Yunanlı Siyaset Bilimcisi Konstantinos Holevas, Dimokratia gazetesine verdiği demecinde Batı Trakya Türk Azınlığı hakkında düşüncelerine yer vermiş. Holevas, Azınlığın eğitimi hakkında fikirlerini ortaya atmış ve devletin Azınlık okullarında sadece Müslümanca dersin okunması için derhal uygulamaya geçmesini talep etmiş.
Holevas’ın mülakatında söylediklerini Birlik gazetesi olarak çevirisini sizler için yaptık.
TRAKYA AZINLIĞINDAN İKİ KARŞIT SESLER
Siyaset Bilimcisi Konstantinos Holevas yazıyor.
“Trakya’daki Müslüman azınlık ülkemizde tanınan tek azınlıktır. Çünkü sadece gerçek olanıdır. Lozan Anlaşması dinsel Azınlık olarak tanımaktadır. Ancak Konstantinoupolis (İstanbul), İmvros (Gökçeada) ve Tenedos (Bozcada) Yunanlılarını ise ulusal azınlık olarak tanımaktadır. Yunanistan Avrupa ülkesi ve demokratik ülke olarak ve de öncelikle Hıristiyan ve hümanist geleneği olan bir ülke olarak bu azınlığa saygı duyuyor ve iyide yapıyor.
Ancak, geçmişte çeşitli yönlerde aşırılık olmuştur. Bazen yapılan yanlışlarla bazı azınlık köyleri izole edilmiş, Pomakların dil içerisinden eğitimle Türkleştirilmesine sebep olmuştur.
Hatırlatıyorum ki azınlığın içerisinde üç ayrı grup vardır: Türkçe konuşan Türk asıllı olarak adlandırılıyorlar (ancak kökeni bu olmayan), Pomaklar, bir tür Slav lehçesini konuşuyorlar ve Türk değiller, ve Çingeneler.
Bugün önceki yıllarda resmi politikada hatalar, problemler ve boşluklar nedeniyle azınlık fertlerinden tamamen iki farklı sesler geliyor. Bir ses Pomak Zagalisa Derneği tarafından internet ve diğer medya aracılığıyla geliyor.
Genç Molla Nursel ve diğer pomaklar bağırıyor ve şikayet ediyorlar:
“Yunanlıyız ve Türk değiliz.
Neden bizi Azınlık okullarında Türkçe öğrenmeye mecbur ediyorsunuz?
Neden Yunanistan’ın kendisi bizi Türk Konsolosluğunun kuçağına atıyor?
Neden okulda bizim anadilimizi öğrenmemizi reddediyorsunuz, Pomakçayı, ve de vatanımızın dilini Yunancayı?”
Not ediyorum, daha çok Pomaklar Azınlık ilkokullarında Türk dili eğitimi alıyorlar ve daha sonra Yunanca Ortaokul-Lise’ye gidiyorlar, ancak bu dili ilkokulda öğrenmediler. Genellikle dil karışıklığına mahruz kalıyorlar. Yukarıda da belirttiğim gibi üç dilliliğide dikkate alacak olursak, bunlara birde Arapça Kur-an dindersi ve mecburi yabancı dil olarak İngilizce de dahil oluyor.
İkinci karşı bir ses, tamamen yasadışı ve kendine özgü “Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu”ndan geliyor. Son olarak Eğitim Bakanına gönderdiği mektupta Azınlık okullarında 6. Sınıf yeni ders kitabında tarih dersinin okutulmamasını talep ediyor. Bu kılavuz 2007 yılında Evripidis Stilyanidis’in Eğitim Bakanlığı döneminde hazırlatıldı ve şimdi G. Mpampiniotis ve Arvanitopoulos’un kararıyla basılıyor.
Kitap Aristotelio Üniversitesi Öğretim Görevlileri İoanni Kolliopoulo ve İakovo Mihailidi, Çağdaş Tarihçi Haralampos Minaoglou tarafından ciddi ve bilimsel olarak yazıldı. Kitap, kahramanların hatırasına saygı gösteriyor, 1821 ve Küçük Asya Felaketi tanıklarına ve de Kilisenin saygın mücadelesine, Helenizmin hayatta kalmasına referans gösteriyor.
Kitap 1922 yılında Türkler tarafından Rumların katliamı hakkında açıkça konuşuyor ve sözkonusu Kurul bu kitabı teslim almayı reddediyor. Tabii ki biz Eğitim Bakanlığı’ndan Azınlık okullarında yasaların uygulanmasını bekliyoruz. Sadece din dersi Müslümanca olabilir.
Tarih ulusumuzu ve devletimizi ilgilendirir ve bütün Trakya Müslümanları Yunan vatandaşı olarak hakları ve öğrenmek zorundadır. Komotini (Gümülcine) Başkonsolosluğu kurumları önünde taviz verilmesine izin verilmemelidir. Sadece barışçıl Müslümanları temsil eden değil, aksine çoğunluğu korkutarak Türkleşmeleri konusunda suçlanıyor.
İnsan haklarına saygı, Pomakların İlkokullarda özellikle Yunancayı öğrenmelerini dayatıyor. Aynı zamanda devletimizin resmi dilidir, birazıcıkta Pomak dialektinden. Ancak Türkçe değil, çünkü hiçbir etnik ve dilsel bağlantıları yok.”
Kaynak: Dimokratiki Efimerida (Demokrasi Gazetesi)