Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BTAYTD NEDEN BU HALE GELDİ? 987 ÜYEYE DÜŞTÜ SON OLARAK SADECE 158...

BTAYTD NEDEN BU HALE GELDİ? 987 ÜYEYE DÜŞTÜ SON OLARAK SADECE 158 KATILIM!

13
0

Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) 33. Olağan Genel Kurulu toplantısına 987 üyeden 158 katılım, BTAYTD neden bu hale geldi?

Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) 33. Olağan Genel Kurul toplantısı 19 Ocak 2014 Pazar günü Gümülcine’de yaşanan tatsızlıklarla gerçekleştirildi. DEB Partisi Başkanı Mustafa Ali Çavuş salonu terketti. Batı Trakya Türk Azınlığı içinde son 2 yılda yaşanan kırgınlıklara, kutuplaşma ve kavgalara bir yenisi daha eklenmiş oldu. 

Genel kurula, azınlığın siyasileri, bazı STK başkan ve temsilcilerinin yanısıra çok az sayıda kongre üyesi katıldı. Kiralanan otel salonunun yarısını bırakın, dörtte biri dahi dolmadı. Katılım, deyim yerindeyse birinci hafta sağlanamayan çoğunluk neticesinde ikinci hafta fiyasko ile sonuçlandı ve mevcut katılımcılarla tüzük gereği seçim yapıldı. 

Genel kurula dernek üyeleri ile birlikte seçilmiş yöneticilerden PASOK Partisi Rodop Milletvekili Ahmet Hacıosman, SYRİZA Rodop Milletvekili Ayhan Karayusuf, İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, DEB Partisi Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Gümülcine S. Müftü Yardımcısı Fehim Ahmet, İskeçe S. Müftü Yardımcısı Ahmet Hraloğlu, Mustafcova Belediye Başkanı Mustafa Cukal, Yassıkköy Belediyesi Meclis Başkanı Önder Mümin, Kozlukebir Belediyesi Meclis Başkanı Mustafa Hacı İsmail Muhterem ve Gümülcine Belediyesi’nde, yeni yapılacak seçimlerde bu defasında PASOK Partisi Belediye Başkanı adayı Petridis’in listesinden aday olacağı haberleri yayılan ve bir anda saf değiştirmesiyle Azınlık insanı gözünde şimşekleri üzerine çeken “Eşitliğe İlk Adım” Listesi Başkanı Sibel Mustafaoğlu da katıldı. 

Eleştiriler bölümünde BAKEŞ Başkanı Pervin Hayrullah, 240 İmam yasası konusu hakkında haklı olarak dernek yönetimini eleştirdi. Hayrullah, geçen yıl yapılan toplantıda 240 İmamlar Yasası ile ilgili kurulun aldığı karara rağmen yönetimin hazır olan Türkçe metninin neden Yunancaya çevilip Yunanlı yetkililere gönderilmediğini sordu.

Başkan Mehmet Emin Oy Kullanıyor

Başkan Mehmet Emin, soruya verdiği cevapta, geçen yılın divan kurulu başkanı ile konuyu konuştuklarını, kendilerine metnin Yunanca hazırlanma aşamasına olduğunu söylediğini ancak daha sonra konu hakkında ilerleme olmadığını ifade ederek sözü sadece geçiştirmeyle yetindi.

Geçen dönemin faliyetleri okundu, katılan siyasilere söz verilerek protokol konuşmaları yapıldı.

Yıllarca durağan DEB Partisi’ni çalışma arkadaşlarıyla birlikte adeta yeniden dirilten ve Merhum Dr. Sadık Ahmet’ten sonra Partiyi Batı Trakya ve Yunanistan siyasetinde konuşulan ve saygın bir duruma getiren Başkan Mustafa Ali Çavuş’un, Yüksek Tahsilli ve Derneğe üye olmasından dolayı divan Başkanı tarafından kötü bir şekilde herkesin önünde yakışıksız bir şekilde eleştirilen ve Başkanın salonu terketmesinden sonra yapılan konuşmaların ardından, eski yönetim az sayıda kongre üyeleri tarafından oy birliğiyle aklanarak yeni yönetim ve denetim kurulu seçimlerine geçildi. Sonuçta, Olağan Genel Kurulu toplantısına 987 üyeden sadece ve sadece toplam 158 üye katıldı ve oy kullanıldı.

Adayların aldığı oylar:

Yönetim Kurulu:

Mehmet Emin: 126

Metin Hacıosman: 88

Tülay Külçioğlu:88

Serhat Nuri: 87

Özlem Niyazioğlu: 85

Serkan Bekir: 72

Dilek Osman: 70

 

Denetim Kurulu:

Hamdiye Palikar: 87

Hasan Hüseyin: 80

İsmail Hüseyin: 69

Rıdvan Sadık Hüseyin: 34

 

Pervin Hayrullah’ın yaptığı konuşmanın metni:

Teşekkür ederim Sayın Başkan,

Sayın Divan Kurulu, Sayın Üyeler,

Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Azınlığımızın en önemli kurumlarından biridir. Bünyesinde yüzlerce bilim adamını veya farklı meslek gruplarından uzmanı barındıran (en azından ismi böyle) bir dernektir. Bu nedenle yaptığı her çalışma, attığı her adım önemlidir ve dikkatle atılması gerekir.

Dernek, benim bizzat tanık olduğum kadarıyla 1998 yılı, bu tarihten önce de çok değerli büyüklerimizin yapmış olduğu çalışmalarla uluslararası alanda ismini duyurmuş, Azınlığımız adına önemli çalışmalara imza atmıştır.

Toplumumuzun aydınlanmasına katkı sağlayan tüm çalışmalar için teşekkür ve tebrikleri sunmak gerekir. Bunun yanında, aksadığını gördüğümüz ve düzeltilmesini arzu ettiğimiz noktalar da elbette ki vardır.

Müsaadenizle ben bazı eleştirilerimi sunmak istiyorum ve yönetim kurulu üyelerinin bunları cevaplandırmalarını rica ediyorum.

1-   Öncelikle, 2013 yılı Genel Kurulundan hemen sonra aktif üyesi olduğum İnsan Hakları Kolu ile yönetim kurulunun bir toplantı yapmasını defalarca talep ettim. Bu talebimin amacı var olan kadronun fikirlerini değerlendirip, bu konuda aktif çalışmak isteyen dernek üyelerinin kazanılmasıydı. Maalesef bu toplantılar gerçekleşmedi, ben Sayın Başkan’dan neden bu toplantıları yapmadığını Genel Kurul huzurunda açıklamasını rica ediyorum.

2-   İkinci bir konu, geçen yıl Genel Kurulda 240 imam yasası ile ilgili bir mektup yazılmasıdır. Daha doğrusu mektup genel kurulda okunmuş ve tercüme edilip yetkililere iletilmesi kararı alınmıştı, bu mektup bildiğim kadarıyla tercüme edilip iletilmedi, eğer iletildiyse de açıklanmadı, genel kurul kararına rağmen iletilmediyse bunun nedeninin genel kurula açıklanmasını sayın başkandan rica ediyorum.

3-   Bir diğer konu AGİT İnsani Boyut Toplantısı, bu toplantıda 2013 yılında ilk defa bir yan etkinlik düzenlendi ve konusu din özgürlüğü ve 240 imam yasasıydı. Yıllardır bu alanda çalışma yapan biri olarak toplantıya Gümülcine ve İskeçe Seçilmiş Müftülerinin konuşmacı olarak davet edilmelerini Yönetim Kurulu Başkanına ısrarla tavsiye ettim. Fakat maalesef tavsiyem başkan tarafından buna biz yönetim kurulu olarak karar veririz diyerek dikkate alınmadı. Müsaadenizle, Yönetim Kuruluna, konunun uzmanı olarak azınlığımızın dini liderleri iki seçilmiş müftünün neden bu toplantıya davet edilmediklerini sormak istiyorum ve Genel Kurul huzurunda bunu cevaplamalarını rica ediyorum. Yine İnsani boyut toplantısında son on yıldır ilk defa ulusal azınlıklar bölümünde sunum yapılmamıştır ve azınlığın eğitim sorunu dile getirilmemiştir bunun nedenini de sormak istiyorum ve toplantıya katılan yönetim kurulu üyesi Sayın Dilek Osman’ın bunu cevaplamasını rica ediyorum.

4-   Bir başka husus, kurumlar arası işbirliği, bu bizim için oldukça önemli, fakat geçen dönemde zaman zaman işbirliğinin aksi yönde tavırlara tanık olduk. Şöyle ki: GAT bilgi yarışması düzenlediğinde genç arkadaşlara, yarışmacılara hediye edilmek üzere BAKEŞ yayınları kitaplardan verdik. Sayın Dernek Başkanının Genç arkadaşları “Siz kime sordunuz da BAKEŞ’ten kitap aldınız diye azarladığını öğrendik ve çok üzüldük. Bunun nedenini sayın başkanın açıklamasını rica ediyorum.

5-   Yine GAT ile ilgili bir konu; GAT seçimlerinden sonra Genel Sekreterin yeni seçilen arkadaşlara gerekirse seçimi tekrar ederiz şeklinde müdahalesi olduğunu öğrendik, bunun aslı var mıdır? Eğer varsa Sayın Genel Sekreter bu müdahalesinin sebebini Genel Kurul huzurunda açıklayabilir mi?

6-   Son olarak, bölgemizde hassasiyetle yaklaşılan konulardan biri olan altın şirketleri ile bir duyum aldık. Bu konuda Dernek Başkanı, Yönetim Kurulu üyesi Serkan Bekir ve geçen dönem Dernek Yönetimine aday olmuş olan Metin Hacıosman’ın Altın Şirketi’nin misafiri olarak lüks bir hotelde ağırlandığı kulağımıza geldi. Bunun aslı var mıdır?  Azınlığımız altın şirketlerine karşı mücadele ederken hangi gerekçeyle altın şirketinin misafiri olunmuştur? Lütfen bu konuda Genel Kurul üyelerini bilgilendiriniz.

Saygılarımla

Pervin Hayrullah

BTAYTD Üyesi

 

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz