Ana Sayfa Batı Trakya Haberler HACIOSMAN SORDU, DRİVELENGAS CEVAPLADI

HACIOSMAN SORDU, DRİVELENGAS CEVAPLADI

13
0

Rodop Milletvekili Ahmet Hacıosman, 6 Mart Salı günü, Çevre, Enerji ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sunulan “Yapı ve faaliyetlere çevre izni verilmesi, çevre dengesiyle bağlantılı olarak, kaçak yapıların düzenlenmesi ve Bakanlık yetkileri dahilindeki diğer düzenlemeler’’ konulu yasa tasarısının incelendiği Üretim ve Ticaret Komisyonu toplantısında söz alarak bir konuşma yaptı.

 

Milletvekili yaptığı konuşmada, Dimitra Merkezlerine geçici olarak atanmış personelin ne olacağı hakkında bilgi istedi. Milletvekili’nin sorularına Tarım Kalkınma ve Gıda Bakan Yardımcısı Yannis Drivelengas cevap verdi.

 

Milletvekili’nin yaptığı konuşmanın ve Bakan Yardımcısı’nın verdiği cevabın tam metni.

 

Sayın Bakan,

Değerli Milletvekilleri,

 

Yeni Kuruluş personelini konu alan yasanın, 28 maddesinin 9. paragrafı ile ilgili, kısa bir müdahalede bulunmak istiyorum.

 

Sayın Bakan, Dimitra Merkezleri’nde görev yapan, geçici olarak atanmış personelin ne olacağı hakkında, net ve kesin cevaplar gerekmektedir.

 

3955/2011 sayılı yasanın, 12. maddesinde, OGEEKA Dimitra’ya geçici olarak atanmış personelin 5 yıl daha görevine devam edeceği belirtiliyordu.

 

Yasanın oylanmasının ardından, üzerindeki mürekkep daha kurumadan, yeni Kuruluş ELGO Dimitra’nın Yönetim Kurulu Başkanı tarafından, son derece acil emarsiyle, yakın zamana kadar Dimitra Merkezi olarak bilinen merkezlerdeki tüm geçici atamaların kaldırıldığını belirten bir belge tebliğ edildi. Bir genelge, bu kadar kolayca, bir yasayı geçersiz kılmış oldu. Böyle bir olayı da ilk kez görmekteyiz.

 

Yukarıda bütün bu bahsettiklerimden sonra, Dimitra Merkezi çalışanlarının beklemede olmaları nedeniyle, sizden net bir cevap istiyorum Sayın Bakan. 3955/2011 sayılı yasanın 12. madddesinin geçerliliği devam edecek mi yoksa bugün görüşülen yasa taslağının oylanmasından sonra bir değişiklik olacak mı?

 

Bu konuya bu kadar tedirgin yaklaşmamın sebebi, ülke genelinde çok sayıda yeni çiftçi, gerekli eğitim programını gerçekleştirip paralarını almayı beklemektedirler. Sizin de anladığınız gibi, bu konu sadece belirli sayıdaki kişiyi değil, çiftçilerimizi de doğrudan etkilemektedir.

 

IOANNİS DRİVELENGAS (Tarım Kalkınma ve Gıda Bakan Yardımcısı):

 

Sayın Ahmet Hacıosman’a cevap vermek istiyorum. 4002 sayılı yasa doğrultusunda, kayıt işlemlerinin de gerçekleşebilmesi için, tüm geçici olarak atanmış personelin, kadrolu bulunduğu yerlere geri dönmesi gerekmektedir. Bu işlem gerçekleştikten sonra, Kuruluşun ihtiyaçları doğrultusunda memur eksikliğinin giderilmesi yönünde ne tür imkanların olduğuna bakacağız. Az önce sayın Eksarxos, son derece önemli bir şey söyledi. Gerçekten hizmet vermek isteyen çalışanların bulunduğundan bahsetti. Benim kendi ilimdeki KEGE kuruluşundan benzer bir örnek bulunmaktadır. Ziraat mühendisi olan bir çift’e şu soruyu sordum: “burada kalmak istiyormusunuz?’’

“Sayın Bakan, eğer gerçekten hizmet vereceksek kalırız, biz çalışmak istiyoruz. Bizi istediğiniz yere, istediğiniz İl’e gönderebilirsiniz. Yeterki hizmet verebileceğimiz bir proje bulunsun. Burada oturup bekçilik yapmak istemiyoruz’’. Gerçekten, yer değiştirmek istemeyen bir çok KEGE çalışanı, orada sadece bekçilik yapmaktadır.

 

Bana göre, bizim yapmış olduğumuz yanlış, bu yasa tasarısını en başta getirmemiş olmamızdır. Bu durum, hiç bir kuruluşun, ne ETHIAGE, ne ELOGAK’ın, haklanmamasına sebep olmuştur. Önceki gün, üç genç benden aromakik bitki tohumu istedi. Maalesef bu tür tohumlar bizde, hiç bir yerde bulunmamaktadır. Yunan devleti için, neyin en iyi olacağını biliyormusunuz? Ben bu sonuca varmış bulunuyorum. Bakanlık bile, nasıl bir yön çizeceğini, neyin öncelikte olması gerektiğini, hangi tohumların ekilmesi gerektiğini bilmiyor. Bu yüzden, yeni Kuruluş için önerinin öncelikle Meclis’e gelmesi, statejik planlamanın Meclis’te olması ve Kuruluşun bütün bunlar için kontrol altında bulunması gerektiğine karar verilmiştir. Eğer daha kısa vadeli sonuçlar istiyorsak, ki bunun maliyeti devlet bütçesi için daha az olacaktır, üniversiteler ile belirli amaç ve süre için anlaşma yapılmasıdır. Bunun bir başlangıç olduğuna inanıyorum. Bu, gerçekten çok dikkat ve özen gerektiren bir durumdur ve bunun değerlendirmesini yavaş yavaş Kuruluş kendi yapacaktır ve tabiiki bunun bir günde olması mümkün değildir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz