmet Yeseviler Sarı Saltuklar, Gül Babalar ve Seyyid Ali Sultanlar, bu bölgeyi ışıklandırdı. Barışı, kardeşliği, insanlığı bu topraklara öğretti”

Yemek sonrası yapılan protokol konuşmalarında Edirne Valisi Hasan Duruer konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Hz. Peygamberin güneşi, 1400 yıllarda buralarını aydınlattı. Ahmet Yesevi’lerin göstermiş olduğu yolda giden Sarı Saltuklar, Gül Babalar ve Seyyid Ali Sultanlar, bu bölgeyi ışıklandırdı. Barışı, kardeşliği, insanlığı bu topraklara öğretti. Bu sayededir ki şu anda, Balkanlar’da çok sayıda millet var. Eğer zulüm etseydik, bunların hiç biri olmazdı, dini, kültürünü koruyamazlardı. Öyle bir millet düşünün ki, 72 millete aynı gözle bakmış, herkesi kardeşçe ve barış içerisinde yaşatmıştır. Bu geleneği devam ettiren Ali Bektaşi kardeşlerimizi takdirle anıyorum.

Buradaki birlik ve beraberliğin korunması konusunda çok iyi hizmetler yapıyorlar. Bu konuda buradaki Konsolosluğu’muzun ve Müftü’lüğümüzün çok büyük gayretleri var. Kendilerini tebrik ediyorum. Bizler de devlet olarak her zaman arkanızda ve yanınızda olduğumuzu bilmenizi istiyorum.

Seyyid Ali Sultan Dergahı Başkanı Ahmet Kara Hüseyin de yemek sonrası yapmış olduğu konuşmasında, tüm katılımcılara buraya geldikleri ve bu etkinliğe katıldıkları için herkese teşekkür etti. Etkinlik sonunda Dergah Başkanlığı tarafından konuk katılımcılara plaket takdim edildi.

Dergah Başkanı Ahmet Kara Birlik Gazetesine Konuştu

Seyyid Ali Sultan Dergahı Başkanı Ahmet Kara Hüseyin düzenlenen etkinlikle ilgili Birlik gazetesine bir açıklama yaptı. Dergah Başkanı Ahmet Kara Hüseyin açıklamasında şunları söyledi:

“Bu geleneğimiz yaklaşık 700 yıldan beri devam ediyor. Bu etkinlik Seyyid Ali Sultan’ın oğlu olan Mürsel Bali adına düzenlenmektedir. Mürsel Bali de, Balim Sultan’ın babasıdır. Seyyid Ali Sultan ve Bektaşi’den sonra en rütbeli kiş Balim Sultan’dır. Balim Sultan yetiştirilmiş, eğitilmiş ve sonra da Hacı Bektaş’a gönderilmiştir. İlk dergahı kuran kişi Seyyid Ali Sultan’dır ve daha sonra O’nun yerine oğlu Mürsel Bali geçmiştir. Mürsel Bali vefat ettikten sonra dergaha yakın bir yer olarak buraya gömülmüştür. İşte bu etkinlikte O’nun anısına yapılıyor. Burada kesilen kurbanlar, köyler arasında ortak paylaşılarak, katılımcılara ikram ediliyor. Tüm gelen misafirlere katılımlarından dolay teşekkür ediyorum.”

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz