Ana Sayfa Batı Trakya Haberler PETALOTİS: “OKULLAR ASLA TASARRUF AMACIYLA BİRLEŞTİRİLMİYOR”

PETALOTİS: “OKULLAR ASLA TASARRUF AMACIYLA BİRLEŞTİRİLMİYOR”

21
0

Hükümet Sözcüsü ve İçişleri Bakan Yardımcısı Rodop PASOK milletvekili Yorgos Petalotis birleştirilmesi planlanan azınlık okullarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Ülke çapındaki okul birleştirmelerinin büyük tepkiler gelmeden yapıldığını belirten Yorgos Petalotis, bunda en büyük etkenin, Eğitim Bakanlığı’nın müzakere, görüşme ve anlaşmalarla okul birleştirmelerini yapması olduğunu vurguladı.

 

“Okullar asla tasarruf amacıyla birleştirilmiyor”

 

Rodop PASOK milletvekili Ahmet Hacıosman’ın tasarruf gerekçesiyle azınlık okullarının hükümet olarak birleştirildiğini söylemesine karşı Hükümet Sözcüsü azınlık okullarının tasarruf amacıyla kapatılmadığına dikkat çekerek, “Biz tek veya iki sınıflı okulların ve bir öğretmenin aynı sınıf içerisinde ilkokul birinci sınıf öğrencisiyle aynı zamanda altıncı sınıf öğrencisine bir arada ders yapmasının mümkün olamayacağı görüşündeyiz. Okul birleştirmelerindeki tek kriterimiz, pedagojik kriterlerdir” diye konuştu.

 

Azınlık okulları konusunda da bu temele dayanarak hareket ettiklerini, azınlık eğitimi konusunun azınlık ve çoğunluk bireyleri olmak üzere herkesi ilgilendiren bir konu olduğunu vurgulayan Hükümet Sözcüsü, “Daha kaliteli eğitim verilmesi için, hükümet nasıl Hıristiyan okullarını gözetmek zorunda ise, aynı sorumluluğu azınlık okullarına karşı da taşıyor ve aynı haklara hemşerilerimiz olan azınlık bireylerinin çocukları da sahip olmalılar” dedi.

 

Azınlık ilkokullarında birleştirilmelere gidilmesinin de pedagojik kriterlere dayanarak alınan bir karar olduğunu ifade eden Hükümet Sözcüsü, “Bazıları, buna hakkımızın olmadığını söylemeye çalıştılar. Bu çocuklar Yunan vatandaşı oldukları için, bu çocukları cahil bırakmama hakkına ve sorumluluğuna sahibiz. Eğer bazıları cahil çocuk istiyorlarsa, bu kendilerinin bileceği iştir. Yunan hükümeti bu konuda hiçbir pazarlık kabul etmez. Şu anda zaten Eğitim Bakan Yardımcısı Fofi Gennimata Yunan devletinin azınlık okullarının birleştirilmesi konusunda önerilerini gönderdi ve bir müzakere başladı. Gelecek tepkiler, bizi ilgilendirmiyor” diye konuştu.

 

Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı birleştirilecek okullar listesinin bir öneri şeklinde mi yoksa Bakanlığın bu konuda almış olduğu bir karar mı olduğu konusuna açıklık getiren Petalotis, Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı açıklamanın önerilerden ibaret olduğunu ifade etti.

Bu tür konulardaki müzakerelerin, sadece siyasetçilerle, milletvekilleriyle veya siyasî makama sahip kişilerle yapılamayacağını hatırlayan Hükümet Sözcüsü, “Bu konuyla ilgili müzakere ve tartışmalara azınlık eğitimine daha net, açık ve ilerici bir şekilde bakanların da katılması gerekiyor. Bu tartışmalar internet aracılığıyla da yapılmalı. Çünkü artık bütün vatandaşlar gibi azınlık gençleri de internet erişimine sahipler” şeklinde görüş belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz