Ana Sayfa Batı Trakya Haberler B.Trakya Video Haber Pyatt, İskeçe’de “KENTAVROS 21” Tatbikatını İzledi

Pyatt, İskeçe’de “KENTAVROS 21” Tatbikatını İzledi

1
0

ABD’nin Atina’daki Büyükelçici Geoffrey Pyatt, “KENTAVROS 21” askeri tatbikatın son ayağını izledi.

Batı Trakya’nın İskeçe kenti Kayalar (Petrohori) köyü yakınında bulunan atış eğitim alanında Yunanistan Silahlı Kuvvetleri ile ABD Silahlı Kuvvetleri arasında 17 Mayıs tarihinde başlayan “KENTAVROS 21” askeri tatbikatı 24 Mayıs tarihinde sona erdi.

Tatbikatı ABD’nin Atina’daki Büyükelçici Geoffrey Pyatt, Yunanistan Savunma Bakanı Yardımcısı Alkiviadis Stefanis, ABD’nin Avrupa ve Afrika Kuvvetleri Komutanı General Christopher Cavoli, Yunanistan Kara Kuvvetleri (GES) Komutanı Haralampos Lalusis ve Batı Trakya’daki 4. Kolordu’ya bağlı askeri birliklerin komutanları birlikte izledi.

Tatbikatın son bulmasıyla tatbikat alanında bir konuşma yapan Büyükelçici Geoffrey Pyatt şu ifadeleri kullandı:

“Amerika Birleşik Devletleri ve Yunanistan birlikte çalıştığında başarabileceklerimizin sınırı yoktur.”

“Ülkelerimiz iki asırdır dost ve müttefik olarak birbirlerini destekliyorlar. Daha güçlü ve daha güvenli bir Yunanistan, ABD çıkarları için çok önemlidir ve ittifakımızı Biden-Harris yönetimi altında bir sonraki seviyeye taşımayı ve NATO’nun kritik güneydoğu kanadında güvenliği teşvik etmeyi dört gözle bekliyoruz. Amerika Birleşik Devletleri ve Yunanistan birlikte çalıştığında başarabileceklerimizin sınırı yoktur ve sonuç olarak hem bölgemiz hem de İttifakımız daha güvenli hale gelir.

DEFENDER-Europe 21, Avrupa, Asya ve Afrika arasında köprü oluşturan önemli kara ve deniz yollarını kullanarak, Yunanistan’ın üç kıta eksenindeki kritik coğrafi konumunu vurguluyor.

Yunanistan, Avrupa’da ekipman geliştirmek için kullanılan dört katılımcı ülkeden biri ve tatbikat için limanı kullanılan bir lojistik merkezine ev sahipliği yapan dört ülkeden biridir. Bunlar, Yunanistan’ın önemli stratejik rolünü ve Dedeağaç limanı ile daha geniş Trakya bölgesinin temsil ettiği önemli avantajı açıkça göstermektedir.

Daha fazlasını yapmak için alanlar var. Yunan-Amerikan ilişkilerini şimdiye kadarki en üst düzey ilişkilere getirmeye kararlı bir Başkan, Başkan Biden için çalışıyorum. İkili işbirliğinin derinleştirilmesi bağlamında savunma ve güvenlik alanındaki çok önemli işbirliğinin yanı sıra iki halk arasındaki ilişkiler, ticari ilişkiler, eğitim düzeyindeki ilişkiler gibi birçok parametre bulunmaktadır.

Amerikan bağlılığının, Dedeağaç’ta ve burada Doğu Makedonya ve Trakya’da son 3-4 yıldır kaydedilmesi, verdiğimiz sözleri yerine getirme yeteneğimizi gösteriyor. Şimdi hem ülkemin çıkarları için hem de Yunanistan’ın çıkarları için, daha güvenli bir bölge için önemli olan ülkelerimiz arasındaki güvenlik ilişkilerini derinleştirmek için, yeni yerler ve fırsatlar belirlemek için Yunan hükümeti ile birlikte çalışıyoruz. İki ülkemizin hükümetlerinin en üst düzeyde Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması’nın genişletilmesi konusundaki kararlılığının, ortak güvenlik hedeflerini geliştirme kararlılığını teyit etmektedir.”

General Christopher Cavoli ise tatbikattan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bugün gördüğü mükemmellik karşısında şaşkınlığını gizleyemediğini söyledi. İkili askeri işbirliğinin daha da derinleştirilmesine atıfta bulunarak, “Pek çok orduyla çalıştım, ancak burada başardıklarımız gerçekten olağanüstü.” Dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz