Ana Sayfa Batı Trakya Haberler AZINLIK İNSANI BÜYÜKELÇİ KERİM URAS’I BAĞRINA BASTI

AZINLIK İNSANI BÜYÜKELÇİ KERİM URAS’I BAĞRINA BASTI

11
0

T.C. Atina Büyükelçisi Kerim Uras, Batı Trakya’ya gerçekleştirdiği resmi ziyaretin ilk gününde Azınlık insanı tarafından büyük coşkuyla karşılandı. Havanın yağışlı olmasına aldırış etmeyen Yalımlı, Bekirli köyünde yaşayan Türkler şemsiyeler ellerinde saatlerce Büyükelçi Kerim Uras’ın gelmesini beklediler. Köylerine geldiğinde de kendisine hoşğeldiniz demek için adeta birbirileriyle yarıştılar. Anneler yağmurlu havaya aldırış etmeden küçük çocuklarını kucaklarına alarak sevgi seline katıldılar.

Büyükelçi Kerim Uras’ın öğleden sonraki ilk ziyareti Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif’le başladı. Ziyaret sırasında Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Büyükelçi Kerim Uras’a burada çalışmaları hakkında detaylı bilgi verdi. Daha sonra İbrahim Şerif, Sayın Büyükelçi Kerim Uras’a bu çalışmaları içeren bir çanta takdim etti.

Buradan Gümülcine Türk Gençler Birliği’ni ziyaret etmek üzere hareket eden Büyükelçi Kerim Uras’ı kapıda G.T.G.B. Başkanı Koray Hasan, Dostluk Eşitlik Barış Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş,  İskeçe Türk Birliği Başkanı Ahmet Kara, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Erkan Ruşen, BAKEŞ Başkanı Cemil Kabza karşıladı. GTGB’deki etkinliğe  Milletvekili Ahmet Hacıosman,  Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Sami Toraman, “Eşitliğe İlk Adım” Listesi Başkanı Sibel Mustafaoğlu da katıldı.

Seramik sergisini gezen Uras, el emeği göz nuru eserleri yakından inceledi. Ebru Sanatı ile uğraşan ressam Fevzi Ali, Büyükelçi Kerim Uras’a bir tablo hediye etti.

 

Koray Hasan:”Derneğimizin amacı üstün duygu ve düşüncelerimizi en iyi şekilde yansıtabilmektir.”

 

G.T.G.B. Başkanı Koray Hasan yaptığı kısa selamlama konuşmasının ardından konuk katılımcılara, Birliğin kuruluşu hakkında bilgi verdi. Bu derneğin amacının, Türk kültürünün yaşatılmasına katkı sağlamak olduğunu belirten Koray Hasan; “Bir diğer amacının da insanlar ve toplumlar arasında sevgiye, barışa ve hoşgörüye dayanan herkesin kabul edebileceği ve insanlığın ortak hedefi olan üstün duygu ve düşünceleri yansıtmaktır.” Dedi.

 

Ahmet Hacıosman: “Bu ağır yükün altında bulunmaktan ve bu vazifeyi yerine getirmekten elbette mutluluk duyacaksınız.”

 

Sırasıyla kürsüye gelen Rodop PASOK Milletvekili Ahmet Hacıosman söz alarak yapmış olduğu konuşmasında; “Türkiye Cumuhuriyeti Atina Büyükelçisi Sayın Kerim Uras’ın bizleri bu ziyaretiyle son derece mutlu etmiştir. Sizlerin ziyareti Batı Trakya Türklerinin dışında ayrıca buradaki Hıristiyan hemşerilerimizi de son dönemlerde gözlerini Türkiye’ye dikerek, ülkemizin ekonomik olarak zor durumda bulunduğu bu şartlar altında Türkiye’nin yardım elini uzatmasını beklemektedirler. Sizler Türkiye Cumhuriyeti’ni en yüksek düzeyde temsil etmektesiniz. Bundan sonra görevleriniz daha ağır olacaktır, ama bu ağır yükün altında bulunmaktan ve bu vazifeyi yerine getirmekten elbette mutluluk duyacaksınız. Batı Trakya Türkleri hem ekonomik olarak ve diğer konularda olumlu adımlarla bizlerin de bir çalışma içersinde olmamız gerekmektedir. Ama bu süreci sizlerin de yardımıyla el ele vererek bu zor günleri en iyi bir şekilde geçirmek için çalışacağız. Sizleri tekrar aramızda gördüğümüz ve bizlerle beraber olduğunuz için hoşgeldiniz diyor ve saygılarımı sunuyorum.” Dedi.

 

Mustafa Ali Çavuş: “Bu ziyaret Batı Trakya Türklerini onurlandırmıştır.”

 

Dostluk Eşitlik Barış Partisi Başkanı Mustafa Ali Çavuş da yapmış olduğu selamlama konuşmasında; “Büyükelçimizin bu ziyareti, Batı Trakya Türklerini onurlandırmış, gururlandırmış, moral motivasyonumuzu en yüksek seviyeye taşımıştır. Moral motivasyonuna ihtiyacımız olduğu bu günlerde sizlerin bu ziyaretiniz bizleri onurlandırmıştır. Sayın Büyükelçi; Partimiz, şahsım ve halkımız adına yapmış olduğunuz bu ziyaretten dolayı sizlere teşekkürlerimi arz ederim.” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Büyükelçi Kerim Uras: “Derneğin faaliyetlerini her türlü boyutta sürdürmesi; haklı olmadığına inandığımız bir takım kararlara verilebilecek en iyi cevaptır.”

 

Türkiye Cumhuriyeti Atina Büyükelçisi Kerim Uras’ta G.T.G.B. salonunda yapmış olduğu konuşmasında; “Sizlerin aranızda bulunmaktan ben ve arkadaşlarım adına onur duyuyoruz. Gittiğimiz her yerde çok doyurucu görüşmeler yapıyoruz ve ayrılmak çok zor oluyor. Bu gün buradaki kucaklaşma, bizlerin ne kadar kalpten kalbe bir ilişkimiz olduğunu, birbirimize karşı ne kadar sıcak duygular içinde olduğumuzun somut bir göstergesini oluşturmaktadır. Onun için de hepinize çok teşekkür ediyor ve şükranlarımı sunuyorum.

Atina’da göreve 8 Aralık 2011 tarihinde başladım. Yoğun bir dönem oldu. Buraya gelişim ilk değil, daha önce de gelmiştim. Burada oturup çay, kahve içip sohbet etmiştik. Dolayısıyla Gümülcine Türk Gençler Birliği’nin, buradaki yaşam içindeki önemini, sosyal hayat üzerine pozitif katkısını, gözlerimle o zaman görme ve şahit olma imkanı bulmuştum. O zaman değişik yöneticiler vardı, fakat yine aynı ruh ve aynı canlılık devam ediyor, bunu görmekten de büyük mutluluk duyuyorum. Gerçekten bu tür kuruluşlar, bir toplumun yaşamında çok önemli bir yer işgal ediyorlar. Onun için verdiğiniz destek çok önemlidir. Her geçen gün daha güçlenerek ve büyüyerek faaliyetlerini her türlü boyutta sürdürmesi, haklı olmadığına inandığımız bir takım kararlara verilebilecek en iyi cevaptır.” Dedi.

 

“Biz Yunaistan’ın içinde bulunduğu sıkıntılardan, bir an önce kurtulmasını ümit ediyoruz. Bunun içinde destek vermeye hazır olduğumuzu açıkça ifade etmek istiyorum.”

 

“Bizler buraya dostluk mesajlarıyla geldik” diyen Büyükelçi Kerim Uras konuşmasına şöyle devam etti:

“Burada vermek istediğim mesaj sadece sizlere değil, buradaki Yunanlılara, iş adamlarına, Yerel Yöneticilere, dostluk ve barış mesajları vermektir. Bunun için de çok önemli bir dönemden geçtiğimize inanıyorum. Sizler de biliyorsunuz ki, Türkiye ekonomisi çok dinamik bir şekilde her geçen gün daha da gelişiyor. Kıvanç duyacağımız büyük atılımlar yapılıyor. Ülkemizin dünya siyaset sahnesindeki ağırlığı her geçen gün artıyor. Bunlar aynı zamanda komşumuz Yunanistan için de önemli, buraya da önemli kapılar açıyor ve önemli fırsatlar veriyor. Biz Yunaistan’ın içinde bulunduğu sıkıntılardan, bir an önce kurtulmasını ümit ediyoruz. Bunun içinde destek vermeye hazır olduğumuzu açıkça ifade etmek istiyorum. Bu mesajları, görüştüğüm yöneticilere de ilettim.

Krizlerin çok büyük fırsat dönemi olduğunu vurguladım. İşbirliğinin yapılmasını ortaklaşa projelerin altına imza atmamızı, birlikte ortaklıklar kurarak ekonomiyi geliştirmemizi, bu bölgeyi belki de Yunanistan’ın dinamik motoru haline ve ekonominin en güçlü olduğu yeri haline getirmemiz gerektiğini anlattım.

 

“Artık geçmişe bir perde çekip ileriye doğru bakmamız gerekir.”

 

Burada sizlerin de çok önemli rolünüz olduğuna inanıyorum. O da dostluk köprüsü rolüdür. Hem Türkçe hem Yunanca bilen soydaşlarımız olarak sizlerin de Yunanistan’ın kalkınmasında, Türkiye Yunanistan ilişkilerinde çok önemli rolleriniz olduğuna inanıyorum. Artık geçmişe bir perde çekip ileriye doğru bakmamız gerekir. Tabi geçmişte yaşanan sıkıntıları hepimiz biliyoruz. Ama artık buradan nasıl daha ileriye gidip, nasıl daha iyi bir gelecek kurarız bunun muhasebesini yapmanın gerekli olduğunu düşünüyorum. Bu zihniyet dönüşümünü yapmak kolay olmayacak.

“Sizlerin bu kadar zengin coğrafyada çok daha iyi noktalara gelmemeniz için hiç bir sebep yok. Bunun önündeki engeller sunidir. Bu suni engeller de tek tek ortadan kalkıyor ve kalkmasına da bizler yapıcı anlamda yardımcı olacağız.”

Geçmişe çakılı kalan zihniyetlerin de olduğunu görüyorum. Buradaki bir gazetenin ifadesi “Buradaki azınlığa Türk demeyin. Müslüman deyin.” diyor. Peki Atina’da ve Selanik’teki cami ve mezarlık eksikliğine işaret ettim. Bunun üzerine biz hedefi büyütmüşüz, bütün müslümanlığın liderliğine soyunmuşuz ve hepsinin hamisi olmuşuz deniliyor. Demek ki öyle de böyle de desek eleştiri alıyoruz. Biz işimize bakalım onlar istediklerini söylesinler. Ama bizlerin yapacak çok daha büyük işlerimiz var. Ekonomik ve sosyal kalkınmasını sağlamak bakımından yapmamız gereken işlerimiz var. Sizlerin bu kadar zengin coğrafyada çok daha iyi noktalara gelmemeniz için hiç bir sebep yok. Bunun önündeki engeller sunidir. Bu suni engeller de tek tek ortadan kalkıyor ve kalkmasına da bizler yapıcı anlamda yardımcı olacağız. Buradaki nitelikli soydaşlarımız, en büyük güvencemizdir. Bizler de Atina’da elimizden geleni yapacağız. Bu bir bayrak yarışıdır. Biz de bu bayrağı bir yerden alıp bir yere bırakacağız. O bayrak yarışında bu bayrağı ne kadar ileriye taşırsak o kadar iyi olacaktır. Bu duygularla hepinize selam ve saygılarımı sunuyorum.” diyerek konuşmasını tamamladı.

 

Büyükelçi Kerim Uras ve beraberideki heyet, Yalımlı ve Bekirli Köylerinde Coşkuyla Karşılandı

 

Daha sonra G.T.G.B . Folklor ve Saz Ekibi, T.C. Atina Büyükelçi Kerim Uras ve beraberindeki heyete güzel bir müzik dinletisi gösterisi sergilediler.

Buradan Yassıköy’e hareket eden konuk heyeti; Yassıköy Belediye Başkanı ve aynı zamanda Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı olan Dr. İsmet Kadı, Belediye Başkan Yardımcıları, Meclis Üyeleri ve ana muhalefet Başkanı Mustafa Mustafaoğlu karşıladılar. Karşılayanlar arasında Ana Muhalefet Başkanı Amucas’ın yer almaması dikkatlerden kaçmadı.

Büyükelçi Kerim Uras ve Başkan İsmet, karşılıklı görüş alış verişinde bulundular. Görüşmede İsmet Kadı; Büyükelçi Kerim Uras’a bölgede ekonomik anlamda kiraz üreticiliğinin önemli bir yere sahip olduğunu aktardı. Sayın Büyükelçi Kerim Uras da, bölgenin otoban yoluna çok yakın olduğunu ifade ederek, buraya bir Tır otoparkının inşaası halinde ve bunun yanında da büyük bir alış veriş merkezinin yapılması halinde, bunun bölge ekonomisine önemli katkılar sağlayabileceğini vurguladı.

Görüşme sonrasında Büyükelçi Kerim Uras, Belediye Başkanı İsmet Kadı’ya bir kahve fincanı takımı hediye etti. Bunun üzerine İsmet Kadı da Büyükelçi Kerim Uras’a, Osmanlı döneminden Narlıköy Kuruçay Köprüsü’nü simgeleyen bir resim tablo hediye etti.

 

T.C. Atina Büyükelçisi Kerim Uras, Yassıköy’de Çok Önemli Mesajlar Verdi

 

İsmet Kadı ziyaret sonrası yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:

“Sayın Büyükelçim sayın Başkonsolusum, sayın Müsteşarım ben şahsım, Yassıköy Belediyesi Meclisi adına ve Yassıköy halkı adına sizlere hoş geldiniz diyorum. Sizleri Yassıköyümüzde ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduğumuzu belirtmek istiyorum. Yassıköy Belediyesi, Rodop İli’nde dört Belediyeden biridir. Susurköy, Yassıköy ve Arabacı köy Belediyelerinin birleşmesiyle oluşmuş bir Belediyedir. 14.890 nüfusa sahip bir Belediyedir. Belediye Meclisi toplam 27 kişiden oluşmaktadır. İktidar partisinin 16 tane üyesi var. 7 üye ana muhalefet partisinden, diğer 2 üyeler de muhalefet partisinden olmak üzere toplam 27 üyeden bir meclis oluşmaktadır. Bölgemizi ilgilendiren kararları burada alıyoruz. Sizlere tekrar hoş geldiniz diyor ve sözü sizlere bırakıyorum.”

 

Büyükelçi Kerim Uras: “İmkanlarınızın çok fazla olduğunu düşünüyorum. Bizler de bu yolda elimizden gelen desteği vermeye hazırız.”

 

“Değerli Meslis Üyeleri ve değerli soydaşlarımız sizlerle birlikte olmak ve sizlerle birlikte vakit geçirdiğimiz için ben de sizlere teşekkür ediyorum. Değerli Başkan bizlere, Yassıköy’ün özellikleri hakkında bilgiler verdi. Gerçekten alt yapısını tamamlamış şanslı bir yerleşim birimi, ciddi bir nüfusa sahip bir yer ve önemli bir konuma sahip İskeçe ve Gümülcine’ye yaklaşık 20 km uzaklıkta bir yer. Ayrıca kirazın bol yetiştiği gayet şanslı ve önünden otoban geçen çok şanslı bir yer olarak gördüm. Sayın Belediye Başkanı ile yapmış olduğumuz konuşmada kendilerinin çok somut projelerinin var ve imkanların fazla olduğunu gördüm. Burada kum işletmeleri, mezbaha, hayvancılık ve kiraz var olduğunu gördüm. Bütün bunların hepsinin, ufak müdahalelerle çok daha büyük imkanlar haline getirilmesi mümkündür. Ayrıca buraya bir alış veriş merkezi de kurulabilir. Burada otobandan geçebilecek Tır’lar için tesislerin yapılması mümkün olabilir. Dolayısıyla imkanlarınızın çok fazla olduğunu düşünüyorum.”

 

“Burada hiç bir ayırım gözetmeksizin soydaşlarımız ve Yunanlılar arasında tamamen ekonomik mantığı ön plana çıkartarak süratle yol alınabileceğine inanıyoruz.”

 

“Bizler de bu yolda elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Burada önemli olan somut projelerin olması bunların ortaya çıkmasıdır. Bunlar yapıldığı takdirde hemen yanıbaşında yaşayan soydaşlarımıza ve Yassıköy’de yaşayan soydaşlarımıza destek vermekten çok büyük bir memnuniyet duyacağız. Zaten Atina’daki soydaş Milletvelikilimiz bütün işleri yakından takip ediyor ve bizler de bu gelişmeleri takip ediyor ve görüyoruz. Biz, kalp kalbe karşı biz Türkiye’yi Atina’da temsil ediyoruz. Ama buraya özel bir ilgimiz var, burada soydaşlarımızın varlığı, bizim için bir gönül bağıdır. Burada hiç bir ayırım gözetmeksizin soydaşlarımız ve Yunanlılar arasında tamamen ekonomik mantığı ön plana çıkartarak süratle yol alınabileceğine inanıyoruz. İnşallah daha önceki ön yargıları ve geçmişteki yanlış anlamaları geride bırakırız ve hep birlikte bu bölgeyi el birliğiyle kalkındırırız. Hepinize şahsım ve arkadaşlarım adına teşekkür ediyor ve saygılarımızı sunuyorum.”

 

Buradan Yalımlı köyüne hareket eden Büyükelçi ve beraberindeki heyet; köy meydanında yağmurlu havaya rağmen coşkulu bir kalabalık tarafından karşılandı. Karşılayanlar arasında bayanların da yer aldığı köyde, Büyükelçi Kerim Uras’a çocuklar tarafından çiçekler verildi. Büyükelçi Kerim Uras burada yapmış olduğu konuşmada tüm kadınların “Dünya Kadınlar Günü”nü kutlayarak, köy halkına bu anlamlı ziyaretten dolayı duygu ve düşüncelerini aktardı. Konuk heyet daha sonra Bekirli köyünü ziyaret etti. Büyükelçi ve beraberindeki heyet Bekirli köyü halkı tarafından da büyük coşkuyla karşılandı. Bayanlar, çocuklar Büyükelçi Kerim Uras’la hatıra fotografı çektirdi ve kendisine bu ziyaretinden dolayı teşekkür ettiler. Bu arada bir anne Kerim Uras’ın yanına yaklaştı ve Büyükelçi annenin kucağındaki çocuğu alarak sevmesi güzel bir tablo oluşturdu.

 

“Soydaşlarımız iki ülke arasında önemli bir dostluk köprüsünü oluşturuyorlar”

Bu ziyaretlerin ardından Büyükelçi Kerim Uras, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu tarafından onuruna verilen yemeğe katıldı. Büyükelçi Uras yemekte yaptığı konuşmada, “sizler birer AB vatandaşısınız. Ülkeniz ve bizim komşumuz olan Yunanistan zor bir dönemden geçiyor. Ancak bizler Türkiye olarak Yunanistan’ın iç işlerine karışma gibi bir niyetimiz yok ama soydaşlarımız iki ülke arasında önemli bir dostluk köprüsünü oluşturuyorlar. Bizde buna önem veriyoruz. Parlamento’da çalışan, çabalayan iki Milletvekiliniz var. Onların varlığı dahi önemlidir. Bu sizin açınızdan büyük bir ihtiyaçtır. Ben de Atina’da Yunanlı dostlarımla biraraya geldiğimde iki ülkenin ekonomik ilişkilerini ele alıyoruz, buna Milletvekillerimizde dahil ve sürekli olarak nasıl yardımcı olabileceğimizin yollarını arıyoruz. Bölgenizde yatırıma yönelik büyük fırsatlar var. Yunanlı komşularınızla, hatta kendi aranızda ortaklıklar kurabilir ve ekonomik açıdan kalkınmanın yollarını arayabilirsiniz. Bu atılımlarınızı Bankalar aracılığı ile yapabilirsiniz.

Bu akşam sayın Danışma Kurulu Başkanı’nın bizlere vermiş olduğu yemekte sizlerle biraraya gelmekten büyük bir mutluluk duydum. İnşallah bundan sonra daha sık aralıklarla görüşeceğiz” dedi.

 

Mustafa Sarnıç: “Biz komşu ülkelerle ilişkilerimize çok önem veriyoruz.”

 

Sırasıyla bir konuşma yapan Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç, “sayın Büyükelçimin söylediklerine aynen katılıyorum ve son döneme bölgede benim girişimimle attığımız adımlardan bir son örnek vermem gerekirse, Oda Başkanları ile birlikte Çorlu bölgesine yaptığımız ziyareti gösterebilirim. Evet, Yunanlı işadamları ile birlikte soydaşlarımızın da katılımıyla bölgede güzel yatırımlar olabilir. Biz elimizden geleni yapmaya hazırız. Yunanlı işadamı dostlarımıza var olan fırsatları sunmaya devam edeceğiz. Sizlerinde burada ekonomik açıdan güçlü olmanız, neticede yaşadığınız ülkenin ekonomisine katkı sağlayacaktır. Bunun korkulacak bir yanı yok.

Ben bir süre sonra yeni görevim gereği bölgeden ayrılacağım. Ama benim yerime gelecek olan arkadaşım inanın ki sizlerde onu yakından tanıyorsunuz ve şu an aramızda oturuyor sayın İlhan Şener, o da iki ülkenin ekonomik, turizm ve kalkınması açısından benim bıraktığım yerden aynen devam ettirecektir. Başaracağından dolayı kendisine inancım tamdır. Önceden Yunanistan deneyimi var. Selanik’te Muavin Konsolos olarak hizmet etti. Şimdi de yaklaşık iki yıldan beri Atina’da Müsteşar olarak görev yapıyor. Bizde devamlılık çok önemlidir. Biz komşu ülkelerle ilişkilerimize çok önem veriyoruz. Bunu bu akşam bir veda konuşması olarak algılamayın. Daha birlikte olacağız.” Dedi.

 

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz