Ana Sayfa Batı Trakya Haberler PERVİN HAYRULLAH RUSÇUK’TA “HIDRELLEZ” BAHAR ŞENLİKLERİNE KATILDI

PERVİN HAYRULLAH RUSÇUK’TA “HIDRELLEZ” BAHAR ŞENLİKLERİNE KATILDI

9
0

 

BAKEŞ Genel Müdürü Pervin Hayrullah, 4-6 Mayıs 2012 tarihlerinde Bulgaristan’ın Rusçuk kentinde Hıdrellez kutlamalarına katıldı. Türkiye ile Kültürel İlişkiler Derneği “Güneş” tarafından organize edilen etkinlikler çerçevesinde “Hıdrellez Kutlamaları, Açık Hava Konseri ve Gelenek Uygulaması, ve “Balkanlarda ve Bulgaristan’da Bahar Gelenekleri” konulu Uluslararası Sempozyum gerçekleştirildi.

Etkinliğe T.C. Bulgaristan Büyükelçisi Sayın İsmail ARAMAZ, Emekli Büyükelçi Sayın Ümit PAMİR, Bulgaristan Burgaz Başkonsolosu Sayın Cem ULUSOY, ve T.C. Gümülcine Başkonsolosu Sayın Mustafa SARNIÇ’ın Eşi Sayın Esin SARNIÇ şeref misafiri olarak katıldılar.

5 Mayıs 2012 tarihinde Rusçuk kentinin Semerciköy’ünde açılış konuşmalarıyla başlayan etkinliklerde selamlama konuşmalarından sonra Hıdrellez geleneği – nişan çıkarma, çeşitli yörelerin halk dansları gösterileri ve TRT Sanatçısı Doç. Dr. Hüseyin Yaltırık’ın kısa bir konseri gerçekleşti.

Semerciköy’de yapılan etkinliklerden sonra Rusçuk Tarih Müzesi’nde “Balkanlarda ve Bulgaristan’da Bahar Gelenekleri” konulu sempozyuma geçildi.

Sempoyumun 1. Oturumunda Yrd. Doç. Dr. Volkan Ertürk “Tarihte Rusçuk’un İlk İzleri ve 1530 Tarihli Muhasebe-i İcmal Defterine Göre Çernovi Kazası, BAKEŞ Genel Müdürü Pervin Hayrullah “Batı Trakya’da Bahar Kutlamaları”, ve Doç. Dr. Hüseyin Yaltırık “Rumeli Türkülerinde ve Trakya Bektaşi Nefeslerinde Bahar” konulu tebliğlerini sundular.

2. Oturumda Rüstem Aziz, Sabri Salimov, Nevena Gramatikova ve Emel Balıkçı Bulgaristan’da Türk Toplumunun Bahar Kutlamaları konusunda kendi yöreleri ile ilgili bildirilerini sundular.

Sempozyumun 6 Mayıs 2012 Pazar sabahı gerçekleşen 3. Oturumunda Rusçuk’ta yaşayan farklı etnik grupların bahar gelenekleri tartışıldı. Rusçuk Tarih Müzesi Folklor Uzmanı Desislava Tiholova, Rus Kulübü Başkanı Mavlüha Stançeva, ve Rusçuk Tarih Müzesi Osmanlı Dönemi Uzmanı Tarihçi Teodora Bakırcieva 3. Oturumda tebliğlerini sundular.

Etkinlikler kapanış konuşmaları ve katılım belgelerinin sunumuyla sona erdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz