Ana Sayfa Batı Trakya Haberler MİLLETVEKİLİ KARAYUSUF: “DEVLET ÇİFTÇİLERİMİZİN YARASINI SARMALIDIR”

MİLLETVEKİLİ KARAYUSUF: “DEVLET ÇİFTÇİLERİMİZİN YARASINI SARMALIDIR”

15
0

Rodop Milletvekili Ayhan Karayusuf 15 Haziran 2014 akşamı sel ve taşkına sebep olan aşırı yağmurlardan zarar gören ekili pamuk arazileriyle ilgili meclise soru önergesi sundu. Karayusuf sunduğu soru önergesinde, “Bu yıl görülmemiş bir afete dönüşen yağmurlar bereketi felakete dönüştürmüştür. Çiftçilerimiz aşırı yağmurlarla gelen felaketin, böylesine büyük bir zararın altından kendi başına kalkamayacağı gerçeğiyle birlikte, yeniden üretime devam edebilmeleri için devlet elini uzatıp, çiftçilerimizin yarasını sarmalıdır” ifadelerine yer veriyor.

KURAKLIKTAN KORKAN ÇİFTÇİYİ DİNMEYEN YAĞMURLAR BOĞDU

Bölgemizde tarım işleri başladığı günden beri gün aşırı yağan şiddetli yağmurların yol açtığı zararlar nedeniyle ve son olarak da 15 Haziran 2014 Pazar günü yağan yağmurun yol açmış olduğu selden çiftçilerimiz boğulma noktasına gelmiştir.

15 Haziran 2014 Pazar akşamı şiddetli yağmur sonucu oluşan sel, Uysallı, Seymen, Kalithea, Yahyabeyli, Yardımlı ve civar bölgelerde ekili pamuk tarlalarını su altında bırakmıştır. Bu yıl görülmemiş bir afete dönüşen yağmurlar bereketi felakete dönüştürmüştür. Çiftçilerimiz aşırı yağmurlarla gelen felaketin, böylesine büyük bir zararın altından kendi başına kalkamayacağı gerçeğiyle birlikte, yeniden üretime devam edebilmeleri için devlet elini uzatıp, çiftçilerimizin yarasını sarmalıdır.

Bu doğrultuda, milletvekili Ayhan Karayusuf 15 Haziran 2014 akşamı sel ve taşkına sebep olan aşırı yağmurlardan zarar gören ekili pamuk arazileriyle ilgili meclise soru önergesi sunmuştur.

Soru Önergesi

Tarımsal Kalkınma ve Gıda Bakanı’na

İçişleri Bakanı’na

Konu: Aşırı yağmur ve selden zarar gören ekili pamuk arazileri; çiftçilerimize doğrudan yardım ve gerekli altyapıların oluşturulması

Rodop ilinde pamuk ekimi ve üretimi yıllardır yerel ekonominin temel dayanağıdır. Öyle ki; bölgemizde pamuk üretimi, çok sayıda tarım çalışanına istihdam sağlamakla birlikte yerel ve ulusal düzeyde işgücü ve verimlilik açısından önemli ekonomik avantajlar sunmaktadır. 

Her tarımsal faaliyette olduğu gibi bizde de, burada üretimin miktarı ve kalitesi hava şartlarına doğrudan bağlıdır. Tabii doğanın çiftçiye katkıda bulunmasının haricinde, kaçınılmaz, önüne geçemediğimiz olumsuz hava şartları yüzünden doğal afetler de yaşanmaktadır.

15 Haziran 2014 tarihinde, Rodop ilinde bazı bölgelerde doğal afet yaşanmıştır. Aşırı yağmurların sele ve taşkınlara sebep vermesi neticesinde birçok ekili tarım arazisi sular altında kalmış, tarım mahsülleri zarar görmüştür.  Bu tür kaçınılmaz olumsuz hava şartları Haziran ayında birçok çiftçimizin emeğini de harap etmiştir.

Çağımızda modern demokrasiler, hukuk ve kanun önünde eşitlik dışında bir de “refah devleti” varlığını gerektirir; herhangi bir felaketten zarar gören afetzedelere “sadaka” niteliğinde yardım değil, aksine tam destek çıkacak bir “refah devleti”…

15 Haziran 2014 Rodop ilindeki aşırı yağmurlardan sonra, 

afetin verdiği zarar onarılamaz durumda,

altyapı eksikliği çiftçileri ve mahsülleri gelecekte de aynı doğal afetlerle karşı karşıya bırakacaktır.

Ağır yürüyen bürokrasi, zararların bir an önce ve hızlı bir şekilde tazminini geciktirmektedir.  

Yukarıdakiler doğrultusunda sayın Bakanlara sorulur:

Üreticileri rahatlatmak ve çalışmalarını devam ettirebilmeleri için kendilerine tazminatların derhal ödenmesi konusunda ne tür girişimlerde bulunacaksınız?

Bölge çiftçisi tekrardan aynı doğal afeti yaşamaması için ne zaman sel kontrol projesi hazırlanacak ve inşa edilecek?

Olumsuz hava koşullarında herhangi bir beklenmedik doğal afeti çiftçilerimizin aşması için en iyi nitel ve nicel verimleri sağlayacak devlet tarafından tarımcılık üzerine modern bir “devlet entegre projesi” tasarlanmış mıdır?

Soruları yönelten milletvekili

Ayhan Karayusuf

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz