Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BÜLENT TUNCER: “”YUNANİSTAN EKONOMİSİ 2013 YILINDA BÜYÜYECEK”

BÜLENT TUNCER: “”YUNANİSTAN EKONOMİSİ 2013 YILINDA BÜYÜYECEK”

18
0

Türkiye’nin eski Atina Ticaret Başmüşaviri Bülent Tuncer, Yunanistan’daki ekonomik kriz sebebiyle 2011 yılında işsizlik oranlarının yüzde 17 olduğunu belirterek, “Kriz kendini yıllar önce hissettirmişti. Önümüzdeki yıl işsizlik oranı yüzde 3 artacak. Yunanistan’daki büyümenin 2013 yılında başlayacağı tahmin ediliyor” dedi.

 

Bursalı sanayicilerle bir araya gelen Tuncer, Yunanistan’ın tarihinin en ağır ekonomik krizlerinden birini yaşadığını belirterek, ülkenin daha önce darbeler, iç isyan ve çeşitli krizler yaşadığını hatırlattı. Yunanistan’ın 400 yıllık Osmanlı hakimiyetinden kurtulduktan sonra 120 yıl içinde 4 savaş gördüğünü vurgulayan Tuncer, “Ülkede askerler yönetime el koydu. Albaylar cuntası ülkeyi yıllar boyunca yönetti. ‘AB üyeliğinin ardından darbe de sona erdi’ diyebiliriz. Yunanistan ile AB arasında 1961 yılında imzalan serbest ticaret antlaşması ile ilişkiler start aldı. 1960 ile 1980 arasındaki ilişkiler devam etti. 1980’deki üyeliğin ardından 10 yıl boyunca ekonomide fazla başarı olmadı çünkü üyelikten sonra AB’nin rekabetine maruz kaldılar. 1960-1990 yıllarını boşa harcadılar” diye konuştu.

 

“YUNANİSTAN AB’Yİ YANILTTI”

 

AB’nin desteği ve makro ekonomik programlarla Yunanistan’ın bir büyüme sergilediğini dile getiren Tuncer, “Gözle görülür bir iyileşme oldu. 1981’deki üyelikten sonra 2000 yılında da Yunanistan Eurozone’a dahil oldu. Ama üye olmak için bütçe açığın gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 3’ünü aşmaması mecburiyeti vardı. Yunanistan’ın bu rakamları, kriterleri yakaladığı iddia edildi. Ama sonradan yapılan incelemede, Yunanistan’ın AB’yi yanılttığı fakat geri dönüş maliyetinin daha fazla olacağından ses çıkarılmadığı ortaya çıktı” şeklinde konuştu.

 

Yunanistan’ın AB’ye üye olduğu dönemde Türkiye’nin üye olabileceğini söyleyen Tuncer, “Yunanistan o kadar iyi ekonomik şartlara sahip değildi ama kabul edildi. Biz de girebilirdik. Buna din birliği diyebilirsiniz, ekonomik pazar olarak görülmesi diyebilirsiniz, ‘Yunan medeniyetine vefa borcu sebebiyle üye oldu’ diyebilirsiniz. Biz belki o dönemde kendi derdimizle uğraşırken bu treni kaçırdık” ifadelerini kullandı.

 

“YUNANİSTAN EKONOMİSİ 2013 YILINDA BÜYÜYECEK”

 

Yunanistan’ın mali disipline dikkat etmediğini, bütçe ve cari açık sebebiyle bugünkü ekonomik krizin çanlarının yıllar önce çalmaya başladığını söyleyen Tuncer, “Rakamlara bakarsak Yunanistan 2008-2009 yıllarında yüzde 2 büyüdü. 2010 yılında da gerileme var. 2011’de yüzde 8 daralma bekleniliyor. En erken büyümenin yüzde 2013 yılında olması bekleniyor. 2000-2008 arasındaki büyümeye sebep olan unsur ise, iç talebin karşılanmasıdır. Yunanistan’ın AB üye olması sebebiyle çok ucuz borçlandı. Geleceğini tüketmeye yönelik harcamalar ekonomisini büyüttü. Ama bu kısa sürdü” dedi.

 

Yunanistan’ın 2011 yılı işsizlik oranlarının yüzde 17 olduğunu söyleyen Tuncer, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Yunanistan krizi hala atlatmadı. İşsizlik oranları daha da artacak. 2012 yılında Yunanistan’da işsizlik oranları yüzde 20’ye ulaşacak. Bu yüzden önümüzdeki sene Yunanistan’daki krizle ilgili çok haber duyabiliriz. Yunanistan, ayrıca yeterli yabancı sermaye de çekemiyor. İhracatının yüzde 65’i AB ülkelerine olmasına rağmen bu oran yeterli değil. Ülkeye her yıl 2 milyar dolar yabancı sermaye geliyor. Bazı kesimler, Yunanistan’daki krizin Türkiye’den de kaynaklandığını söylüyor. Türkiye tehdit unsuru

olduğu için askeri harcamaların fazla yapıldığını ve bunun da krize yol açtığını söyleyenler var.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz