Ana Sayfa Batı Trakya Haberler DİMETOKA’DAKİ TARİHİ ÇELEBİ SULTAN MEHMET CAMİİ YANGINDAN SONRA KENDİ KADERİNE TERKEDİLDİ

DİMETOKA’DAKİ TARİHİ ÇELEBİ SULTAN MEHMET CAMİİ YANGINDAN SONRA KENDİ KADERİNE TERKEDİLDİ

32
0

Dimetoka’daki tarihi Çelebi Sultan Mehmet Camii yangından sonra kendi kaderine terkedildi.

Dimetoka’daki tarihi Çelebi Sultan Mehmet Camii’nde tam bir yıl önce çıkan yangında cami tamamen yanmıştı. Tamamen yanan koruma altındaki 628 yıllık tarihi Çelebi Sultan Mehmed Camii kullanılmaz hale geldi. Üzerinden tam bir yıl geçti ve camide o günden bu güne kadar hiçbir çalışma yapılmadı.

Oysa, yangının çıktığı gün Dimetoka’ya gelen Yunanistan Kültür Bakanlığı Genel Sekreteri Maria Vulezaki, yaşanan bu büyük yangın ve yarattığı tahribat hakkında çalışmaların derhal başlayarak caminin eski haline getirilmesinde gerekli ne varsa yapılacağının teminatını vermişti.

“Eski haline gelmesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız”

Dimetoka Belediye Başkanı Paraskevas Paçuridis de o gün yaşanan bu yangın ile ilgili şu değerlendirmeyi yapmıştı: “Avrupa topraklarında Osmanlı’nın en önemli eserlerinden biriydi. 600 yıllık bir tarihi eserdi. Ancak sizlere güvence veriyoruz. Eski haline gelmesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bu meydana gelen olay sadece Dimetoka için bir yara değil, bu genel olarak bütün medeniyetimiz için bir kayıptır.” Demiş ancak maalesef bu güne kadar Belediye de gerekeni yapmadı ve cami yandığı günden bu yana terk edildi.

CAMİ HAKKINDA

Çelebi Sultan Mehmed Camii, mimar İvaz Paşa tarafından H. 825 (1420) tarihinde inşa edilmiştir. Son cemaat yeri üç bölmeli ve yanları açıktır. Her üç bölme de kubbelidir. Harem dış ölçüleri takriben 30 m. ye 30 m. olan bir kare binadır. İçeride çapı 12 m. civarındaki merkezî kubbe dört ayağa oturur. Dış duvarlar ile ayaklar arasında kalan saha köşelerde çapraz-tonoz, yanlarda ise beşik-tonozla örtülmüştür.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz