Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BATI TRAKYA TÜRK HEYETİ FUEN KONGRESİ’NDE

BATI TRAKYA TÜRK HEYETİ FUEN KONGRESİ’NDE

18
0

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu( ABTTF), 1-4 Haziran 2011 tarihlerinde Avusturya’nın Eisenstadt kentinde düzenlenen Avrupa Azınlıkları Federal Birliği (FUEN) 56. Kongresi’ne katıldı. Burgenland Hırvat Kültür Derneği’nin (HDK) ev sahipliğinde gerçekleştirilen kongreye Batı Trakya Türk Heyeti olarak ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, Başkan Yardımcısı Cengiz İsmail, Kültürel ve Sosyal Faaliyetler Yardımcısı Gökhan Kocaveli ve Denetim Kurulu üyesi Engin İsmail ile birlikte Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) adına Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi (BAKEŞ) Başkanı Cemil Kabza ve Sinan Kavaz katıldılar.

 

Batı Trakya standı büyük ilgi gördü

 

1 Haziran Çarşamba akşamı gerçekleştirilen resmi açılış töreninin ardından Avrupa’nın değişik ülkelerinden gelen azınlık kuruluşlarının geleneksel lezzetlerini ve kültürlerini tanıttığı FUEN Çeşitlilik Pazarı düzenlendi. Stant kuran azınlık kuruluşları, yaşadıkları coğrafyayı ve kültürlerine özgü tatlar ve objeleri paylaşma imkanı buldukları çeşitlilik pazarında birbirlerini daha yakından tanıdılar. Burada ABTTF, Batı Trakya Türk Azınlığı’nı, Batı Trakya’yı ve Türk kültürünü tanıttığı standında geleneksel lezzetler olan rakı, kaşar peyniri, pastırmayı standını ziyaret eden misafirlere tattırdı; nazar boncuğunu tanıttı. Büyük bir ilgi gören ve hiç boş kalmayan standı Avusturya Devlet Televizyonu ORF ziyaret ederek çekim yaptı.

 

FUEN Başkanı Hans Heinrich Hansen ve HKD Başkanı DDr. Stanko Horvath’ın açış konuşmalarını gerçekleştirdiği ikinci günde, Burgenland Hırvatları ve Avusturya’nın Avrupa’daki yeri konusu tartışıldı. Burgenland Hırvatlarının durumu ile birlikte Avusturya’da azınlık dillerinin tartışıldığı günün ikinci yarısında ise Avrupa’daki Romanların durumu değerlendirildi.

 

19. Madde yeniden gündemde

 

Üçüncü gün, Cuma günü ise Avrupa otokton, ulusal azınlıkları 5 yıllık şartı ve üye kuruluşların ülke raporlarının incelendiği sabah oturumunun ardından FUEN Delegeler Meclisi gerçekleştirildi. Burada tüzük değişikliğine gidilmekle birlikte mali durum değerlendirmesi yapıldı. Üye kuruluşlar tarafından sunulan karar tasarıları görüşülerek oylandı. ABTTF ve BTAYTD’nin Yunan Vatandaşlık Kanunu’nun eski 19. Maddesi ile ilgili olarak sunduğu karar taslağı oy birliğiyle kabul edildi. Kabul edilen kararda ABTTF ve BTAYTD, Yunanistan Hükümeti’ne 19. Madde ile ilgili sorunu çözerek 19. Madde nedeni ile vatandaşlıktan çıkarılan bugün vatansız veya başka bir ülkenin vatandaşlığını almış Batı Trakya Türklerine vatandaşlıklarını iade etme çağrısında bulundu.

 

Gündem ve Millet FUEN’in acil gündemine taşındı

 

Bununla birlikte ABTTF ve BTAYTD, Gündem ve Millet gazetelerine verilen tazminat cezalarını eleştiren acil bir taslak karar hazırlayarak delegeler meclisinin onayına sundu. Oybirliği ile kabul edilen tasarıda ABTTF ve BTAYTD, Gündem ve Millet gazetelerine verilen yüksek miktardaki tazminat cezalarının iki gazetenin de kapanmasına neden olacağı yönündeki endişelerini dile getirerek durumun aciliyetine dikkat çektiler.

 

FUEN’e beş yeni üye

 

FUEN Delegeler Meclisi, FUEN’e üyelik başvurusunda bulunan beş kuruluşun başvurularını inceleyerek oyladı. Yapılan oylama sonucunda beş yeni kuruluş FUEN’e üye olarak kabul edildiler. Bu kuruluşlar şunlardır: Hırvatistan Osijek’deki Tuna Suabiyalıları Kuruluşu, Avusturya’daki Slovenlerin oluşturduğu Karintiya Slovenleri Toplumu, Hırvatistan’daki Çek Ulusal Azınlığı Konseyi, İsveç Samilerinin oluşturduğu Sami Ülkesi Ulusal Kuruluşu Sami Ätnam ve Yunanistan’da yaşayan İstanbul Rumlarının oluşturduğu İstanbul Rumları Ekümenik Federasyonu (Ec.Fe.Con.).

 

Samimi bir ortamda gerçekleşen kongrede, katılımcılar birlikte Burgenland Hırvatlarının yaşadığı Trausdorf, Rust ve Zagersdorf’u ziyaret ederek o bölgede yaşayan Hırvatları daha yakından tanıdılar.Kongre, programın tamamlanmasının ardından Cumartesi akşamı sona erdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz