Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BALKAN TÜRKLERİ EDİRNE’DE BULUŞTU

BALKAN TÜRKLERİ EDİRNE’DE BULUŞTU

17
0

Merkezi Edirne’de bulunan Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği ev sahipliğinde Gümülcine Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği ve Kırcaali Buket Derneği üyeleri 8 Mart Kadınlar Gününde Hilly otelde yemekte bir araya geldiler.

Programa, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, dernek başkanları ve üyeleri katıldı.

Her yıl farklı bir ülkede gerçekleştirilen 8 Mart Kadınlar Günü organizasyonu bu yıl Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği ev sahipliğinde Edirne’de gerçekleştirildi. Programda konuşma yapan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne’nin 201’inci valisi olmaktan gurur duyduğunu söyledi. Bir şairin tabiriyle sözlerine devam eden Vali Şahin, “Bir şehir başkent olmuşsa ilelebet başkenttir der şair. 1453’ten öncesi 10 devletin Anadolu’nun ve Trakya’nın başkenti Edirne’dir. Bunu Balkanlar ve Rumeliler çok iyi bilir. Kadına önem veren toplumlar yücelir, yükselir. Kadına önem vermeyen toplumlar da hep gerilerde kalır. Buraya katılanların ve tüm bayanların o güzel günü olan 8 Mart Kadınlar Gününü kutluyorum” dedi.

“Balkan insanı ne dininden, ne dilinden, ne anavatanından, ne bayrağından, ne de kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten asla ve asla vazgeçmez.

Programda konuşma yapan, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırcaali’den, Gümülcine’den ve Balkanların dört bir yanından Edirne’ye gelen konuklara hitaben, “Balkan insanı ne dininden, ne dilinden, ne anavatanından, ne bayrağından, ne de kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten asla ve asla vazgeçmez. Bütün kadınlarımızı saygıyla selamlıyorum. Kurtuluş savaşının kazanılmasında hepsinden öte cepheye taşıdığı mermi ıslanmasın diye 2 aylık bebeğinin sırtındaki hırkayı çıkarıp, bebeğinin ölümü pahasına o top mermisinin üzerine örten Ayşe ve Fatma bacıların hakkı çoktur. Bu gün Türkiye Cumhuriyeti varsa büyük Türk kadının eseridir” şeklinde konuştu.

Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Esma Gündoğdu ise “Her ne kadar biz 8 Mart Dünya Kadınları Günü nedeniyle buraya toplansak ta, bizi burada bir araya getiren Balkan kardeşliğidir. Bu kardeşlik asırlar boyu sürmüştür. Asırlar boyu süren bu kardeşliğin önünde hiçbir sınır, tel örgü, siyasi ya da diktatörler, bunu bozamadı, hatta hava koşulları bile bozamadı. Bu kardeşliğimiz aynı şekilde yüzyıllar boyu sürecek. Balkanlarda halen Türkçe konuşuluyorsa, ezan sesi varsa, Türküler söyleniyorsa bunu kadınlarımıza ve analarımıza borçluyuz. Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum”ifadelerini kullandı.

Kırcaali Buket Derneği Başkanı Sabiha Mestan da konuşma gerçekleştirdi. Kırcaali bölgesinde yoğun kar yağışı nedeniyle Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Aziz’in geri döndüğünü belirten Mestan,Başkan Azizi’in selamlarını iletti. Mestan, “Dönüşümlü olarak bir araya geldiğimiz toplantılarımızdan bu yıl Edirne’deyiz. Balkanların aynı kültürü yaşayan, aynı Türküleri söyleyen, aynı dertlerle kavrulan güzel insanları olarak bir araya geldik. Kalbimiz bir atıyoruz. Bundan sonra da hedefimizi büyütmemiz gerekir, 3 ülke Türkiye Yunanistan ve Bulgaristan bir araya geldik. Bu coğrafyayı biraz daha genişletmemiz gerekiyor. Bizim Müslüman Türk kardeşlerimiz Makedonya’da da var, Kosova’da da var, Romanya’da da var, tüm Avrupa’da var. bu yüzden hedefimizin daha büyük olması gerekiyor. Seneye Makedonya olsun inşallah oraya gideriz hep beraber oluruz” diye konuştu.

Gümülcine Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Sami Toraman, Dünya’da kadınların seçme ve seçilme hakkı yok iken, Mustafa Kemal 1934 yılında bu hakkı kadınlara tanıdı. Bugün ne yazık ki bazı Müslüman ülkelerde hala kadına ehliyet alma hakkı dahi vermiyor. Hala biz çocuk gelinleri görüyorsak, ve hala töre cinayetlerini işleniyorsa istediği oğlan ile evlendi diye bunların üzerine gitmek zorundayız” dedi.

Programda balkan türküleri seslendirildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz