Ana Sayfa Batı Trakya Haberler GÜMÜLCİNE TÜRK GENÇLER BİRLİĞİ’NİN ÖNEMLİ MİSAFİRLERİ VARDI

GÜMÜLCİNE TÜRK GENÇLER BİRLİĞİ’NİN ÖNEMLİ MİSAFİRLERİ VARDI

12
0

Gümülcine Türk Gençler Birliği’nin Anavatan Türkiye’den önemli misafirleri vardı. Lüleburgaz’dan Balkanlara yelken açan ve Belediye Başkanlarından oluşan yaklaşık 60 kişilik bir heyet, gerçekleştirdikleri Makedonya (FYROM) gezisi sonrasında dönüş yolunda Batı Trakya’ya gelerek Gümülcine’de Gümülcine Türk Gençler Birliğini ziyaret ettiler. Ziyarette PASOK Partisi Rodop Milletvekili adayı Ahmet Hacıosman’da hazır bulundu.

Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak başkanlığında Gümülcine’ye gelen heyeti GTGB Başkanı Koray Hasan karşıladı. Başkan Koray Hasan, misafirlere GTGB’nin hukuki statusü, kuruluş amacı ve faliyetleri hakkında bilgi verdi. Batı Trakya’daki soydaşlarıyla kısa bir süreliğine de olsa birlikte olmanın sevincini yaşadıklarını söyleyen Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak, hedeflerinin buraları ziyaret etmek olduğunu dile getirdi. Ziyarete katılanlar arasında Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak’ın yanısıra, Evrensekiz Belediye Başkanı Halil Abanoz, Büyükkarıştıran Belediye Başkanı Lütfü Karaman, Ahmetbey Belediye Başkanı Ünal Kaymaz, Sakızköy Belediye Başkanı Naci Tarım, Esnaf Kefalet kooperatif Başkanı Fahri Özkan, Şöförler Odası Başkanı kenan Koç, Kahveciler Odası Başkanı Nazif Kıvılcım, Berberler Odası Başkanı Yüksel Akın, Marangozlar ve Ağaç İşleri Odası Başkanı Hasan İsmailler, Lüleburgaz Milli Eğitim Müdürü Hayrettin İnce, Ticaret Borsası Başkanı Kenan Var, Ticaret Odası Başkan Vekili Şevket Muntaz, Lüleburgaz Belediye Meclis Üyesi Yusuf Pişkinoğlu, Lüleburgaz belediyesi Başkan Yardımcısı Kevser Özkan, Lüleburgaz Belediyesi Yaz İşleri Müdürü Türkan Rodoplu, Lüleburgaz İlçe Sağlık Müdürü Önder Porsuk, Hukuk Profesörü Monal Morten, Turizm İşletmesi ve Sanayi ve Ticaret Odası Üyesi Hüseyin Erçetin, Demirciler Odası Başkanı Bekir Kasapoğlu eşleriyle ziyaret ettiler.

Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak, Gümülcine Türk Gençler Birliği (GTGB) ziyareti sonrası Birlik gazetesine şu değerlendirmede bulundu.

LULEBURGAZ BELEDİYE BAŞKANI EMİN HALEBAK:BURADA SİZ RAHAT DEĞİLSENİZ, BİZLER DE ORADA RAHAT UYUMAMALIYIZ.”

“Bizim gezimizin asıl amacı Makedonya (FYROM) Üsküp’e gittik ve müzik, halk oyunları, ebru bizim geleneksel sanatlarımızı gösterme adına güzel bir ziyaret oldu. Lüleburgaz’dan halk oyunları ekibi, Lüleburgaz yerel yöneticileri, Oda Başkanı ve öğrencilerimizle birlikte bu ziyareti gerçekleştirmiş olduk. Burada kültürel anlamda çeşitli temaslarda da bulunduk. Dönüşümüzü de Yunanistan üzerinden yapmayı uygun gördük ve Gümülcine Türk Gençler Birliği’ne geldik. Çünkü burası, sizler için nasıl ise, bizler için de farklı bir anlam taşıyor. Her gittiğimiz yerlerde Türkçe konuşuluyordu, minareler, ezan sesleri vardı. Ama biz özgürce her şeyi yaşadığımız yerde gelip Gümülcine’deki bir tabelanın yerine konulamamasının ne olduğunu hissetmeliyiz. Bir insan olarak bunu anlamalıyız. Siz eğer özgür değilseniz, ne kadar büyük zorluklarla mücadele ettiğinizi anlamanız lazım. Biz bazen elimizdeki bu fırsatın çok iyi anlamını kavramakta zorlanıyoruz. Sanki bizlere özgürlük gökten geldi. Sanki atalarımız bunun kavgasını ve mücadelesini vermedi. Sanki bu dolaştığımız toprakları da biz hiç önemsemedik ve bıraktık gibi. Ama böyle değildi. Biz Lozan’ı imzaladığımızda İngiliz askerleri İstanbul’daydı. 6 hafta sonra İstanbul’dan çıktılar. Tabii ki biz, Selanik’ide, Gümülcine’yi de, Kavala’yı da, Üsküp’ü de, Bulgarista’nın diğer Türk bölgelerini de hiç bir tarafı bırakmazdık. Bırakmazdık ama öyle bir emperyalizmin gücüyle mücadele ediyorsunuz ki; zayıflamış yok olmuş bir ulusun insanları olarak bunun üzerinden yaklaşk yüzyıl geçti. Yüzyıl sonra bazı şeyler toplumda unutuldu. Bu değerler de ittirildi gibi ve onların yerine başka bir değerler koyulmaya çalışılıyor. Dolayısıyla bunları biz baştan anlamalıyız ki; bu mücadele kolay olmadı ve bedeli çok pahalıydı. Bu bedel, burada kalan insanlar ve oraya giden insanlar için de çok pahalıydı. Göçmenlik ve muhacırlık çok zor. O nedenle bu topraklara tekrar geriye geldiğimizde şunu anlamalıyız. Buradakilerle kavga nedir ve mücadele nedir, bunu bileceğiz. Burada siz rahat değilseniz, bizler de orada rahat uyumamalıyız. O nedenle bu gün buraya geldik.

Son olarak Türkiye ve Yunanistan ilişkileri her geçen gün daha da iyiye gidiyor. Birbirimizi iyi anlamak açısından çok sık temaslarımız olmalı. Yunanistan Avrupa Birliği’nin olanaklarını kullandı. Belki bunları hesapsız kullanmanın sonucunda, bu içine düştüğü sıkıntılar olabilir. Bakıldığında Türk-Yunan ilişkilerinin her geçen gün daha iyiye gittiğine inanıyorum. Artık bu dünya, bir savaşı daha kaldıramaz ki, buna da gerek olmadığına inanıyorum Ayrıştıracak bir şey yok, kavgalar ekonomik oluyor. Türkiye, yıllarca bu kıskaçta mücadele verdi ve buna rağmen ayakta duruyor. Bu bizim için çok önemli. Yunanistan çok fazla dış kaynak kullandı. Ama şunu iyi bilmelidirler ki; binlerce yıl birlikte yaşayan iki milletiz. Bundan sonraki tarihte de birlikte yaşamamamız için hiç bir sebep yok. Birbirimize yardımcı olmak zorundayız. Bizim çok iyi bir atasözümüz var: “Komşu komşunun külüne muhtaçtır.” Dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz