Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BARTHOLOMEOS: “BAŞBAKAN’A DUACIYIZ”

BARTHOLOMEOS: “BAŞBAKAN’A DUACIYIZ”

16
0

Davutoğlu, Balkanlar, Ortadoğu ve diğer bölgelerdeki dini barış ortamının sağlanması ve sürdürülmesi bağlamında İstanbul’daki dini liderlere nezaket ziyaretinde bulunuyor

 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bütün dini geleneklerin temelde insan barışını esas aldığını belirterek, ”Bu bakımdan böyle bir dönemde bütün dini toplulukların üzerine düşen görevler ve sorumluluklar var” dedi.

Davutoğlu, Balkanlar, Ortadoğu ve diğer bölgelerdeki dini barış ortamının sağlanması ve sürdürülmesi bağlamında İstanbul’daki dini liderlere nezaket ziyaretinde bulunuyor.

Bakan Davutoğlu, bu çerçevede ilk olarak Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Saliba Özmen’i, Four Seasons Oteli’nde kabul etti.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre görüşmede Davutoğlu, Türkiye’nin çevresindeki bölgelerde diyalog ortamının sürdürülmesi mesajını vurguladı.

Daha sonra Davutoğlu, Fener Rum Patriği Bartholomeos’u Patrikhane’de ziyaret etti.

Görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Davutoğlu, Patrikhane’nin, Türkiye’nin çok güçlü geleneğe sahip köklü dini kurumlarından biri olduğunu belirterek, ”Türkiye’de din özgürlüğü ve barış ortamı içinde bütün dini cemaatlerimizin bir arada ortak bir kültürel hayatı paylaşıyor olmaları temel ilkemizdir” dedi.

Uzun zamandır böyle bir ziyareti düşündüğünü söyleyen Davutoğlu, Türkiye’deki Ortodoks cemaatinin sorunlarıyla ilgili istişare imkanı bulmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Davutoğlu, Türkiye’nin bölgesinde ve çevre bölgelerde 20 yıl içinde büyük değişimler yaşandığını, 1990’lı yıllarda dini cemaatler arasındaki toplumsal barışın ne kadar elzem olduğunun hep beraber görüldüğünü ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Şimdi de Ortadoğu’da çok büyük bir dönüşüm yaşıyoruz. Türkiye’nin barış ve esenliği, çevredeki bölgelerin barış ve esenliğiyle daimdir. Biz bütün bu bölgelerde tarihi sorumluluğumuzun da bir parçası olarak bütün dini cemaatlerin, dini toplulukların barış ve esenlik içinde yaşamasına büyük önem veriyoruz. Hangi dini gelenek olursa olsun her dini gelenek temelde insan barışını esas alır. Bu bakımdan böyle bir dönemde bütün dini toplulukların üzerine düşen önemli görevler ve sorumluluklar da var.”

 

SON ZAMANLARDA BAŞBAKANIMIZIN SAĞLIĞI İÇİN HER GÜN DUA EDİYORUZ

 

Fener Rum Patriği Bartholomeos ise görüşmede cemaatlerini ilgilendiren konulara değindiklerini, bölge ve dünyadaki daimi barışın tesisi konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını kaydetti.

Bartholomeos, ”Sayın Bakanımız aynı zamanda sayın Başbakanımızın selamlarını getirdi. Çok mütehassıs olduk. Biz de kendilerine dedik ki, ‘Son zamanlarda sayın Başbakanımızın sağlığı, sıhhati için her gün dua ediyoruz’. Çünkü Başbakanımızın sağlığı yalnız memleketimiz için değil, bölgemiz ve dünya barışı için önemlidir. İnşallah hepimiz sağlık ve huzur içinde geleceğe birlikte yürürüz.”

 

ORTADOĞU ÜLKELERİNDEKİ GÜNCEL GELİŞMELER DE ELE ALINDI

 

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, ikilinin görüşmesi sırasında Balkanlar, Ortadoğu ve diğer bölgelerdeki dini barış ortamının sağlanması ve sürdürülmesi gereği vurgulandı.

Davutoğlu, Türkiye’nin, Irak’taki Keldanilerin durumuyla yakından ilgilendiğini ve geçmişte yapılan saldırıları kınadığını belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Mısır’daki Kıpti kilisesinin lideriyle görüştüğünü aktaran Davutoğlu, kendisinin de Lübnan’daki ziyareti sırasında tüm dini liderlerle bir araya geldiğini, Atina’dayken Türkiye’den göçmüş Rumları, Almanya’daki temasları sırasında da Türkiye kökenli gayrimüslim cemaatlerin liderlerini ziyaret ettiğini aktardı.

Bartholomeos ise Patrikhane’nin dinler arası diyalog toplantıları düzenlediğini ve kendisinin de yurt dışında bu tür etkinliklere katıldığını belirtti.

Görüşmede, bazı Ortadoğu ülkelerindeki güncel gelişmeler de ele alındı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz