Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BURSA’DA “29 OCAK MİLLİ KİMLİK VE DİRENİŞ GÜNÜ FOTOĞRAF SERGİSİ”

BURSA’DA “29 OCAK MİLLİ KİMLİK VE DİRENİŞ GÜNÜ FOTOĞRAF SERGİSİ”

23
0

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Bursa Şubesi Gençlik Kolları, Bursa Büyükşehir Belediyesinin katkıları ve Bursa Göç Müzesinin organizasyonu ile 29 Ocak Milli Direniş Günün 28. yılında “29 Ocak Milli Kimlik ve Direniş Günü Fotoğraf Sergisi” ni düzenleyerek Batı Trakya Türklerinin haklı davasının o gün yaşanan gerçekleri ile gelecek nesillere aktarılmasını sağladı.

29 Ocak 2016 Cuma günü Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi içinde yer alan Göç Müzesi Sergi alanında açılışı yapılan ve sonrasında Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ve ABTTF eski Genel Başkanı Cafer Alioğlu’nun katıldığı konferans ile devam eden etkinliğe çok sayıda Batı Trakya Türkü katıldı.

Açılışa konferans konuşmacıları dışında Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Hasanoğlu, BTTDD Bursa Şube Başkanı Şükrü Köse, BTTDD İzmit Şube Başkanı Lütfü Bodur, Batı Trakyaspor Külübü Osmangazi Şube Başkanı Av. Orhan Kayalı, Balgöç ve Kırım Türkleri Derneklerini temsilen yönetim kurulu üyeleri, çok sayıda siyasi parti temsilcisi ve dernek üyesi Batı Trakya Türkü katıldı.

Açılış konuşmasını yapan BTTDD Gençlik Kolları Başkanı Murat Hasan amaçlarının 28 yıl önce yaşanan 29 Ocak olaylarını bu gün belgeleri ile tarihe not düşerek gelecek nesillere aktarmak olduğunu belirterek Batı Trakya Türkleri 29 Ocak’ları unutmadı, unutturmayacak dedi.

Şube Başkanı Şükrü Köse ve Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın protokol konuşmalarından sonra geçilen konferans bölümünde Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonları Kurucu Genel Başkanı Cafer Alioğlu 29 Ocak 1988 öncesi Batı Trakya ve Avrupanın farklı başkentlerinde Batı Trakya Türklerinin dava adamlarının hak arama mücadelesinin yansımalarını 28 Ocak 1988’e nasıl gelindiğini katılımcılar ile paylaştı.

“Batı Trakya Türktür, Türk kalacaktır” 

Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif de 29 Ocak 1988 öncesi Batı Trakya Türklerinin durumu ve o gün ile birlikte sonrasında yaşanan gerçekleri direk yaşamış ve bu hak arama mücadelesi için hapis yatmış birisi olarak 28 yıl öncesini katılımcılar ile paylaştı.

Batı Trakya Türklerinin Lozan’dan doğan haklarının Yunan devleti tarafından gasp edildiğini ve bu gün de bu hak gaspının aynen devam ettiğinin altını çizen İbrahim Şerif Yunanlılar olayı artık o kadar abarttı ki Selanikte kurmaya çalıştıkları yeni yüksek okul ile gelecekte Batı Trakya’daki camilerde görev yapacak din görevlilerini de kendileri yetiştirmeye ve bu yetiştirdikleri din görevlileri ile de gelecekte hutbeleri dahi yunanca okutmayı planladıklarını beliterek, yunanlıların bu ayak oyunlarına boyun eğmeyeceklerini belirterek “Batı Trakya Türktür, Türk kalacaktır” dedi.   

İzmit Şubesi “29 Ocak Milli Direniş Günü” etkinlikleri kapsamında Atatürk anıtına giderek çelenk sundu ve saygı duruşunda bulundu.

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmit Şubesi “29 Ocak Milli Direniş Günü” etkinlikleri kapsamında ilk önce Kültür Tepesinde yer alan Atatürk anıtına giderek çelenk sundu ve saygı duruşunda bulundu. 

Daha sonra Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmit Şubesi Başkanı Lütfi Bodur ve yönetim kurulu üyeleri Halk Eğitim Merkezi karşısında yer alan Milli kimlik ve Direniş Anıtına geçerek anıta karanfil bırakıp basın açıklaması yaptılar. Yönetim adına konuşan Dernek Başkanı Lütfi Bodur, “29 Ocak 1990 tarihinde ki provokasyonlarla  Batı Trakya Türklerine yapılan ve tarihe kara harflerle not düşecek şekilde gerçekleştirilen saldırıların yıl dönümünde yine bir araya geliyor ve haklı mücadelemizde dik duruyoruz” dedi.

29 Ocak günü yapılanların adeta milli bir direniş halini yaşattığını söyleyen Bodur, “Yaşanan bu olayların ardından Batı Trakya Türk azınlığının üzerinde ki devlet baskısı her alanda kendini hissettirmiştir. Türk azınlığı mensuplarına ait dükkanlara saldırmış yüzlerce dükkana maddi zarar vermiştir. Tüm bu yaşananlar Batı Trakya Türklerinin maneviyatında derin yaralar açmış ve yüzlerce yıllık topraklarında ikinci sınıf insan statüsü hissiyatı yaratmıştır. Avrupa ülkelerine göz etmiş soydaşlarımız 29 Ocak’ta Milli Kimlik ve Direniş gününü yad etmekte ve Yunan hükümetlerince gasp edilen haklarının iade edilmesi için mücadele etmekteyiz” dedi.   

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz