Ana Sayfa Batı Trakya Haberler AZINLIKÇA DERGİSİ’NDEN ANLAMLI BİR ETKİNLİK

AZINLIKÇA DERGİSİ’NDEN ANLAMLI BİR ETKİNLİK

17
0

Azınlıkça Dergisi anlamlı bir etkinliğe imza atıyor. Derginin yazarlarından Herkül Milas’ın senaristliğini ve sunumunu düzenlediği ve Yönetmenliğini Nefin Dinç’in yaptığı “Öteki Kasaba” adlı belgesel filmin gösterimi Gümülcine’de gerçekleşecek. 7 Ocak 2013 Pazartesi günü Gümülcine’de Kosmopolis Odeon sinema salonunda gösterilecek olan film “13. Selanik Belgesel Film Festivali”nde seyirci ödülü almıştı. Seyirci ödülü alan filmin konusu Türk ve Yunanlıların birbirilerine karşı olan bakış açılarını ele almaktadır.

Yazar Herkül Milas “Öteki Kasaba” adlı belgesel filmini geçmiş bir tarihte Birlik Gazetesine değerlendirmişti.

 

FİLM

“Donmuş anlaşmazlıklar” uzun süredir çözülemeyen uluslararası çatışmalardır. Türkler ile Yunanlıların (ve özellikle devletlerinin) ilişkileri son 30-40 yıldır gergin. Geçmişte birbiriyle savaşan taraflar, günümüzde bazı alanlarda hala görüş ayrılığı yaşıyor. Bu film bu anlaşmazlıklar ve iki ülke vatandaşlarının algıları hakkında. Film iki kasabada geçiyor: biri Batı Anadolu’daki Birgi, öteki Mora’daki (Peloponisos) Dimitsana. Bu kasabaların tarihi “Öteki” ile hayli ilişkili. Geçmişte Osmanlılar Dimitsana’yı, Yunanlılar da Birgi’yi ele geçirmişti.

Filmin yapımcıları bu iki kasabayı bir yıl boyunca aralıklarla birçok kez ziyaret edip çeşitli yönlerden incelediler: okullarda tarih nasıl okutuluyor, milli bayramlarda “Öteki” nasıl tanıtılıyor, kasabanın ileri gelenleri geçmiş ve anlaşmazlıklar konusunda ne diyor, sıradan vatandaşların ve çocukların görüşleri ve önyargıları neler, müzeler tarihi nasıl sergiliyor… Genç yaşlı, kasaba sakinleri duygularını dile getirdi, “Öteki” hakkındaki korkularını ve düşüncelerini anlattı.

Bu filmin üretilmesindeki amaç toplumlar içinde yaygın inançların ve devlet politikalarının kamuoyu oluşturmadaki rolünü ve önyargıların anlaşmazlıkları nasıl sürekli kıldığını araştırmaktı. 

   

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz