Ana Sayfa Batı Trakya Haberler GÜNEY KIBRIS’TAN SONRA GİRİT’TE GÖRÜŞECEKLER

GÜNEY KIBRIS’TAN SONRA GİRİT’TE GÖRÜŞECEKLER

28
0

Lefkoşa’da bir araya geldiler, bundan sonraki görüşme Girit’te gerçekleştirilecek.

Mısır’ın Cuntacı Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis’in ev sahipliğinde Lefkoşa’da bir araya geldi. Bundan sonraki görüşme Girit’te gerçekleştirilecek.

Mısır’ın Cuntacı Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis’in ev sahipliğinde Lefkoşa’da bir araya geldi.

Çipras, 5. Güney Kıbrıs, Yunanistan, Mısır üçlü liderler zirvesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Yunanistan, Mısır ve Güney Kıbrıs’ın, Doğu Akdeniz’de bir istikrar ve iş birliği unsuru oluşturduğunu belirterek, bunun bölgede ortaya koydukları iş birliği açısından özel bir önem arz ettiğini bildirdi.

Avrupa ve Ortadoğu’nun büyük gerginliğin kavşağında bulunduğuna dikkati çeken Çipras, bu gerginliklerin barış ve iş birliği aracılığıyla azaltılması konusunda ortak hedeflerinin bulunduğunu ifade etti.

“Kıbrıs’ta adil ve kalıcı çözümü destekliyoruz”

Çipras, üç ülke arasında ekonomi, taşımacılık, enerji, turizm, güvenlik ve savunma alanlarında çok önemli beklentileri olduğuna işaret ederek, “Kıbrıs sorununda, BM kararları çerçevesinde, tüm Kıbrıs halkının refahına dayalı yeniden birleşmiş, adil ve kalıcı çözümü destekliyoruz.” dedi.

Yunanistan, Kıbrıs ve Mısır arasındaki üçlü iş birliğinin ilerlediğini ve derinleştiğini dile getiren Yunanistan Başbakanı Çipras, üç ülke arasındaki bir sonraki zirvenin Girit Adası’nda yapılacağını söyledi.

Rum lider Anastasiadis ise görüşmede taraflar arasında ortak iş birliği protokolü imzaladıklarını kaydetti.

Protokolde üç ülkenin iş birliği ile ilgili önceliklerine yer verildiğini belirten Anastasiadis, “Bölgede hidrokarbon bulunması, bölgesel alanda daha geniş iş birliği için katalizör güç olabilir ve olmalıdır.” diye konuştu.

Anastasiadis, üç ülke arasında turizm konusunda da iş birliği yapılacağına dikkati çekerek, Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs olarak Doğu Akdeniz’de barış ve güvenliğe katkı sağlayabileceklerini vurguladı.

Suriye’nin egemenlik haklarına, toprak bütünlüğüne ve ülkenin bağımsızlığına saygı duyulması gerektiğinin altını çizen Anastasiadis, Suriye’de BM öncülüğündeki girişimleri desteklediklerini söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ise Mısır, Güney Kıbrıs ve Yunanistan arasındaki kalkınma ve ekonomi konusundaki iş birliğinin, aynı zamanda üç ülkenin halklarının güvenliğini ve refahını gelecekte de sürdürmeyi amaçladığını ifade etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz