Ana Sayfa Batı Trakya Haberler KIBRIS RUM KESİMİ İLE MISIR ARASINDA ENERJİ ALANINDA HIZLI GELİŞMELER YAŞANIYOR

KIBRIS RUM KESİMİ İLE MISIR ARASINDA ENERJİ ALANINDA HIZLI GELİŞMELER YAŞANIYOR

27
0

Kıbrıs Rum Kesimi ile Mısır arasında enerji alanında hızlı gelişmeler yaşanıyor. Taraflar bugün Lefkoşa’da 35 anlaşma imzaladı.

Kıbrıs Rum Kesimi ile Mısır arasında enerji alanında hızlı gelişmeler yaşanıyor. Taraflar bugün Lefkoşa’da 35 anlaşma imzaladı. 12. Parsel “AFRODİTİ” Mısır’daki iki adet yarı aktif Doğal Gaz Terminaline bağlanıyor!

Mısır’ın diktatör Cumhurbaşkanı Abdel Fattah el-Sisi, temaslarda bulunmak üzere Lefkoşa’ya geldi. Sisi, Kıbrıs Rum Kesimi Cumhurbaşkanı Anastasiadis ile görüştü. Ziyaret sırasında her iki tarafın Bakanları da görüşmeler gerçekleştirerek, iki ülke arasında değişik alanlarda mutabakat zaptı imzaladılar.

Kıbrıs Rum Kesimi ile Mısır arasında enerji alanında yaşanacak gelişmelerle, Türkiye’nin Akdeniz’de enerji ve jeopolitik oluşumların dışarıda bırakılması hedeflenirken, Türkiye’nin eğer bu oluşumun içinde olmayı istemesi durumunda da Kıbrıs’ın tamamını resmi bir devlet olarak tanıması amaçlanıyor.   

Güçlü kaynaklardan edinilen bilgilere göre iki çok önemli kilit tarih 5 Aralık ve 31 Aralık 2017 olduğu belirtiliyor.  

5 Aralık tarihinde Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan, İtalya ve İsrail arasında EastMed boru hattı konusunda yapılacak olan dörtlü toplantıya Avrupa Birliği gözlemci statüsünde katılacak. Toplantıda doğal gaz veya petrol boru hatlarının oluşturulması için bir Mutabakat Muhtırası imzalanacak.

Anastasiadis’in Lefkoşa’da Mısır Cumhurbaşkanıyla yaptığı görüşmede, Mısır’da bulunan iki adet yarı aktif Doğal Gaz Terminaline bağlayacak olan Uluslar Aşırı Doğal Gaz Boru Hattı Anlaşması için 31 Aralık’a kadar görüşmelerde bulunulması kararlaştırıldı.

Ayrıca Girişimcilik, Bilgi Teknolojisi ve İletişim Teknolojisi alanlarında iki ülke hükümetleri arasında bir Mutabakat Zaptı imzalandı.

Son olarak, 2018-2019 yıllarında Adalet Bakanlığı ile Kamu Düzeni ve Mısır İçişleri Bakanlığı için bir İşbirliği Programı, Girişimcilik ve Dijital Ekonomi Anlayışı Mutabakat Muhtırası, İlaç ve Eczacılık Sektöründe Mutabakat Memorandumu, Polis Makamlarının İşbirliği Üzerine Yürütme Programı gibi anlaşmalar imzalandı.

Rum lider Anastasiadis, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras 5’incisi düzenlenecek “Güney Kıbrıs, Yunanistan, Mısır” üçlü liderler zirvesinde yarın bir araya gelecekler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz