Ana Sayfa Batı Trakya Haberler CEMİL KABZA: “DİNİ İNANÇLARIMIZI RENCİDE EDEN BU TÜR OLAYLARIN BİR DAHA TEKRARLANMAMASINI...

CEMİL KABZA: “DİNİ İNANÇLARIMIZI RENCİDE EDEN BU TÜR OLAYLARIN BİR DAHA TEKRARLANMAMASINI DİLİYORUM”

20
0

Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza’dan gerektiği şekilde bir çıkış. Geçtiğimiz günlerde Mustafçova (Miki) Belediyesi’ne bağlı bir köyde bulunan devlet anaokulunda yapılan “Noel Baba” etkinliği büyük yankı uyandırdı. BaşkanCemil Kabza, Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere diğer yetkili birimlere gönderdiği yazıyla bu tür etkinliklerin bundan sonra düzenlenmemesini bizzat talep etti. başkan cemil Kabza gerekeni yaptı, şimdi tüm gözler Parlamentoda bulunan 4 Türk Milletvekiline çevrildi.

Başkan Kabza, konuyla ilgili olarak Eğitim Bakanlığı, DMT Eyalet Başkanlığı ve İskeçe milletvekilleri, Eyalet Eğitim Müdürlüğü ve Eğitim Bakanlığı Din İşleri Genel Sekreteri Kalancis’e hitaben birer resmi yazı gönderdi. Kabza gönderdiği yazıyla ilgili açıklamasında “Noel Baba etkinliklerine ön ayak olanları ve buna destek olanları kınıyor, dini inançlarımızı rencide eden bu tür olayların bir daha tekrarlanmamasını diliyorum” ifadelerine yer verdi.

Cemil Kabza’nın açıklaması şu şekilde:

“Eğitim ve Din İşleri Bakanı Sayın Filis Nikos, İskeçe Milletvekilleri Hüseyin Zeybek, Yannakidis Stathis, Grigoris Stoyyanidis, Eğitim Bakanlığı Din İşleri Genel Sekreteri Yorgos Kalacis, Doğu Makedonya Trakya Birinci ve İkinci Dereceli Okullar Müdürlüğü ve İkeçe İli Birinci Dereceli Okullar Müdürlüğü’ne yönelik 22-12-2015 tarihli ve 25010 protokol numaralı yazılı metnin Türkçe özetini siz değerli belediye sakinleriyle paylaşmak istiyorum.

“Kıymetli Belediye sakinleri,

Yılbaşı tatilinin yaklaştığı bu günlerde, Mustafçova Belediyesi sınırları içindeki devlet anaokullarının birinde, anaokulu öğretmeni tarafından “Noel Baba”nın da göründüğü bazı etkinliklerin düzenlendiğini, bazı velilerin, sağduyulu soydaşların ve sosyal medyada yayınlanan bazı fotoğraflardan öğrenmiş bulunuyoruz.

Mustafçova Belediyesi’nin bütün sakinlerinin İslam dini mensubu olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Bizim toplum olarak iki dini bayramımız mevcut. Biri Ramazan, diğeri Kurban Bayramı’dır. Ayrıca dinimiz gereği Kandil geceleri de biz Müslümanlar için kutsal gecelerdir. Tıpkı dün geceki MEVLİT KANDİLİ gibi.

Bizler, Hristiyanların bayramlarına saygı duyuyoruz ancak onların bayramlarını kutlamıyoruz. Hristiyanlıkla bağdaşan her türlü etkinlik dinimiz tarafından yasaklanmıştır. “Noel Baba”lı kutlamaların da İslam dininde yeri yoktur.

Yukarıda zikrettiğim sebeplerden dolayı üzüntümüzü belirtmek isteriz. Dini inancımızla hiç bir alakası olmayan bu tür girişim ve etkinliklere karşı olduğumuzu beyan etmek isteriz. Karşılıklı saygı ve anlayış, ayrıca din ve vicdan özgürlüğü ile bağdaşmayan bu tür hareketlerin tekrarlanmamasını arzulamaktayız.

Meydana gelen üzücü olaylar bir kere daha, azınlığın iki dilli (Türkçe-Yunanca) azınlık anaokulları talebi hususunda ne kadar haklı olduğunu kanıtlamaktadır. Azınlık anaokulları konusunda belediye meclisimiz 30/28-01-2015 tarihli kararını İskeçe ili Birinci Dereceli Okullar Müdürlüğü’ne iletmiştir.

Bu tür olayların bir kere daha tekrarlanmaması için ilgili bütün kurum ve kuruluşları hassasiyet göstererek görevlerini yapmaya davet ediyoruz.

Kıymetli soydaşlarım,

Din ve vicdan özgürlüğü başta Yunanistan Anayasası, kanunlar, AB müktesebatı ve bir çok uluslararası anlaşma ve sözleşmede yer almaktadır. Bunları savunmak ve bu kanunlardan istifade etmek, her vatandaşın hem hakkı hem de görevidir.

Son günlerde meydana gelen ve İslam dini ile hiç bir ilgisi olmayan olayların önüne geçmek, hepimizin görevidir. Ancak, özellikle devlet anaokullarında çocukları bulunan ebeveynlerin okul içinde olup bitenlerle ilgili daha hassas ve uyarıcı olmaları konusunda daha dikkatli olmaları gerektiği kanaatindeyiz. Toplum olarak dinimize ve değerlerimize sahip çıktığımız müddetçe, değerlerimizle birlikte ayakta kalabileceğiz.

“Noel Baba” etkinliklerine ön ayak olanları ve buna destek olanları kınıyor, dini inançlarımızı rencide eden bu tür olayların bir daha tekrarlanmamasını diliyorum.”

 

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz