Ana Sayfa Batı Trakya Haberler HACIOSMAN İSMARİDA GÖLÜNDEKİ ÖLÜ BALIKLARI SORDU

HACIOSMAN İSMARİDA GÖLÜNDEKİ ÖLÜ BALIKLARI SORDU

15
0

Milletvekili Ahmet Hacıosman, İsmarida gölünde bulunan ölü balık sorununun önlenmesi yönünde girişimlerde bulundu.

Rodop Milletvekili Ahmet Hacıosman, 8 Eylül Pazar günü, İsmarida gölünü ziyaret ederek, büyük sayıda balığın ölü olarak göl kıyısına vurması ile meydana gelen felaketin büyüklüğünü yerinde inceledi.

Milletvekili, orada Maronya Balıkçılar Birliği Başkanı Stratos Markopulos ve Tarım Sektörü ve Yerleşim Bölgelerinden sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Dimosthenis Maniças ile görüştü.

Balıkçılar Birliği’nin tesislerini hep birlikte ziyaret ederek, felaketin büyüklüğünü bizzat tespit eden taraflar, meydana gelen bu olayın, gölde bulunan diğer canlılara, toplum sağlığına ve bölgenin ekolojik dengesine  yaratacağı olumsuz etkilerden duydukları büyük endişeyi dile getirdiler.

Geçen yıl meydana gelen su baskınlarından dolayı büyük zarar gören balıkçılar, bu yıl da çok sayıda balığın ölümü ile karşı karşıya kalmaları ile balıkçılık sektörünün geleceğinden yoğun endişe duymaktadırlar.

Rodop Milletvekili İsmarida gölüne gerçekleştirdiği ziyaretin ardından, 9 Eylül Pazartesi günü, Tarım Kalkınma ve Gıda Bakan Vekili Maksimos Harakopulos ile görüşerek, bölgede hakim olan durumu aktardı.

Milletvekili Bakan Vekili ile yaptığı görüşme esnasında, balıkların ölümüne yol açan sebeplerin bir an önce belirlenmesi, bu durumun bölgenin ekolojik dengesine  yaratacağı başka etkilerden kaçınılması yönünde önlemlerin alınması ve bölgede faaliyet gösteren balıkçıların zararlarının karşılanması için imkanlar bulunması yönünde Bakan Vekili’nin girişimlerini talep etti.

Rodop Milletvekili tüm bunlara ek olarak, konuyla ilgili, Tarım Kalkınma ve Gıda Bakanı Athanasios Çaftaris ile Sağlık Bakanı Adonis Georgiadis’e hitaben soru önergesi sunarak, bu durumun oluşturacağı olumsuz sonuçların önlenmesi ve bu sorunun biran önce çözüme ulaşması yönünde Bakanlık Yetkililerinin herekete geçmesini istedi.              

Soru önergesinin tam metni: 

SORU

Protokol No.:1463/10.09.2013

SAYIN: Tarım Kalkınma ve Gıda Bakanı, Sağlık Bakanı

KONU: İsmarida gölünde ölü bulunan balıklar

Bir haftadan beri, Rodop ilinde bulunan İsmarida gölü, balık toplama tesislerinde çok sayıda balık ölü olarak görülmektedir. Bu balıkların bir çoğu ileri derecede çürüme aşamasında bulunmaktadır. Meydana gelen bu olayın, gölde bulunan diğer canlılara ve toplum sağlığına yaratacağı etkilerden büyük endişe duyulmaktadır.

Yapılan ilk incelemeler doğrultusunda, balıkların ölme sebebinin oksijen eksikliğinden kaynaklandığı, ancak oksijen eksikliğine yol açan sebeplerin bir türlü bulunamadığı belirtildi.

Bölgede mesleki olarak faaliyet gösteren Maronya Balıkçılar Birliği, balıkçılık mesleğinin geleceği ve meydana gelen bu durumun bölgenin ekolojik dengesine  yaratacağı etkilerden yoğun endişe duymaktadırlar.    

Yukarıdakiler doğrultusunda,         

SAYIN BAKANLARA SORULUR:

İsmarida gölünde balık ölümlerinin önlenmesi, bu felakete neden olan gerçek sebeplerin belirlenmesi, bölgenin ekolojik dengesine ve toplum sağlığına yaratacağı olumsuz etkilerden kaçınılması yönünde neler yapacaklardır?

Bu durumdan mağdur olan Maronya Balıkçılar Birliği’nin zararlarının karşılanması yönünde ne tür önlemler alacaklardır?

Soruyu yönelten Milletvekili,

Ahmet HACIOSMAN

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz