Ana Sayfa Batı Trakya Haberler HRWF: “BATI TRAKYALI TÜRKLERİN HAKLARINA SAYGI GÖSTER”

HRWF: “BATI TRAKYALI TÜRKLERİN HAKLARINA SAYGI GÖSTER”

12
0

Sınır Tanımayan İnsan Hakları Örgütü (HRWF) Yunanistan’dan Batı Trakyalı Türklerin azınlık haklarına saygı göstermesi çağrısında bulundu.

Batı Trakyalı Türklerin sorunlarını geçen ay yerinde inceleyen HRWF Direktörü Willy Fautre, hazırladığı raporu Avrupa Parlamentosu’nda (AP) düzenlenen bir konferansta açıkladı.

Fautre, Yeşiller grubunun Fransız Üyesi François Alfonsi’nin evsahipliğinde Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) ve Dostluk, Eşitlik ve Barış Partisi’nin (DEB) ortaklaşa düzenlediği konferansta, Yunanistan’ı Batı Trakyalı Türklerin Lozan Antlaşması’nda tanınan haklarını her geçen yıl daha fazla kısıtlamakla suçladı.

Yunan hükümetinin uyguladığı politikalarla Türkçe eğitimi her geçen gün daha fazla kısıtladığını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) mahkum olmasına rağmen adında Türk geçen dernek ve sivil toplum kuruluşlarını kapattığını, anlamsız gerekçelerle seçimle gelen müftüleri tanımayıp yerlerine atamalar yaptığını ve Türk azınlığın medyasını sert yaptırımlarla susturduğunu anlatan Fautre, Atina’ya “Türk azınlığın haklarına saygı göstermesi” çağrısında bulundu.

Korsikalı AP Üyesi Alfonsi ise Türk dostu ya da Yunan karşıtı olmadığını belirterek, “Avrupa genelinde azınlıkların hakları için mücadele ediyoruz. Basklar ve Katalanlar söz konusu olduğunda İspanya, Korsikalılar için Fransa, Macar azınlık söz konusu olduğunda Slovakya ve Romanya ile sorunlarımız var” dedi.

Alfonsi, Finlandiya’nın İsveç azınlığa tanıdığı hakların Yunanistan başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerince de örnek alınmasını istedi.

Alfonsi, Yunan hükümetinin Batı Trakyalı Türklerin haklarını kısıtlama politikasını AB Komisyonu’na yönelttiği bir soru önergesiyle de gündeme getirdi. Buna cevaben “azınlıklar konusu yetki alanımızda değil” diyen Komisyon, AB müktesebatı uyarınca üye ülkelerin ayrımcılık yapmamak dahil temel haklara saygı göstermesi gerektiğini hatırlattı.

Konferansta açılış konuşması yapan Dostluk, Barış ve Eşitlik Partisi Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Türk azınlığın doğrudan temsili için Yunanistan’ı partilere ve bağımsız listelere uyguladığı yüzde 3 seçim barajını kaldırmaya davet etti.

Konferansta avukat Sinan Kavaz ve gazeteci Cemil Kabza, Batı Trakya Türklerinin örgütlenme hakkı ve ifade özgürlüğü kapsamında karşılaştığı sorunlar hakkında sunum yaptı.

AP’deki konferansa Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel, ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, Avrupa Halkları Federal Birliği (FUEN) Başkanı Hans Heinrich Hansen, İskeçe Müftüsü Ahmet Mete ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif de katıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz