Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BATI TRAKYA TÜRK AZINLIGI’NA ÜYE BAZI ÇOCUKLAR DEVLET ANAOKULUNA GİTMEDİKLERİ İÇİN İLKOKULA...

BATI TRAKYA TÜRK AZINLIGI’NA ÜYE BAZI ÇOCUKLAR DEVLET ANAOKULUNA GİTMEDİKLERİ İÇİN İLKOKULA KAYIT EDİLMEDİ

9
0

ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu:

“Batı Trakya Türk Azınlığı, anadilde öğrenim görme hakkına sahiptir, Yunan Hükümeti bugün kayıt sorunu olarak ortaya çıkan bu soruna bir an önce çözüm üretmeli.”

 

Yeni eğitim-öğretim yılının başladığı Yunanistan’da Batı Trakya Türk Azınlığı’nın eğitim alanında yaşadığı sorunlar devam ediyor. Mevcut sorunların yanı sıra 2006 yılında çıkarılan, 5 yaşını tamamlamış tüm çocuklar için anaokula gitme zorunluluğu getirilen yasaya ilişkin olarak yeni sorunlar ortaya çıktı. Dostluk, Eşitlik, Barış (DEB) Partisi tarafından yapılan açıklamaya göre Gümülcine ve İskeçe’de Batı Trakya Türk Azınlığı’na üye bazı çocukların ilkokul birinci sınıfa kayıtları yapılmadı. DEB Partisi tarafından yapılan yazılı açıklamada öğrenci velilerinin “Türkçe ve Yunanca dillerinde eğitim veren azınlık anaokulları olmadığı için çocuklarını devlet anaokuluna göndermedikleri” yönündeki açıklamasının yetkili makamlar tarafından kabul edilmediği ifade edildi.

 

3518/2006 yılında çıkarılan yasa ile 1 Ocak 2003 tarihinde ve sonrasında doğan, 5 yaşını tamamlamış bütün çocukların anaokuluna gitmesi zorunluluğu getiriliyor. Ancak yasa ülkede yaşayan farklı dile, dine veya etnik azınlığa mensup çocuklar arasından bir ayrım yapmadığı için Batı Trakya Türk Azınlığı’na üye çocukların da devlet anaokullarına gitmesi zorunluluğu getiriliyor. 1923 Lozan Barış Antlaşması ile kendi okullarını kurma ve yönetme hakkına sahip Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Türkçe ve Yunanca dillerinde eğitim veren iki dilli azınlık anaokullarının açılması talebi ısrarla görmezden gelindi. Bu nedenle bugün yalnızca Yunanca dilinde eğitim veren devlet anaokullarına gitmeyen çocukların ilkokul birinci sınıfa kayıtları konusunda sıkıntı yaşanıyor. Kayıt sorunu nedeni ile yaş itibari ile ilkokula başlaması gereken çocuklar okula başlayamıyor.

 

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Batı Trakya Türk Azınlığı ve Batı Trakya Türk Azınlığı’nı temsil eden ilgili tüm kuruluşlar 3518/2006 sayı ve tarihli yasa ile zorunlu anaokul eğitimini olumlu olarak karşılamıştır. Batı Trakya Türk Azınlığı, 1923 Lozan Barış Antlaşması ile Türkiye ve Yunanistan arasında eğitim alanında imzalanan diğer antlaşmalar gereğince Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Türkçe ve Yunanca dilinde eğitim verecek azınlık anaokulları kurma hakkına sahip olduğunu belirtmiştir. Ancak Yunan makamları azınlığın bu talebini görmezden gelmiştir. Bugün kayıt sorunu olarak ortaya çıkan sorunu çözmek Yunan Hükümeti’nin sorumluluğundadır. Yunan Hükümeti, Batı Trakya Türk Azınlığı’na üye çocukların anadilde öğrenim görme hakkını garanti altına alarak iki dilde eğitim veren azınlık okullarının açılması talebine karşılık vermelidir” açıklamasında bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz