Ana Sayfa Batı Trakya Haberler FUEN 240 İMAM YASASINA TEPKİ GÖSTERDİ

FUEN 240 İMAM YASASINA TEPKİ GÖSTERDİ

17
0

Avrupa Halkları Federal Birliği(FUEN), Batı Trakya’daki camilerde ve devlet okullarında devlet tarafından atanmış din görevlilerinin görev yapması öngören yasada yapılan ek düzenlemenin din ve vicdan özgürlüğüne aykırı olduğunu belirten bir basın açıklaması yayınladı. FUEN, Batı Trakya Türk Azınlığı arasında “240 İmam Yasası” olarak bilinen yasada 16 Ocak 2013 tarihinde yapılan ek düzenlemenin parlamentodaki Türk milletvekillerinin ve azınlık üyelerinin tepkisine rağmen oy çokluğu ile kabul edilmesinden üzüntü duyduklarını açıkladı.

Mevcut yasa devletin din üzerindeki kontrolünü artırmayı hedefliyor

Yunanistan’daki durumu yakından takip ettiklerini belirten FUEN, Yunan Hükümeti’nin yasada yapılan ek düzenleme ile din üzerinde devlet kontrolü uygulamasına yol açtığını belirtti. FUEN, devlet tarafından atanacak din görevlilerinin bölgedeki devlet okullarında Kur’an öğretmesini öngören düzenleme ile devletin din üzerindeki kontrolünü genişleteceğini söyledi.

FUEN üyesi Batı Trakya Türk Azınlığı’nı temsil eden Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF)’nun ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği(BTAYTD)’nin azınlığın görüşü alınmadan hazırlanan bu düzenlemeye karşı olduklarını belirten FUEN, parlamentodaki oylama sırasında Türk milletvekillerinin karşı görüşünün dikkate alınmayarak azınlığa kendisini doğrudan ilgilendiren bir konuda söz verilmemesinden üzüntü duyduklarını ifade etti.

2007 yılında devletin azınlığın dini işlerine karışma hakkı olmadığı gerekçesi ile Batı Trakya Türk Azınlığı’nın kabul etmediği atanmış müftülere bağlı olarak bölgedeki camilere 240 imam atanmasını öngören yasanın çıkartıldığını söyleyen FUEN, Lozan Barış Anlaşması ile din alanında özerk bir yapıda olan Batı Trakya Türk Azınlığı’nın yasaya gösterdiği tepki nedeni ile bu yasanın bugüne dek uygulanamadığını söyledi. FUEN, mevcut yasadaki eksikleri gidermek amacı ile yeni bir düzenlemeye gittiklerini açıklayan Yunan Hükümeti’nin bu düzenlemenin hazırlanması sırasında yine azınlığın görüşüne başvurulmadığını belirtti.

Yunanistan’daki Batı Trakya Türk Azınlığı’nın durumunu endişe içerisinde takip ettiklerini ve takip etmeye devam edeceğiz

Devletlerin din, inanç veya dini kuruluşların iç işleyişine özgü konulara karışmaması gerektiğine inandıklarını belirten FUEN, 30’dan fazla ülkede 94 üye kuruluşa sahip bir kuruluş olarak Yunanistan’daki Batı Trakya Türk Azınlığı’nın durumunu endişe içerisinde takip ettiklerini ve takip etmeye devam edeceklerini açıkladı. FUEN, dini kuruluşların yönetimi ve kontrolünde Batı Trakya Türk Azınlığı’nın diğer Yunan vatandaşları aynı haklara sahip olması gerektiğini ifade ederek Yunan Hükümeti’nden Lozan Barış Anlaşması ile diğer uluslararası yükümlülüklerine ve standartlara uygun davranmasını talep etti.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz