Ana Sayfa Batı Trakya Haberler MUDANYA’DA KUMYAKA BAŞ MELEKLER KİLİSESİ’Nİ, PATRİKHANE SATIN ALDI

MUDANYA’DA KUMYAKA BAŞ MELEKLER KİLİSESİ’Nİ, PATRİKHANE SATIN ALDI

21
0

BURSA’nın Mudanya İlçesi’ne bağlı Kumyaka Köyü’nde bulunan ve mülkiyeti özel bir şahsa ait olan tarihi Baş Melekler Kilisesi’nin satıldığı bildirildi. Kumyaka Köyü Muhtarı Ramiz Batmaz, kiliseyi Fener Rum Patrikhanesi adına Bursa Metropoliti Elpidophoros Lambriniadis’in satın aldığını duyduklarını belirterek, Lambriniadis’in kilisenin anahtarlarını muhtarlığa teslim ettiğini ve kısa bir süre sonra onarım yapılacağını söyledi.

Geçen yıl mart ayında Bursa Metropolitliğine atanan Lambriniadis, Tirilye’deki yine özel bir şahsa ait Kemerli Kilise’yi de satın almıştı. Mudanya’nın Kumyaka Köyü’nde bulunan ve dünyanın üçüncü en eski kiliselerinden biri olan Baş Melekler Kilisesi’ni yıllar önce Kumyakalı bir vatandaştan satın alan ve İstanbul’da yaşayan işadamı Mete Yalçın, 800 bin dolar bedelle satışa çıkardı. 2011 yılı Mart ayında Fener Rum Patrikliği tarafından Bursa Metropolitliğine atanan Elpidophoros Lambriniadis tarafından satın alındığı bildirilen bin 227 yıllık kilisede Yunanistan’dan gelen turistler ile birlikte 26 Temmuz’da Lambriniadis dua etmişti.

 

Bizans İmparatoru IV. Konstantinos Porphyrogenetos döneminde 780- 797 yılları arasında yapıldığı belirtilen dünyanın en eski üçüncü kilisesi olan Baş Melekler Kilisesi’ni, Elpidophoros Lambriniadis’in Fener Rum Patrikhanesi adına satın aldığı öğrenildi. 2011 yılının Aralık ayında Tirilye’deki Kemerli Kilise’yi de Rum Patrikhanesi adına kendisinin satın aldığını ve Kumyaka’daki Baş Melekler Kilisesini de almak istediklerini ve sahibi ile temaslarının sürdüğünü açıklamış, ancak daha sonra satın almayla ilgili böyle bir tasarrufları bulunmadığını söylemişti.

 

MUHTAR: “SATIŞTAN MUTLULUK DUYDUK”

 

Kumyaka Köyü Muhtarı Ramiz Batmaz, Baş Melekler Kilisesi’nin Patrikhane adına Elpidophoros Lambriniadis tarafından satın alındığını duyduklarını belirterek, şöyle dedi:

“Bu satışın ardından köydeki değişimin ne olacağını biz de bilmiyor ve bekliyoruz. En azından bu değişimin başlangıcı iyi bir şekilde başladı. Patrikhane adına kiliseyi satın alan Elpidophoros Lambriniadis’un, tarihi yapının anahtarlarını köy muhtarlığımıza teslim etmesi ve burada bize olan güvenlerini göstermiştir. Bundan sonraki ziyaretleri bizim tarafımızdan kontrol edilecek ve gelen ziyaretçilere biz Kumyaka Köyü muhtarlığı olarak yardımcı olacağız. Satın alınan Baş Melekler kilisesinin en kısa süre içinde restore edileceğini duyduk. Bu da sevindirici bir olaydır. Kumyaka köyümüzün turizm alanında da geniş bir yer bulacağını umuyoruz. Kumyakalılar da bu satıştan büyük mutluluk duymuştur” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz