Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BATI TRAKYA TÜRKLERİ BURSA’DA GÖVDE GÖSTERİSİ YAPTI

BATI TRAKYA TÜRKLERİ BURSA’DA GÖVDE GÖSTERİSİ YAPTI

28
0

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) Bursa Şubesi’nin düzenlediği ’18. Batı Trakyalılar ve 12. Uluslararası Balkan Yağlı Güreş Şampiyonası’ 30 Temmuz Pazar günü Gündoğdu Köyü Mesire Alanı’nda büyük coşku ile gerçekleştirildi.

BTTDD Bursa Şubesi eski başkanlarından Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun da hemşehrileri ile kucaklaştığı etkinlik, Panayır Ağası Mehmet Emiroğlu’nun geleneksel kıyafetleri at üzerinde davul-zurna eşliğinde alana gelişi ile başladı. Bir elinde Türk bayrağı olan Emiroğlu, güreşlerin yapılacağı alanın etrafında tur atarak, halkı selamladı. Bu sırada ağa Emiroğlu’na BTTDD Bursa Şubesi Başkanı Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ali Emin Latif ve ekibi de eşlik etti. Daha sonra Tarihi Bursa Mehter Takımı’nın gösterisi başladı. Ardından Kültür Elçisi Batı Trakya Türkleri Araştırma Merkezi (BATTAM) Başkanı Özkan Hüseyin geleneksel kıyafetleri ve elinde sazı ile alana girdi ve Batı Trakyalılar’a türkü söyledi, şiir okudu. Daha sonra Osmangazi Belediyesi Halkoyunları Ekibi Ege ve Bursa yöresinin oyunları ile izleyicileri coşturdu. Bu arada, BTTDD Bursa Şubesi Kadın Kolları üyeleri, hazırladıkları yöresel lezzetleri kıl çadırda kurulan masalarda katılımcıların beğenisine sundu.

ŞEHİTLER İÇİN KUR’AN-I KERİM

Saat 13.00’da Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu alana girdi. Geleneksel turla halkı selamlayan Çavuşoğlu, daha sonra pilav dağıtımını başlattı. Ardından resmi törene geçildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile Batı Trakya Türkleri’nin lideri merhum Sadık Ahmet ve Demokrasi şehidi Batı Trakyalı gazeteci Mustafa Cambaz için Şehreküstü İmamı Lütfi Taşçı tarafından Kur-anı Kerim okundu. Edilen duaların ardından protokolün takdimi yapıldı ve konuşmalara geçildi.

‘KİMSENİN GÜCÜ BİZİ BÖLMEYE YETMEZ’

İlk olarak kürsüye BTTDD Bursa Şubesi Başkanı Ali Emin Latif çıktı. Derneğin yeni yönetimi olarak canla başla çalıştıklarını ve verdikleri sözleri bir bir yerine getirdiklerine dikkat çeken Eminlatif, 18. Batı Trakyalılar Panayırı ve 12. Uluslararası Balkan Yağlı Güreş Şampiyonası’nı büyük bir katılım ve derneğin eski başkanlarından Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ile birlikte gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Çavuşoğlu’na ”Değerli Başbakan Yardımcım sizlerle gurur duyuyoruz” diye seslenen Eminlatif şunları kaydetti: ”Milletvekiliyken, dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile birlikte sorunlarımızın büyük bölümünün çözülmesini sağladınız. İnşallah hep birlikte Yunanistan’daki Batı Trakya Türk Azınlığı’nın kronikleşen sorunlarının çözümü konusunda da diğer siyasi partilerimizin de desteğiyle hep birlikte çalışacağız. Bugün 700 yıllık bir geleneğin yaşatıldığı Seçek Yaylası’ndan da Bursa Gündoğdu’daki Batı Trakyalılar Panayırı’ndan da tek ses çıkıyor. Batı Trakya Türkleri tek vücuttur. Kimsenin gücü bizleri bölmeye yetmeyecektir.”

ATİNA’DAN TEK İSTEĞİMİZ HAKLARIMIZ

BTTDD Bursa Şubesi Başkanı Eminlatif, konuşmasını Atina’ya seslenerek sürdürdü ve ”Vatanımız belli, anavatanımız belli. Sınırlar belli, bayraklar belli. Bizim Batı Trakya Türkleri olarak tek istediğimiz sadece insanca yaşamak. Bu da ancak vatandaşlık ve Lozan’dan doğan azınlık haklarının verilmesi ile mümkündür. Haklarımızı verin yeter” ifadelerini kullandı. Eminlatif, Batı Trakyalılar Panayırı’nı başlatılmasında ve bugünlere getirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerini noktaladı.

‘ESAS MÜCADELE ŞİMDİ BAŞLIYOR’

Daha sonra kürsüye BTTDD Genel Başkanı Necmettin Hüseyin geldi. Türkiye’de Batı Trakyalılar’ın sorunlarının son iki yılda Mehmet Müezzinoğlu ve Hakan Çavuşoğlu’nun çok büyük katkılarıyla kökünden kazındığını ifade etti. Katılımcılardan eski Bakan Müezzinoğlu ve Başbakan Yardımcılığı görevine getirilen Çavuşoğlu için alkış isteyen Hüseyin, ”Evet Türkiye’de Batı Trakyalılar’ın sorunları çözdük ama esas sorun Batı Trakya’da. O yüzden mücadele şimdi başlıyor. Evet Batı Trakya’da sorunları çözme adına Yunan devletine baskıyı yapma zamanı gelmiştir. Bugünden itibaren gerek Türkiye’de, gerek Avrupa’da, gerekse Yunanistan’daki kurumlarımız tekvücut halinde hareket edecek. Mücadeleye hazır olun” dedi.

‘ÜÇ BELEDİYE’DEN TAM DESTEK

Panayır’a katkı sağlayan belediyelerin başkanlarına da söz hakkı verildi. Yıldırım Belediye Başkanı İsmail hakkı Edebali, etkinliğin hayırlı olmasını dilerken, Batı Trakya Türkleri’ne bundan sonra ellerinden gelen desteği vermeye devam edeceklerini söyledi. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da, BTTDD Bursa Şubesi başkanlığı döneminde kendisinin 18 yıl önce başlattığı Batı Trakyalılar Panayırı’nın, Gündoğdu köyü halkının da katkılarıyla devam ediyor olmasından büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Etkinliğin bugünlere gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Dündar, bu tür organizasyonların önemine işaret etti. Büyükşehir Belediye Başkanvekili Şükrü Köse ise, Büyükşehir Belediyesi’nin Balkanlara yönelik faaliyetlerine işaret ederek, Panayır’a da destek sağladığını hatırlattı. Kendisinin aynı zamanda BTTDD Bursa Şubesi eski başkanı olduğunu ve bu etkinliğin devamındaki katkısına işaret eden Köse, katılımcılara teşekkür etti.

BATI TRAKYA’NIN SİZE İHTİYACI VAR

Etkinliğe Yunanistan’dan katılan Batı Trakyalılar’ın lideri Dr. Sadık Ahmet’in kurduğu Dostluk Eşitlik ve Barış (DEB) Partisi’nin Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, konuşmasına Batı Trakya’daki soydaşların selamını ileterek başladı. Ali Çavuş, organizasyona Danışma Kurulu Başkanı Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif’in önderliğinde geniş bir katılım planlandığını, ancak Seçek Panayır’ı ile ilgili olağanüstü gelişmeler nedeniyle bunun mümkün olmadığını kaydetti. Bursa’daki Batı Trakyalılar Panayır’ına ve Yunanistan’da Seçek Panayırı’na yüksek katılımın çok şey ifade ettiğini dile getiren Ali Çavuş, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın hakları için Yunanitan’da ve Avrupa’da büyük mücadele verdiklerini anlattı. Ali Çavuş, Yunanistan’da uygulanan yüzde 3’lük seçim barajına atıfta bulunarak, ”Önümüzde barajlar var, onları aşmak için çalışıyoruz. İnşallah Yunanistan dışındaki soydaşlarımızın katkısıyla bunu başaracağız” dedi. Başlattıkları imza kampanyasında sayının 17 bine ulaştıklarının altını çizen Mustafa Ali Çavuş, bu konuda başta Bursa olmak üzere Türkiye’de ve Avrupa’da yaşayan Batı Trakyalılar’a büyük görev düştüğüne işaret etti. Ali Çavuş, ”Sizler Batı Trakyalısınız; aile bireylerinizin bir bölümü, akrabalarınız hala orada. Onların, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın, davamızın sizlerin desteğine ihtiyacı var” ifadesini kullandı. Bu arada Batı Trakya’dan Mustafa Ali Çavuş gibi etkinliğe katılan diğer isim ise Gümülcine Türk Gençler Birliği (GTGB) Genel Sekreteri Nihat Binbaşı oldu.

TÜRKİYE’NİN GÖNÜL COĞRAFYASI GENİŞ

Batı Trakyalılar Panayırı’nda son olarak kürsüye Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu çıktı. 18. Batı Trakyalılar Panayırı ve 12. Uluslararası Balkan Yağlı Güreş Şampiyonası’nın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Çavuşoğlu, Türkiye’nin sadece 780 bin kilometrekarelik bir ülke olmadığını belirterek, 600 yıllık medeniyet geçmişiyle çok daha büyük sınırlara tekabül eden bir gönül coğrafyasına sahip olduğunu vurguladı. Başbakan Yardımcısı, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Bugün Türkiye’yi nasıl ki asli vatanı olarak gören 80 milyon vatandaşımız buradaysa Türkiye’yi asli vatanı olmaktan da öte bir anavatanı olarak gören milyonlarca kardeşimiz yaşamaktadır. Bu ülke bundan 100 yıl önce çok büyük saldırıların muhatabı kalmak suretiyle sadece 1913 ve 1923 yılları arasında 5 milyon kilometrekarelik bir toprak kaybına uğramıştır. Ancak bu ülke tüm hinterlandında yaşayan insanıyla adeta küllerinden yeniden doğmak suretiyle o büyük medeniyetin mirasçısı olarak bu ülkeyi inşa etmiş, bu ülkeyi 100 yıllık süreç içinde büyütmeye, istikrarlı şekilde kalkındırmaya devam etmiştir. Son zamanlara yine ülkemiz üzerinde operasyonel şekilde icra edildiğini hepimiz görüyoruz.”

SIKI SIKI SARILMAK ZORUNDAYIZ

FETÖ’nün geçen yıl 15 Temmuz’daki hain darbe girişimine de değinen Çavuşoğlu, şunları kaydetti: ”Bundan bir yıl önce ülkemizin tüm kaynaklarını sömürerek, dindar kardeşlerimizin imanını sömürerek, büyümüş, çöreklenmiş, devlet kadrolarının tamamı içine sirayet etmiş, günü geldiğinde saldırıya geçilmek üzere uyumaya bırakılmış bir terör örgütü bu ülkeyi tarihten silmeye çalıştı. Ancak bu ülkenin evlatları bayrak ve vatanın ne demek olduğunu bilerek Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde sokaklara koştu, tankların önüne kendini siper etmek suretiyle, ‘Burası benim vatanım, vatanıma göz dikeninin gözünü oyarım’ dedi… Türkiye dünyadaki mazlumların yanında. Biz bu coğrafyada varlığımızı ilelebet sürdürmek istiyorsak illaki inancımıza, kimliğimize, mukaddesatımıza, bizi biz yapan değerlerimize sıkı sıkı sarılmak zorundayız.”

ARTIK BİRBİRİMİZE DAHA YAKINIZ

Balkan coğrafyası ve tüm medeniyet coğrafyasının zaman zaman Türkiye’yi kendisine uzak hissetmiş olabileceğini anlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti: ”Burada şu söylemeden geçemeyeceğim. Ben Gümülcine doğumluyum. 11 yaşında okumak üzere Türkiye’ye geldiğimde benim doğduğum topraklara okulumun mesafesi 250 kilometreydi. Öğretmenlerimin, okul arkadaşlarımın bana ‘Sen ne güzel Türkçe konuşuyorsun Hakan kardeşim’ dediklerinde onlar bana bunu bir güzellik olarak ifade etmeye çalışırken kendi ruh dünyamda yaşadıklarımı size anlatamam. Sadece 250 kilometre ötedeki kardeşlerimizin ne kadar güzel Türkçe konuştuklarından bihaberdik biz. Çok şükürler olsun ki Sayın Cumhurbaşkanımızın bölgeye ilişkin tasavvuru, yaklaşımı, bizi tekrardan bir araya getirdi. Artık birbirimize daha yakınız. Bu bölgede yaşayan insanımızın eline diken batsa bizim yüreğimize hançer saplandığını bilerek bunu sürdürmeye devam edeceğiz.”

PLAKET TAKDİM EDİLDİ

BTTDD Bursa Şubesi Başkanı Dr. Ali Emin Latif, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’na plaket takdim etti. Bursa Valisi İzzettin Küçük (Yardımcısı Yunus Fatih Kadiroğlu aldı), Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe (Başkanvekili Şükrü Köse aldı), Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, BTTDD Genel Başkanı Necmettin Hüseyin, 18. Batı Trakyalılar Panayır Ağası Mehmet Emiroğlu, DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın, BTTDD eski genel başkanları IRCICA Direktörü Halit Eren ve Taner Mustafaoğlu, BTÜ Rektörü Arif Karadeniz ve Gündoğdu Muhtarı Erkan Kötökli’ye günün anısına, Osmangazi Kaymakam vekili Mehmet Aydın’a ise Yıldırım Kaymakamı olarak BTTDD Yiğitler Şubesi’nin açılışına sağlaldığı katkılar nedeniyle plaket verildi.

300 GÜREŞÇİ ER MEYDANINA ÇIKTI

Plaket takdiminin ardından yerli, yabancı 300 güreşçi, 12. Uluslararası Balkan yağlı Güreş Şampiyonası’nda mücadele etti. Finalde Murat Aydoğdu’yu mağlup etmeyi başaran Sakarya bölgesi pehlivanı Ümit Balta başpehlivan oldu. Balta’ya madalyasını BTTDD Bursa Şubesi Başkanı Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ali Emin latif taktı. Katılımın yoğun olduğu organizasyonun çazgırlığını, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin Başcazgırı Pele Mehmet yaptı.

YENİ PANAYIR AĞASI YUVACILI AHMET MEHMET

Üç yıldır Batı Trakyalılar Panayır’ında ağalık yapan Mehmet Emiroğlu göreve yeniden talip olmazken, 40 bin liralık teklifi ile Ahmet Mehmet panayırın yeni ağası oldu. Çevresinde ‘Ahmet Yuvacı’ olarak anılan Ahmet Mehmet, Gümülcine’nin Yuvacılı köyünden ve Bursa’da bebe çocuk konfeksiyonu sektöründe faaliyet gösteren ‘Yuvacı Bebe’ isimli şirketin sahibi.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz