Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BATI TRAKYALILAR “29 OCAK 1988 TOPLUMSAL DAYANIŞMA VE MİLLİ DİRENİŞ GÜNÜ”NÜ ÇANAKKALE’DE...

BATI TRAKYALILAR “29 OCAK 1988 TOPLUMSAL DAYANIŞMA VE MİLLİ DİRENİŞ GÜNÜ”NÜ ÇANAKKALE’DE ANDI

25
0

Türkiye genelinde tek çatı altında bulunan 13 şubesi, 5 temsilciliği, spor kulüpleri ve vakıfları ile var olan Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği’nin faaliyet gösterdiği tüm merkezlerden gelen altı yüzün üstünde üye ve yöneticisi ile birlikte Genel Başkan Av. Necmettin Hüseyin başkanlığındaki heyet Çanakkale Şehitleri Anıtını ziyaret ederek törenle çelenk sundu.

Merasim öncesinde basın açıklaması yapan Genel Başkan Av. Necmettin Hüseyin konuşmasında “29 Ocak olaylarının 30. yılında geçen her yıl olduğu gibi bugün yine hep birlikteyiz. Daha fazla sayıdayız daha fazla inançlıyız.. Önceki yıllarda Taksim’den ve şubelerimizin bulunduğu merkezlerden duyurduğumuz sesimizi geçen yıl Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir’den duyurmayı tercih etmiştik.  Geçen yıl Anıtkabir’den seslendiğimizde kuruluşumuzun 71.yılında Çanakkale’de olacağız demiştik. Bugün burada bu sözümüzü tutarak şehitlerimizin kanıyla sulanmış kutsal vatan toprağın da, şanlı şehitlerimizin bağrında mücadele inancımızı bir kez daha tazelemeye ve Şehitlerimizle, Mehmetçiğimizle birlikte olmaya geldik.

Diğer yandan da yine bugün görüyoruz ki barışın huzurun savunucusu Şanlı Mehmetçik dünyaya zeytin dalı uzatıyor. Dünyaya adeta ders veriyor. Dosta düşmana karşı şanlı mücadelesini AFRİN’de sürdürüyor.. Dağlarda sürdürüyor.. 

KAHRAMAN MEHMETÇİĞİMİZİ BUGÜN BURADAN SAYGIYLA SELAMLIYORUZ.. MEHMETÇİĞİMİZE SESLENIYORUZ..DUALARIMIZ SİZLERLE.. BİZE İHTİYAC DUYDUDUNUZ ANDA BİZDE GELİYORUZ DEMEYE GELDİK.  YÜCE MEVLAM YARDIMCILARI OLSUN..

Birkaç yıl önce umutlu bir durumda, 29 Ocak anma toplantılarında bir araya geldik.

Yunanistan da yaşanan bir iktidar değişimi ile birlikte umutlarımız yeşermişti. Radikal, radikal olduğu kadar Türk Azınlığın isteklerini perçinleyen bir söylemle iktidara gelen SYRIZA’dan azınlık adına ciddi adımlar atmasını bekliyorduk.  Ancak iktidar olup muktedir olamayan Sayın ÇİPRAS Batı Trakya’daki iktidarını küçük ortağına ve onun fırsat buldukça Türk düşmanlığı ile beslenen lideri KAMMENOSA  terk etmiştir.

Bu süreçte baskılar had safhaya çıktı, müftülerimizin yetkileri budanıyor, okullarımız kapatıldı,  kapatılmaya devam ediyor, dernek merkezlerimin polis baskınına uğruyor, belediye başkanlarımız, dernek yöneticilerimiz savcılık koridorlarında sorgu sırasını bekliyor ve müftülerimiz haksız şekilde yargılanıp hapis cezası alıyor. Milli ve dini konularda Batı Trakya toplumu zulme tabi tutuluyor..

Bu toplumun sabrını taşırmayın. Bakın bu toplum sizinle her alanda mücadele eder. Bizler zamanı geldiğinde yollara meydanlara döküldük. Dr. Sadık Ahmet ve arkadaşlarının yarattığı ruh bu toplumun ruhunun ta kendisidir.

İşte bu ruhun canlı kanıtı bugün ÇANAKKALE’de andığımız 29 Ocak olaylarıdır. 29 Ocak kısaca nedir, ben bunu kısaca sizlerle paylaşmak istiyorum.

1923 yılında Yunanistan’a azınlık olarak emanet edilen Batı Trakya Türklerine sistematik baskılar 1980’li yıllara kadar artarak sürmüştür. 1980’li yıllarda bu baskılar had safhaya çıkmıştır. 1983 yılına gelindiğinde isminde Türk kelimesi bulunan sivil toplum örgütlerimizin kapatılması konusunda mahkeme kararları verilmiş, bu kararlar doğrultusunda Yunan Yargıtay’ına giden davalar maalesef çok acı bir gerekçeyle sonuçlanmıştır. Bu gerekçeye göre Batı Trakya’da Türk yoktur denmektedir. 1987 Kasım ayında verilen bu kararın neticesini Batı Trakya Türkleri ancak 1988 yılı 5 Ocağında öğrenebilmişlerdir. Bunun üzerine toplumun önde gelenleri bir araya gelerek bunun kabul edilemez olduğunu, bu baskılara boyun eğilemeyeceğini, var olan Türk azınlığın kimliğinin inkar edilemeyeceğini belirterek, 29 Ocakta bir protesto yürüyüşü yapma kararı almışlardır. Bu karar neticesinde tüm baskılara engellemelere rağmen 20 bin Batı Trakya Türk’ü Gümülcine meydanına inerek biz Türk’üz diye haykırmıştır.

Biz 29 Ocağı paylaşırken 29 Ocak’lar deyimini kullanıyoruz. Bunun nedeni de 1988’den sonraki dönemde 2 yıl içerisinde hiçbir gelişmenin olmadığını gören Batı Trakya Türkleri, 1990 yılında bu olayların yıl dönümünde bir mevlid düzenleyerek bu olayları anma kararı almışlardır. Fakat öylesine provakatif olaylar yaşanmıştır ki yerel basın ve kilisenin devreye girmesiyle Türklere karşı saldırı için bir ortam hazırlanmış ve 29 Ocak 1990 tarihinde 300’ün üzerinde Türk işyeri yağmalanmış ve talan edilmiştir.  Batı Trakya Türk azınlığı mensupları yaralanmıştır.

İşte biz 30 yıldır Türklük onuruyla bir baş kaldırının, bir direnişin yıl dönümü olarak bu günü anmaya devam ediyoruz. Bu mücadeleyi ayakta tutuyoruz, tutmaya da devam edeceğiz.

BUGÜN ÇANAKKALEDEYİZ..

Buradan Sesleniyoruz.

Ey Çipras,

Egede denizin üstünde gezmeyle güncel siyaset yaptığını zanneden küçük ortağı Ey Kammenos,

Sizlerin insanlığı, demokrasiyi, hakkı, hukuku layık görmediğiniz, doğduğu topraklardan söküp attığınız, Batı Trakya Türkleri Çanakkale’den size sesleniyor. 

Söylemde değil eylemde demokratik olun, hakkı hukuku yaşatın.

Batı Trakya Türklerinin gasp ettiğiniz Haklarını verin.

Kutsal değerlerimize dokunmayın..

DOSTLUK, KOMŞULUK, HUKUK, ADALET KELİMELERİNİN HAKKINI VERİN.

AB ÜYESİ BİR DEVLET OLMA CİDDİYETİNİN GEREĞİNİ YERİNE GETİRİN..

BU YIL ÇANAKKALEDEYİZ..

HAKLARIMIZI VERİN Kİ BİZDE ÖNÜMÜZDEKİ YIL SELANİKTE, BİR SONRAKİ YIL ATİNADA 29 OCAK’LARI ANARKEN GÜZEL ŞEYLER SÖYLEYEBİLELİM.

VAR OLAN DEMOKRASİDEN KARDEŞLİKTEN BAHSEDEBİLELİM DİYORUZ.

Bizlerle birlikte olduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum. Ve bizlere Türk değilsiniz, Yunanistan da Türk yoktur diyenlere buradan cevabımız nettir. “NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE” diyoruz” diyerek  sözlerini tamamladı.

Takiben aktif görev alan şube ,vakıf, spor kulübü başkanları ve temsilcilere günün anısına Genel Başkan Av.Necmettin Hüseyin tarafından katılımcıların huzurunda plaket takdim edildi.

Heyet ve katılımcılar İskeçe ve Gümülcine’den gelerek vatan toprağı için şehadete eren şehitlerimizle birlikte tüm şehitlerimize karanfiller bırakarak şehitlerimiz için dua etti. Şehitlik abidesinden ayrılan, şehitlikleri gezmeye devam eden  heyet öğle yemeği sonrası müze ve gösteri merkezini gezdi. Daha sonra da “30. Yılında 29 Ocakları Unutmuyoruz… Unutturmuyoruz …“ konulu mini konferansta bir araya geldi. Konferans sonrası Çanakkale Şehitleri Alan Başkanlığına sağladıkları büyük katkıdan dolayı teşekkür plaketi ve derneğimizin faaliyet kitapçığı takdim edildi.

13 otobüsle hareket eden kafileye sağlanan alan kılavuzlarıyla Çanakkale Şehitlik Alanı’ndaki geniş şekilde bilgilendirme yapıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz