Ana Sayfa Batı Trakya Haberler MANDACI: “BEN KENDİLERİYLE KOL KOLA YÜRÜYEMEM”

MANDACI: “BEN KENDİLERİYLE KOL KOLA YÜRÜYEMEM”

14
0

PASOK İskeçe Türk Milletvekili Çetin Mandacı, aşırı sağcıların yer aldığı yeni ulusal kurtuluş hükümetine güvenoyu vermeyeceğini açıkladı.

Mandacı, “Söylem ve pratikte insanların birlikte yaşamasını dinamitleyen ve toplumsal uyumun derinleşmesini engelleyen aşırı sağcılarla birlikte denize açılamam. Bu sebeple yeni hükümete güvenoyu veremem.” dedi.

 

Yunanistan’da iktidarın büyük ortağı PASOK’un iki azınlık milletvekilinden biri olan İskeçe Milletvekili Çetin Mandacı, parlamentoda bugün yaptığı konuşmada, yeni hükümete güven oyu vermeyeceğini söyledi.

PASOK, muhafazakar ana muhalefet Yeni Demokrasi ve aşırı sağcı Halkçı Ortodoks Cephe’nin (LAOS) desteğiyle kurulan koalisyon hükümetinin programına ilişkin bugün yapılacak son konuşmaların ardından güven oylamasına geçilecek.Parlamentoda azınlık sorunlarına değindiği bir konuşma yapan Azınlık Milletvekili Mandacı, azınlık insanın büyük çoğunluğunun, şahsında 2 seçimdir PASOK’u desteklediğini belirtti.

 

Mandacı, azınlığın samimi ve sözde değil icraat yapan bir siyasetçi olarak Papandreu’yu gördüğünü de ifade etti. Papandreu’nun azınlık çocuklarına üniversiteye girişte avantaj sağlayan binde 5’lik kontenjanı hayata geçirmesinden övgüyle bahseden Mandacı, uzun yıllardır beklemede olan azınlık sorunlarının bir kısmına Papandreu’nun gelişiyle çözüm bulunduğunu bir kısmına ise bulunamadığını vurguladı.

 

Papandreu hükümeti döneminde Atina’ya cami yapılması konusunda nihayet karar alındığını hatırlatan PASOK İskeçe Milletvekili Mandacı, azınlığın kendi seçtiği müftüleri işbaşına getirme konusundaki sorunun ise giderilemediği anlattı. Eğitimdeki sorunlara da değinen Mandacı, azınlık vakıflarının yönetiminin de halen Albaylar Cuntası döneminde belirlenmiş kişiler tarafından şeffaflıktan uzak ve hesap vermeksizin yürütüldüğünü ifade etti.

Azınlık sorunlarını bazı bakanların görmezden geldiğine işaret eden Çetin Mandacı, korku, siyasi sorumsuzluk ve milliyetçi söylemler sebebiyle en basit konularda bile ilerleme sağlanamadığından yakındı.

 

AŞIRI SAĞCILARA GÜVENOYU VEREMEM

 

Ülkede yeni bir hükümetin var olduğunu belirten Mandacı, ana muhalefet Yeni Demokrasi lideri Andonis Samaras’ın geçmişteki söylemi ve duruşu ile azınlığı zor durumda bıraktığını belirtti. Bundan sonrasına ilişkin ise bu partinin nasıl bir siyaset izleyeceğini göreceklerini kaydetti.

Medya ve bazı milletvekilleri tarafından söylemediği sözler sebebiyle hedef haline getirildiğini söyleyen Mandacı, siyasi düşüncesinin değil dili, dini ve doğum yerinin hedef alındığına dikkat çekti. “Şimdi bunların bir kısmı ulusal kurtuluş hükümetinde yer alıyor” diyen Mandacı, “Ben kendileriyle kol kola yürüyemem” ifadelerini kullandı. Mandacı, şöyle konuştu:

 

“Söylem ve pratikte insanların birlikte yaşamasını dinamitleyen ve toplumsal uyumun derinleşmesini engelleyenlerle birlikte denize açılamam. Aşırı sağcı söylemleriyle toplumun zenginliği olan farklılıkları engelleyen ve birliktelik ile demokrasinin temellerini dinamitleyenlerle birlikte olamam. Bu benim kırmızı çizgim. Bu nedenle yeni hükümete güvenoyu veremem.”

 

Mandacı, Papadimos’a saygı duyduğunu ve kabiliyetlerini bildiğini belirtti. Eski PASOK hükümetinin şimdiye kadar olan ekonomik krizi politikalarına destek verdiğini ifade eden PASOK İskeçe Milletvekili Mandacı, zor bir döneme rağmen konulan hedeflere ulaşılacağı konusunda umutlu olduğunu ve Yunanistan’ın Euro bölgesinde kalması gerektiğini sözlerine ilave etti. Üç parti tarafından kurulan hükümetin 300 üyeli parlamentodan 250 oyla güvenoyu alması beklenirken, hükümet ortağı PASOK ve Yeni Demokrasi’den ikişer milletvekili güvenoyu vermeyeceklerini duyurdu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz