Ana Sayfa Batı Trakya Haberler İLHAN AHMET: “UYGULAMA DERHAL GERİ ÇEKİLMELİDİR”

İLHAN AHMET: “UYGULAMA DERHAL GERİ ÇEKİLMELİDİR”

18
0

Rodop ili POTAMİ Partisi Azınlık Milletvekili İlhan Ahmet, özel kontenjanla Üniversiteyi kazanan Batı Trakya’daki Azınlık öğrencilerine getirilen “Yatay Geçiş” engelinin derhal geri çekilmesini istedi.

Yunanistan Üniversitelerinde okuyan Azınlık öğrencilerinin farklı şehirlere “yatay geçiş” yapma hakkına engel getiren düzenlemenin anayasaya aykırı olduğunu belirten İlhan Ahmet, sözkonusu uygulamanın SİRİZA – ANEL hükümeti tarafından geri alınmasını talep etti.

Milletvekili İlhan Ahmet konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Azınlık öğrencilerine ve ailelerine karşı sergilenen bu tutumu şiddetle kınıyor, SİRİZA – ANEL hükumetinin bu uygulamayı derhal geri çekmesini teklif ediyor ve bu konuda gerekli denetimin sağlanması için mensubu olduğum Yunan Parlamentosun’da gerekli girişimlerde bulunacağımı kamuoyuna saygıyla duyuyorum” ifadelerine yer veriyor.

Milletvekili İlhan Ahmet’in yazılı açıklaması şu şekilde:

Açıklama

Batı Trakya’daki Azınlık mensubu öğrenciler için sağlanan ve “Azınlık Kontenjanı” olarak bilinen Yunanistan’daki üniversitelere yerleşmede binde 5’lik kontenjan hakkı kapsamında, Azınlık öğrencilerinin sahip oduğu yatay geçiş hakkı Vasiliki Thanu başbakanlığındaki seçim hükümeti döneminde alınan bir karar uyarınca kaldırılmıştır.

Seçim hükümeti Eğitim Bakanı Angeliki Efrosini Kiau tarafından 14 Eylül tarihinde imzalanan ve 16 Eylül tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren kararname ile 1996’dan bu yana yatay geçiş hakkından yararlanarak yaşadıklara bölgelere yakın yerlerdeki eğitim kurumlarına sağlanan geçiş kolaylığı, Azınlık öğrencileri için sona ermiştir.

Azınlık öğrencilerini yatay geçiş hakkını elinden alan ve bu alanda Azınlığa sağlanmış pozitif ayrımcılığı ortadan kaldıran bu karar, aynı zamanda Yunan vatandaşı olan Azınlık mensuplarını, diğer tüm Yunan vatandaşları gibi tabi olması gereken anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olarak sınıflandırmaktadır.

İlgili kararnamede geçen ifadelerde Azınlık mensubu öğrencileri, “yabancılar” kategorisinde sınıflandırılmak, Azınlık mensuplarının Azınlık olmaktan doğan özel haklarının yanı sıra tüm yurttaşlarla eşit haklara sahip Yunanistan vatandaşları olduklarını gözardı etmektir.Bu karar açıkça Anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır.

Öte yandan; ekonomik krizin etkilerinin tüm şiddetiyle hissedildiği Batı Trakya’da büyük çoğunluğu çiftçi olan ailelerin, düşük gelir düzeylerine rağmen bin bir zorlukla eğitimlerini desteklemeye çalıştıkları çocuklarının Yunanistan’ın uzak şehirleri yerine ailelerine yakın yerlerdeki eğitim kurumlarına geçmelerinin böyle bir kararla engellenmesine kim, ne gibi geçerli bir gerekçe gösterilebilir?

Azınlık öğrencilerine ve ailelerine karşı sergilenen bu tutumu şiddetle kınıyor, Siriza Anel hükumetinin bu uygulamayı derhal geri çekmesini teklif ediyor ve bu konuda gerekli denetimin sağlanması ve hükümetin bu kararnameyi geri alması yönünde baskı yapmak için mensubu olduğum Yunan Parlamentosun’da gerekli girişimlerde bulunacağımı kamuoyuna saygıyla duyuyorum.

Av. İlhan Ahmet

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz