Ana Sayfa Batı Trakya Haberler GÜMÜLCİNE’DE TÜRK-YUNAN DOSTLUĞU RÜZGARI”

GÜMÜLCİNE’DE TÜRK-YUNAN DOSTLUĞU RÜZGARI”

22
0

Türk-Yunan Dostluk Derneği tarafından hazırlanan TÜRK-YUNAN DOSTLUK HAFTASI, 11 Nisan 2012 Çarşam günü Leshi Komotineon Sergi Salonu’nda “Komşularda Kültürel İşbirliği İçin Bir Araç Olarak Sanat” temalı serginin açılışı ile başladı. Serginin açılışına Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu Başkanı İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu ve Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu T.C. Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç, Muavin Konsoloslar Berin Okur ve İlkay Kocayiğit katıldılar.

Türk-Yunan Dostluk Derneği, son 3 yıldır Türkiye ve Yunanistan arasında ilişkiler çerçevesinde sanat ağırlıklı etkinlikler gerçekleştirmektedir.

Prof. Dr. Burhan Kuzu burada yapmış olduğu konuşmasında burada bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti aktardı. Burhan Kuzu konuşmasında “Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu Batı Trakyalı, buralı olduğu için bizleri buralara getirmiştir, kendilerine bundan dolayı teşekkür ediyorum. Buraya ilk defa geliyorum, sizden birisiyiz, bizler komşuyuz dostuz, kendimi burada yabancı hissetmiyorum. Bizler Türk Yunan dostluğunu daima önemsiyoruz. Tarihte bir çok olaylar gelmiş geçmiştir, ama halklar buna takılı kalamaz, kalmamalıdır. Bu ayrı bir ilişki ağını gerektirir. Bizim kültürümüz çok yakın iç içe geçmiştir. Benim için resim en zor sanattır. Ne zaman böyle bir sergiyi gezsem hep hayranlıkla bakarım, bu ayrı bir yetenektir. Bu duygu ve düşüncelerle hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum.” Dedi.

Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu da konuşmasında sayın Prof. Dr. Burhan Kuzu’nun Batı Trakya’yı ziyaretinden dolayı kendilerine teşekkür etti. Aynı şekilde Türk-Yunan Dostluk Derneği’ne attıkları bu önemli adımdan dolayı duyduğu memnuniyeti aktardı. Mehmet Müezzinoğlu konuşmasının devamında; “Bu etkinliği sanatın insanlığın ortak dili anlamında dostluğun güçlenmesine vesile kılacak bir adım olarak değerlendirilmeli ve bunu çok anlamlı buluyorum.” Dedi.

Beni ilgilendiren şurada olan nefeslerdir. Dışarıda insanlar değil”

Türk-Yunan Dostluk Derneği Genel Başkanı Kadriye Esra Aygün, yaptığı konuşmada “Öncelikle Türk Yunan dostluğuna inanıp buraya gelen herkese hoş geldiniz diyorum. Ayaklarınıza sağlık, bizler inanacağız, bizler beraber olacağız ki bu iş yürüyecek. İki ülkenin de artık birbirine düşmanlık yapabilecek lüksü yok. Görüyruz ki artık dünya; global bir dünya, burada artık kazanan yaşıyor. yaşayan kazanmıyor. Ben ayrıca Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu’ya Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu’na ve eşlerine bu dostluğa güvendikleri için ve buraya geldikleri için bizlerle beraber oldukları için çok teşekkür ediyorum. Aynı zamanda Yunanistan temsilcilerini ve bu sergide katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum. Sayın Başkonsolos Mustafa Sarnıç beyefendiye ayrıyeten bizleri cesaretlendirdikleri için de çok teşekkür ediyorum. Onların yardımlarıyla bizler buraya geldik. İnşallah güzel şeyler yapmışızdır. Tabiki çatlak sesler olacak, ama beni ilgilendiren şurada olan nefeslerdir. Dışarıda insanlar değil. Önemli olan bir şeyler yapabilmektir. O yapılanları karalamak değil.” Dedi.

“Batı Trakya’nın kültür yaşamına çok olumlu bir katkı olarak uzun yıllar anımsanacak bir etkinlik olarak hafızalarda kalacaktır.”

Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç, yaptığı konuşmada Türk-Yunan Dostluk Derneği’nin düzenlemiş olduğu bu etkinlikten dolayı milletvekilleri sayın Prof. Dr. Burhan Kuzu, Dr. Mehmet Müezzinoğlu ve eşlerini burada ağırlamaktan büyük kıvanç duyduğunu ifade etti. Konuşmasında Başkonsolos Mustafa Sarnıç: “Mutluluğunu arttıran bir başka unsur da bu sergi vesilesiyle gerek Yunan dostlarımızın gerekse şu anda burada bulunan Batı Trakya Türk Azınlığı’nı temsil eden hem siyasetten hem sivil toplum kuruluşlarından çok değerli katılımcıların buraya gelmiş olması, bu mutluluğumuzu bir kat daha arttırmaktadır. Ayrıca bu sergide Gümülcine Kulübü’nün yenilenmiş halini de görüyoruz. Gümülcine’ye çok güzel bir sanat merkezi bırakılmıştır bu vesileyle Gümülcine Belediyesi’ne ve katkıda bulunanlara teşekkürlerimi sunuyorum. Bu sergide hem Türkiye’den hem Yunanistan’dan çok değerli sanatçılarımızın eserleri sergilenecektir. İnşallah bu sergi, Batı Trakya’nın kültür yaşamına çok olumlu bir katkı olarak uzun yıllar anımsanacak bir etkinlik olarak hafızalarda kalacaktır. Etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen sayın Esra hanıma, Füsun hanıma ve bu etkinliğe sponsor destek olan B.T.A.Y.T. Derneği G.T.G.B. diğer tüm kurumlara teşekkürlerimi sunuyorum.” Dedi.

Ayrıca sergiye katılanlar arasında D.E.B. Başkanı Mustafa Ali Çavuş, B.T.A.Y.T.D. Başkanı Erkan Ruşen ve Yönetim Kurulu üyeleri, Gümülcine Belediyesi “Eşitliğe İlk Adım” Listesi Başkanı Sibel Mustafaoğlu, BAKEŞ Başkanı Cemil Kabza, eski milletvekili İlhan Ahmet, G.T.G.B. Başkanı Koray Hasan, B.T.T.Ö.B. Başkanı Sami Toraman, Gümülcine Belediyesi Başkan Yardımcısı Rıdvan Molla İsa, Eyalet Meclis Üyesi Sevgi Salim, Şapçı Azınlık Kültür ve Folklor Derneği Başkanı Necla Çavuş ve diğer sivil toplum kuruluş başkan ve yöneticileri yer aldılar.

Serginin yer aldığı ve konukların bulunduğu salonun içinde Türk-Yunan dostluğuna inanan ve bu yolda ilerleyen insanların ağzından güzel cümleler dökülürken, dışarıda polisin gözü önünde bir grup yaklaşık 15 kişi Türk-Yunan dostluğunu protesto ediyordu. Hatta göstericilerden birisi Başkonsolos Mustafa Sarnıç ve konuk Milletvekillerinin yanına kadar sokulduğu da görüldü.

Bunların başında Gümülcine Belediyesi Meclis üyesi ve “Spartakos” Listesi Başkanı Nektarios Dapergolas, “Antifonitis” gazetesi genel yayın yönetmeni Kostas Karaiskos, boyunlarında Türkiye ve Türklük karşıtı yazı ve fotograflarla bu güzel ortama gölge düşürmek üzere harekete geçtiği görüldü.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz