Ana Sayfa Batı Trakya Haberler B. SİRKELLİ’DE HATİM MERASİMİ

B. SİRKELLİ’DE HATİM MERASİMİ

18
0

Rodop İline bağlı Büyük Sirkelli tarihi günlerinden birini yaşadı. Kur’an Kurslarına katılan çocukların bir yıl boyunca vermiş olduğu emeklerin neticesinde Kur’an-ı Kerim’i hatmetmeleri görülmeye değerdi. Gümülcine Seçilmiş Müftülüğü bünyesinde kurulan ve çalışmalarına aralıksız devam eden Kur’an Kursları sayesinde, Batı Trakya Türkleri bu tür etkinliklerde biraraya gelerek dini ve milli duygularını tazelemenin sevincini yaşıyor.

Büyük Sirkelli köyünde düzenlenen bu önemli ve anlamlı etkinliğe, başta T.C. Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı Rodop PASOK Milletvekili Ahmet Hacıosman, CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, DEB Partisi Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Kozlukebir belediye başkanı İbrahim Şerif, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Yassıköy Belediye başkanı Dr. İsmet Kadı, ayrıca “Gönül Köprüsü” projesi için Batı Trakya’da bulunan T.C. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Genel Müdür Murat Beybalta ve beraberindeki yaklaşık 40 kişilik heyette katıldı.

Kur’anı hatmeden çocukların ve ane babaların heyecanı gözlerinden okunjyordu. Sirkelli bölgesi bu etkinliğide kucaklayarak muhteşem bir etkinlik olmasını sağladı. Etkinlik kalabalık bir topluluğun katılımyla gerçekleşti.

 

DEB Partisi Başkanı Mustafa Ali Çavuş konuşmasında özetle şunları ifade etti: “Asırlardan beri Batı Trakya Türkleri dilini, dinini yaşatmakta kararlıdır. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın ki dünya döndükçe Batı Trakya Türkleri buralarda Dr. Sadık Ahmet’ten kalan mirası da yaşatacaklardır. Bizler ne kadar dinimize, dilimize sahip çıkarsak o kadar mutlu olacağız.”

 

Kozlukebir belediye başkanı İbrahim Şerif yaptığı kısa selamlama konuşmasında, “Sevgili soydaşlarım, hakikaten senelerden beri bu tür etkinlikleri özlemiştik. Müftümüzün Kur’an kursları yapması ve Hatim Merasimlerinin düzenlenmesi nedeniyle bu tür etkinliklerin giderek arttığını görüyoruz ve devamını diliyoruz” dedi.

 

Yassıköy Belediye başkanı Dr. İsmet Kadı kürsüye gelerek Sirkelli halkına seslendi ve kendilerini tebrik etti. Kadı, “Değerli Sirkelli halkı, ben hakikaten bugün burada sizlerle birlikte bu güzel anı paylaşmaktan büyük bir mutluluk duydum. Bizler Batı Trakya Türk Azınlığı olarak bizler birlik beraberliğimizi koruma ve örf ve adetlerimizi koruma içerisindeyiz. Bu süreçte bu tür etkinlikler düzenleyerek başta Gümülcine S. Müftülüğümüzü ve katkı sağlayan değerli hocalarımızı bir kez daha bu kürsüden tebrik etmek istiyorum. Ayrıca öğrenci kardeşlerimi ve ailelerinide tebrik ediyorum” dedi.

 

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı Rodop PASOK Milletvekili Ahmet Hacıosman yaptığı selamlama konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Değerli kardeşlerim, herşeyden önce bu güzel Kur’an Hatim cemiyetini düzenleyen ve düzenlenmesi için başta sayın Seçilmiş Müftümüze, ardından çocuklarını Kur’anı öğrenmeleri için gönderen anne babalarıda bu hassasiyetlerinden dolayı tebrik ediyorum. Değerli kardeşlerim elbette ki çocuklarımızın yarınları için, çocuklarımızın ayakta kalmaları için maddi manevi gıdalarla donatılmış bir neslimizin Kıyamet’e kadar buralarda var olmaları için hassasiyet içerisinde olmamız lazım, gayret içinde olmamız lazım. Çünkü toplumlar tek ayak üzerinde duramazlar. Onun için hassasiyet içerisinde herkesin çalışma yapması gerekmektedir” dedi.

 

Sirkelli köyünde gerçekleşen Hatim etkinliğine Anavatan Türkiye’den CHP Bursa Milletvekili sn. Kemal Demirel’de katıldı. Konuk Milletvekili yaptığı selamlama konuşmasında özetle şunları söyledi: “Değerli kardeşlerim, soydaşlarım ve hemşehrilerim, hepinizi en içten saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Değerli soydaşlarım, bu benim buraya ilk gelişim değil. Hemen hemen her yıl rahmetli Dr. Sadık Ahmet’in ölüm yıldönümü törenlerine katılarak hem O’nu rahmetle anıyorum, hemde sizlerle beraber olmaktan mutlu olduğumu bir kez daha ifade ediyorum. Bizler buradan göç etmiş ancak buralarını unutmayan insanlar olarak her zaman şunu söylüyorum. Batı Trakya’da yaşayan insanımızın gözyaşı varsa o gözyaşı benim gözyaşımdır. Sevinçleri varsa o benim sevinçlerimdir. Çünkü sizler bizim canımızsınız, kanımızsınız, herşeyimizsiniz, sonuna kadar sizlerle beraberiz” ifadelerine yer verdi.

 

Törene, “Gönül Köprüsü” projesi için Batı Trakya’da bulunan T.C. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Genel Müdür sn. Murat Beybalta ve beraberindeki yaklaşık 40 kişilik heyette katıldı. Beybalta kürsüye gelerek törene katılan halka seslendi ve şunlara yer verdi: “Öncelikle bu güzel etkinlikten dolayı yapmış olduğunuz davetten dolayı şahsım adına hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum. Değerli dostlar, T. C. Başkentinden, İstanbul’dan sizlere gönül dolusu selam getirmek üzere bir heyetle huzurlarınıza geldik. Biz şuna gönülden inanıyoruz ki, Anayurtla Atayurt birbirinden etle tırnak gibi ayrılmayan parçalardır ve her zaman Atayurtta yaşayan siz değerli dostlar bizim kalbimizdesiniz, beynimizdesiniz ve sizlerle birlikte olmaktan gerçekten mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyorum.” Dedi.

 

Batı Trakya Türklerinin yaptığı her etkinliğe davet edilen ve mümkün olduğunca tüm etkinliklere katılmak üzere büyük çaba sarfeden T.C. Gümülcine Başkonsolosu sn. Mustafa Sarnıç etkinliğe katıldı. Alkışlar arasında coşkuyla kürsüye gelen Sarnıç, yaptığı selamlama konuşmasında bu etkinliği düzenleyen ve kendilerini davet eden Büyük Sirkelli halkına ve Belediye başkanına teşekkür ettikten sonra şunları iafade etti.

“Saygı değer Büyük Sirkelliler, kıymetli misafirler, öncelikle hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Bugün gerçekten güneşli bu bahar gününde Büyük Sirkelli halkı bütün insanlarıyla bize bu mutluluğu yaşatıyorlar. Bizleri buraya davet ederek, Batı Trakya Türküne yaraşır muazzam bir etkinliğe imza atıyorlar. Ben bu etkinlikte emeği geçen başta Seçilmiş Müftülük kurumu olmak üzere Kozlukebir Belediye Başkanı, Büyük Sirkelli Cemaatine ve özellikle buradaki çocuklarımızın annelerine babalarına tebriklerimi ve şükranlarımı sunmak istiyorum. Bizim için önemli olan husus Büyük Sirkelli halkının dayanışma, işbirliği ve karşılıklı anlayış ruhunu bu şekilde ortaya çıkarmasıdır. Sizin kültürel değerlerinize bağlı olduğunuzu ve bundan sonrada bağlı kalacağınızı bir şekilde açıkça göstermiş oluyorsunuz. Hepinizi tebrik ediyorum. Bizi sevindiren bir başka hususta saygı değer bayanlarımızın protokolde en önde yer almalarıdır. Bu da batı Trakya Türk Azınlığı’nın kadına verdiği önemi ve yüceliği göstermesi açısından da çok önemlidir, vurgulanması gereken bir ayrıntıdır. Ayrıca burada bulunan bütün kardeşlerimin “Anneler Günü”nü kutlamak istiyorum. Şu an Ankara’da bulunan eşim keşke burada bulunsaydıda bu tabloyu görebilseydi. Bu güzel ve mutlu tabloyu oluşturan kardeşlerimi ve onların çocuklarınıda tekrar tebrik ediyorum” dedi.

 

Son olarak kürsüye Gümülcine Seçilmiş Müftüsü sn. İbrahim Şerif geldi ve son konuşmacı olarak önceki konuşmacıların söylediklerine aynen katıldığını ama yine de kendisinin bu önemli topluluğa hitaben söylemek istedikleri olduğunu iafade etti. Müftü Şerif, “Değerli kardeşlerim, bugün aramızda Anavatan’dan Milletvekili ve bugün bizim çocuklarımız, yavrularımız gibi Anadolu’dan Anavatan’dan gelen kırk, elli tane yavrumuz aramızda dolanıyorlar. Çok değerli hocalarımız aramızda bulunuyorlar. Bu güzelliklerin içinde mutlu olmamak mümkün değil. Sözler gerçekten tebrike şayandı, o güzel sözlerinden dolayı ismimi ve kurumumuzu anan bütün konuşmacılara da gönülden sevgilerimi sunuyorum. Burada güzel sözlerden başka benim ilave etmek istediğim, Büyük Sirkelli köyünde Hatim cemiyetinde bulunuyoruuz. Hatimi Kur’an-ı Kerim’in baştan sona kadar okunması ve okunduktan sonra da anlamaya çalışılması demek manasına gelmektedir. Toplımların dünya hayatı yaşadıklarıyla şekillenir. Kültürleriyle şekil bulur. Bizim kültürümüzün temelide Kur’an-ı Kerim’dir. Kur’an-ı Kerim bize bu dünyada halka nasıl davranacağımızı, Allah’a nasıl ibadet edeceğimizi, peygamberimize nasıl saygıda bulunacağımızı ve ana babamıza, komşularımıza, akrabalarımıza nasıl davranış ve muamele edeceğimizi öğretmektedir.” Dedi.

 

Hatim duasını Gümülcine Seçilmiş Müftülüğü Müftü yardımcısı ve Kur’an Kursları Genel Koordinatörü Fehim Ahmet yaptı. Törende dereceye ve kurslara katılan çocuklara birer plaket, katılım belgesi ve birer altın verildi. Davetlilerin tümünede etli pilav ve ayran ikram edildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz