Ana Sayfa Batı Trakya Haberler EGEMEN BAĞIŞ: “NATO ÜYESİ İKİ ÜLKE OLARAK BİRBİRİMİZİ KORUMAKLA SORUMLUYUZ”

EGEMEN BAĞIŞ: “NATO ÜYESİ İKİ ÜLKE OLARAK BİRBİRİMİZİ KORUMAKLA SORUMLUYUZ”

13
0

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Yunanistan’a yaptığı ziyaret çerçevesinde Yunanistan Savunma Bakanı Dimitris Avramopulos ile görüştü.

Yunanistan Savunma Bakanlığında Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras’ın da katılımıyla bir saati aşkın süren görüşmenin ardından iki bakan basın mensuplarına kısa birer açıklamada bulundu.

Bakan Egemen Bağış, önceki dönemlerde Turizm ve Sağlık Bakanlığı da yapan Avramopulos’u daha önce birçok kez ziyaret ettiğini anımsattı.

 

Bağış şöyle konuştu:

“Sayın Avramopulos savunma bakanı olarak atandığında dostlarıma, kendimi daha güvende hissettiğimi söylemiştim. Çünkü ‘kendisi Türk-Yunan ilişkilerine, bu ilişkilerin ileriye götürülmesine inanan biri olarak şimdi savunma alanında görev yapacak’ dedim. NATO üyesi iki ülke olarak birbirimizi korumakla sorumluyuz, zarar vermekle değil. Saygıdeğer halklarımız bunu hak ediyor ve bizden de bunu bekliyorlar. Çok şükür iyi ilişkilere de sahibiz. Bahsettiğiniz gibi Sayın Başbakanım size özel duygulara sahip. Sayın Erdoğan ders kitaplarında da yer alan bir şiiri okuduğu için cezaevindeyken Pınarhisar’a kadar geldiğinizi ülkem unutmayacaktır.

Oraya demokrasiye olan samimiyetinizi ve hassasiyetinizi göstermek için geldiniz. Seçilmiş bir siyasetçinin şiir okuduğu için hapsedilmesini kabul edemediniz. Döneme şahit olan insanlar bunu hala hatırlıyorlar.”

 

 

 

Egemen Bağış, Avramopulos’un Atina Belediye Başkanı iken de Türkiye’ye bu desteği sürdürdüğünü ve 1999 depreminde ilk yardıma gelenlerden biri olduğunu anımsattı.

Avramopulos’un Turizm ve Sağlık bakanı iken iki ülke arasında işbirliği projelerine imza attığını belirten Bağış, şimdi Yunanistan Savunma Bakanı olarak da Türk mevkidaşı İsmet Yılmaz ile işbirliği içinde çalışacaklarından şüphesi olmadığını ifade etti.

Yılmaz ve Avromopulos’un NATO üyesi olarak iki ülke insanlarını ve topraklarını korumak için birlikte yakın çalışacaklarına emin olduğunu kaydeden Bağış, Yılmaz’ın resmi davetini yineledi, buna ek olarak Avramopulos’u İstanbul’a da davet etti.

Bağış, ziyareti çerçevesinde Yunanistan Genelkurmay Başkanı Korgeneral Mihalis Kostarakos’un da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’e bir hediye ile birlikte resmi davetini ulaştırdığına dikkati çekerek, sadece iki ülke savunma bakanlarının değil genelkurmay başkanlarının da işbirliği anlayışında olduklarını dile getirdi.

Bu özel ziyaretinde eşi Beyhan Bağış ile birlikte kendisine gösterilen misafirperverlik için Avramopulos ve eşi Vivian’e teşekkür eden Egemen Bağış şu mesajı verdi:

 

“Bugünü Türkiye-Yunanistan arasındaki ilişkilerde yeni sayfa olarak değerlendiriyorum ve bunun kişisel mimarı olduğunuz için size teşekkür ediyorum. Her zaman yeni bir Avrupa geniş bir vizyon ihtiyacımız olduğunu söylerim. Sizin gibi liderlerin Avrupa’yı şekillendireceğini ve Türkiye de o Avrupa’da olacaktır. AB Bakanı olarak bu yeni konsepti ve açılımı sabırsızlıkla bekliyorum.”

 

AVRAMOPULOS TÜRKİYE’Yİ ZİYARET EDECEK

 

Yunanistan Savunma Bakanı Dimitris Avramopulos da Bağış’ın çok iyi bir dostu olduğunu belirterek, kendisinin bu özel ziyaretinde de olsa “iki halk arasında iyi ve dostane ilişkileri geliştirmek yönünde güçlü niyetlerini ortaya koyduklarını” söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile 1995 yılından beri kişisel olarak dostluklarını sürdürdüklerini belirten Avramopulos, bugün Erdoğan’a geçmiş olsun dileklerini Bağış aracılığıyla da ilettiğini kaydetti.

“İki ülke hükümetleri arasında iyi ilişkiler kurmanın zamanı olduğunu belirttik. Bunu tabii ki kabul ettim” diye konuşan Avramopulos, Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a davet gönderdiğini ve kendisinin de en kısa zamanda, belki de Şubat başı gibi Türkiye’yi ziyaret edeceğini kaydetti.

İyi kişisel ilişkiler kurmanın da önemli olduğunu belirten Avramopulos, bölgede dostluk iklimini kurmak ve istikrarı sağlamak üzere birlikte çalışmak için tarihten gelen fırsatlar olduğunu söyledi.

 

Avramopulos, “Bu ruhla kişisel dostluk ilişkilerimize yeni bir boyut kazandırıyoruz. Bakan Bağış’a, tatilini Yunanistan’da geçirmeyi tercih ettiği için teşekkür ediyorum. Türk komşularımızdan da iyi niyet, dostluk ve işbirliği çerçevesinde ilk olarak Yunanistan’ı ziyaret etmelerini bekliyoruz” diye konuştu.

İki bakan Avramopulos’un makamında barışın simgesi güvercin figürünü taşıyan tablo önünde el sıkışarak gazetecilere görüntü verdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz