Ana Sayfa Batı Trakya Haberler DEB PARTİSİ İNSAN VE AZINLIK HAKLARI ALANINDAKİ TEMEL TALEPLERİNİ BELİRLEDİ

DEB PARTİSİ İNSAN VE AZINLIK HAKLARI ALANINDAKİ TEMEL TALEPLERİNİ BELİRLEDİ

17
0

DEB Partisi İnsan ve Azınlık Hakları Komisyonu, partinin Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın “Azınlık Hakları” alanındaki temel taleplerini belirledi.

Komisyonun çalışmaları bundan sonra da devam edecek.

DEB Partisi Azınlık ve İnsan Hakları Komisyonu’nun “Azınlık Hakları” alanında belirlediği ana talepler şöyle:

 

Başta Lozan Barış Antlaşması olmak üzere, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi gibi ikili ve Uluslararası sözleşmelerden doğan İnsan ve Azınlık Haklarının uygulanması.

Azınlık Eğitimi statüsü başta Lozan Barış Antlaşması olmak üzere, 1951 Kültür Antlaşması ve 1968 Kültür Protokolü ile belirlenmiştir. Beklentimiz, devletin Azınlık Eğitimi ile ilgili herhangi bir düzenleme yapmadan önce, azınlık kurum ve kuruluşları ile diyaloğa girip, azınlığın beklentilerini karşılayacak şekilde davranmasıdır.

Bu çerçevede, Azınlık Eğitimi konusunda günümüze kadar yapılan yanlışların ivedilikle düzeltilmesi ve Azınlık Eğitimi’nin, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın beklentileri doğrultusunda iyileştirilmesi elzemdir.

Batı Trakya Türk Azınlığı’na ait vakıf mallarının yönetiminin azınlık tarafından seçimle belirlenecek Cemaat İdareleri tarafından yapılması ve Cemaat İdaresi seçimlerinin ilan edilmesi.

Müftülük sorununun Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın beklentisi doğrultusunda çözüme kavuşturulması.

Kamuoyunda “240 İmam Yasası” olarak bilinen yasanın iptal edilmesi.

1998 yılında yürürlükten kaldırılan Yunan Vatandaşlık Kanununun ırkçı 19. maddesi nedeniyle Yunan Vatandaşlığından çıkartılanların vatandaşlıklarının koşulsuz bir şekilde iade edilmesi.

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın milli kimliğinin tanınması.

Bölgenin çok kültürlü yapısını yansıtan Türk Azınlık Derneklerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları doğrultusunda resmiyetlerinin iade edilmesi ve kurulma aşamasındaki derneklerin aynı sorunlarla karşılaşmamasının sağlanması.

Bağımsız milletvekili seçimini imkânsız hale getiren bağımsız milletvekili adaylarına uygulanan ülke genelinde yüzde 3’lük seçim barajının iptal edilmesi ve böylelikle bağımsız milletvekili seçilebilmesi imkânının sağlanması.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz