Ana Sayfa Batı Trakya Haberler KOCİAS: “AB’YE GİRMİŞ BİR TÜRKİYE’DEN EN FAZLA KAZANÇLI OLACAK AB ÜLKESİNİN BİZİM...

KOCİAS: “AB’YE GİRMİŞ BİR TÜRKİYE’DEN EN FAZLA KAZANÇLI OLACAK AB ÜLKESİNİN BİZİM ÜLKEMİZ OLACAĞINI BİLİYORUZ”

19
0

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, Türkiye’nin AB yönelimini daima desteklediklerini belirterek, “AB’ye girmiş bir Türkiye’den en fazla kazançlı olacak AB ülkesinin bizim ülkemiz olacağını biliyoruz ve buna inanıyoruz.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, Türkiye’nin AB yönelimini daima desteklediklerini belirterek, “AB’ye girmiş bir Türkiye’den en fazla kazançlı olacak AB ülkesinin bizim ülkemiz olacağını biliyoruz ve buna inanıyoruz. Başkalarının bu konuda iki dilli ve çeşitli standart uygulamalarını da uygun görmüyoruz, kabul etmiyoruz.” dedi.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde her zaman yakın, dostane ve insani ilişkileri oluşturmayı arzu ettiklerini belirten Kocias, iki ülke halkının oluşturulan iş birliğinden her zaman kazançlı çıkacağını ve üçüncü ülkelerin ilişkilere müdahale etmesine izin verilmemesi gerektiğini kaydetti.

Kocias, “İki ülke olarak bölgede barışı ve istikrarı istiyoruz. Bunun için de iş birliği yapmak mecburiyetindeyiz ve bu yönde de fikir ve görüşlerimizi tevdi etmek zorundayız.” dedi.

Türkiye ve Yunanistan arasındaki dostluğun samimiyetle devam etmesi gerektiğinin altını çizen Kocias, iki ülkenin önünde pozitif bir gündem olduğunu vurguladı.

Kocias, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecine ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Türkiye’nin AB yönelimini daima desteklemiş bir ülkeyiz. AB’ye girmiş bir Türkiye’den en fazla kazançlı olacak AB ülkesinin bizim ülkemiz olacağını biliyoruz ve buna inanıyoruz. Başkalarının bu konuda iki dilli ve çeşitli standart uygulamalarını da uygun görmüyoruz, kabul etmiyoruz.” ifadelerini kullandı.

İstikrarsız dönemlerde ilişkileri açık tutmanın önemine dikkati çeken Kocias, dışişleri bakanları arasındaki ilişkilerin önemine vurgu yaptı.

Kocias, yapılan görüşmelerde, göç konusundaki iş birliği ve kültür bakanlıkları arasındaki temasların gerçekleştirilmesine ilişkin konuların ele alındığını belirterek, “Önümüzdeki yıl Şubat ayında iki ülke arasındaki 5. Yüksek Düzeyli İşbirliği Toplantısı’nın birçok halk ve bizler açısından da tarihi bir şehir olan Selanik’te gerçekleştirilmesi konusunu değerlendirdik.” dedi.

“Müslüman (azınlıkların) eğitimine ilişkin varolan sorunları görüştük”

İki ülke arasında varolan sorunların aşılması yönünde çalışmaların yapılması için mutabakata vardıklarını söyleyen Kocias, “Müslüman (azınlıkların) eğitimine ilişkin varolan sorunları görüştük. İstanbul’daki Rum azınlığın eğitimi konusunda varolan bazı bürokratik engellerin aşılması, bu konuda daha ileri gidilmesi ve çözülmesi noktasında mutabakata vardık.” diye konuştu.

Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile buluşacağını ifade eden Kocias, “Kendisi komşu ülkenin önemli bir lideri.” değerlendirmesinde bulundu.

Kocias, “Ülkemizi resmi olarak ziyaret etmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a resmi davetimizi ileteceğiz.” dedi.

“Darbeler benim hoşuma gitmiyor”

Kocias, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Yunanistan’a kaçan 8 darbeci askerin iade sürecine ilişkin soruya cevabında, ülkesindeki darbelerden örnekler vererek, “Darbeler benim hoşuma gitmiyor. 1967’den 1974’e kadar Yunanistan’da ben bir delikanlı olarak askeri darbeyi yaşadım ve ben bu darbenin mağdurlarından birisiyim.” dedi.

Başkent Atina’daki mevcut hükümetin tamamının darbe karşıtlarından oluştuğunu vurgulayan Kocias, bu kişilerin neredeyse tamamının da cunta mağduru olduğunu hatırlattı.

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Moğolistan’da düzenlenen bir toplantıda olduğunu aktaran Kocias, toplantıdan acil bir şekilde döndüğünü ve Türkiye’deki demokratik rejime desteklerini ifade ettiklerini dile getirdi.

Yunan Bakan Kocias, “Demokrasiye karşı silah kaldırmış olan herkesin adalete ve Türkiye Cumhuriyeti adaletine hesap vermesi gerekir.” dedi.

Kocias, “Yunanistan’da siyasi iltica talebinde bulunanlar bunu gerek adaletin, gerekse hükümetin kararından bağımsız olarak burada bir adaletin vermiş olduğu karar var. Bu bazılarımızın hoşuna gidiyor, bazılarımızın hoşuna gitmiyor. Bunun farkındayım ancak buna saygı duymak zorundayız.” diye konuştu.

Yunan Adalet Mahkemelerinin varolan demokratik kurumlara her zaman saygı gösterdiğini ve kendi yöntemleriyle karar verdiğini anlatan Kocias, bu kararlara saygı duyulması gerektiğini söyledi.

Yunanistan’ın terörist ve terör örgütlerinden hoşlanmayan bir ülke olduğunu kaydeden Kocias, “Korku yaratmak amacıyla demokrasiyi kullanmaya çalışan herkese karşıyız.” ifadesini kullandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz