Ana Sayfa Batı Trakya Haberler PERVIN HAYRULLAH VE SİNAN KAVAZ VİYANA’DA TOPLANTIYA KATILDI

PERVIN HAYRULLAH VE SİNAN KAVAZ VİYANA’DA TOPLANTIYA KATILDI

14
0

Batı Trakya Türk Azınlığı Temsilcileri AGİT’in “Müslümanlara Karşı Nefret Suçlarıyla Mücadelede Toplum-Kolluk Kuvvetleri İlişkilerinin Geliştirilmesi” Konulu Uzmanlar Toplantısına Katıldı.

Batı Trakya Türk Azınlığı temsilcileri, BAKEŞ Genel Müdürü Pervin Hayrullah ve BTAYTD üyesi Av. Sinan Kavaz 28 Nisan 2014 Pazartesi günü Viyana’da düzenlenen AGİT’in “Müslümanlara Karşı Nefret Suçlarıyla Mücadelede Toplum-Kolluk Kuvvetleri İlişkilerinin Geliştirilmesi” Konulu uzmanlar toplantısına katıldılar.

Toplantıda “Müslümanlara karşı nefret suçları ile mücadelede kolluk-toplum ilişkilerini geliştirmek için zorlukları belirleme” konulu birinci oturumda söz alan Av. Sinan Kavaz Batı Trakya Türk Azınlığının maruz kaldığı nefret suçlarını örnekleriyle katılımcılara ve AGİT yetkililerine aktardı. Sinan Kavaz konuşmasında: Poşpoş mezarlığına yapılan saldırıları, İskeçe Türk Birliği’nin duvarına Türk kimliği aleyhine yazılan sloganları, Altın Şafak tarafından Müslümanlar Derneğine gönderilmiş hakaretamiz ve tehdit dolu mesajları, 22-23 Kasım 2013 tarihinde ELİAMEP ve PEM yetkilileri tarafından Gümülcine’de düzenlenen “90 yıl sonra Lozan Antlaşması ve Azınlık Düzenlemeleri” konulu konferansta Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı, Din İşleri Genel Sekreteri Georgios Kalantzis’in gazeteci Evren Dede’nin, resmi tercüman ve tercüme imkanlarının bulunmasına rağmen, Türkçe konuşmasını engellemesi ve son olarak Dedeağaç ilindeki Müslüman Türklerin ibadet ettiği cami önüne kesilmiş bir domuz başı atılarak İslam dinine hakaret edildiğini” anlattı.

Toplantıya International Federation against Injustice and Racism e.V. (FAIR) – Adaletsizlik ve Irkçılığa Karşı Uluslararası Federasyon’nun davetlisi olarak katılan BAKEŞ Genel Müdürü Pervin Hayrullah “Müslümanlara karşı nefret suçları ile mücadele amacıyla kolluk kuvvetleri-toplum işbirliğini geliştirmek için öneriler” konulu üçüncü oturumda söz aldı ve nefret suçu teriminin özel önem verilmesi gereken derin bir konu olduğunu, aleni, gözler önünde ve  yasa ve yönetmelikler kullanılarak siyasiler, ve devlet yetkilileri tarafından perde arkasında olmak üzere iki düzeyde işlendiğini belirtti. Önleyici çalışmaların önemini vurguladı ve devlet yetkilileri tarafından işlenen nefret suçlarının nasıl önleneceğini sordu.

AGİT yetkilileri ve Katılımcı Devletlerin bu konu üzerinde hassasiyetle çalışması gerektiğini ifade etti. Sivil toplumun yansıra Devlet yetkililerinin de nefret suçları konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi. Araştırma yapan ajansların sordukları sorularda genellikle İslam ve terörü veya suç kavramını ilişkilendirdiğini, dolayısıyla cevapların manipüle olduğunu, bu nedenle söylemin çok önemli olduğunu, açık ve önyargısız olması gerektiğini belirtti. Toplumun her aşamasında, tüm fobilerin yanısıra islamofobi konusunu da önleyici adımların atılması gerektiğini söyledi. Hayrullah, eğitim konusunun çok önemli olduğunu, dolayısıyla eğitim personelinin okullarda her çeşit inanca saygı duyan ve bunu teşvik eden dost ortamı yaratması, eğitim malzemelerinin her kimliğe saygılı olması ve  önyargılar ve yanlış varsayımlardan arındırılmasının önemli olduğunu vurguladı. Hayrullah izleme mekanizmalarının önemine de değinerek hayatın her aşamasında entegrasyonun daha kolay geliştirilmesi, herkesin resmi kurumlarda çalışabilmek için eşit fırsatlara sahip olması gerektiğini belirtti.  Dini ya da etnik kimliğin fırsat eşitliği konusunda  ayrımcılık nedeni olarak kullanılmaması gerektiğini ekledi. Hayrullah, Batı Trakya nüfusunun neredeyse yarısını Türklerin oluşturmasına rağmen Polis teşkilatında hiç bir Türkün bulunmamasının dikkat çekici bir örnek olduğunu belirterek konuşmasını tamamladı.

Bunun üzerine oturuma başkanlık eden Mohamed Boudjenane, önerilerin tamamının ileriki günlerde yayınlanacak tavsiye raporuna eklenmesini uygun görmüş ve tavsiyeleri yazılı talep etmiştir.

Toplantı AGİT İnsan Hakları ve Demokratik Kurumlar Başkanı Floriane Hohenberg’in kapanış konuşmasıyla sona erdi.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz