Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ABTTF A P MİLLETVEKİLLERİ İLE BATI TRAKYA TÜRK AZINLIĞI’NIN SORUNLARINI GÖRÜŞTÜ

ABTTF A P MİLLETVEKİLLERİ İLE BATI TRAKYA TÜRK AZINLIĞI’NIN SORUNLARINI GÖRÜŞTÜ

25
0

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 21 Eylül 2011 tarihinde Avrupa Parlamentosu’na (AP) resmi çalışma ziyaretinde bulundu. ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu ile ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Ali Türkelli, AP Geleneksel Azınlıklar, Ulusal Topluluklar ve Diller Inter-Grubu üyeleri François Alfonsi (Fransa) ve Herbert Dorfmann (İtalya) ile Batı Trakya Türk Azınlığı’nın temel ve güncel sorunlarını görüştü.

 

İsminde “Türk” kelimesi geçen dernekler kapatıldı, yenilerine ise izin yok!

 

AP’de Yeşiller/EFA Siyasi Grubu’na üye François Alfonsi ile gerçekleştirilen görüşmede ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, öncelikle ABTTF hakkında bilgilendirmede bulundu. Merkez ofisin Witten’de olduğunu söyleyen Başkan Habipoğlu, ABTTF Brüksel Temsilciliği’nin açılması ile birlikte Avrupa Birliği platformu ile diğer platformlarda yürütülen lobi çalışmalarını aktardı. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın etnik Türk kimliğinin tanınmadığını söyleyen Başkan Habipoğlu, kolektif anlamda kendini tanımlama hakkını kullanamadıklarını, bu nedenle öncelikli olarak dernek kurma özgürlüğü olmak üzere pek çok alanda çeşitli sorunlar yaşadıklarını belirtti. İsminde “Türk” kelimesi geçen derneklerin kapatıldığını, yenilerinin ise kurulmasına izin verilmediğini söyleyen Başkan Habipoğlu, isminde “azınlık” kelimesi geçen derneklerin dahi muğlak bir anlama sahip oldukları gerekçesi ile kayıt edilmediğini ifade etti.

 

60 bin Batı Trakya Türk’ü vatandaşlıktan çıkarıldı

 

Diğer sorunların yanı sıra 19. Madde sorunu hakkında detaylı bilgi veren Başkan Habipoğlu, Yunan Vatandaşlık Kanunu’nun eski 19. Maddesi ile yaklaşık 60 bin Batı Trakya Türk’ünün vatandaşlıktan çıkarıldığını söyledi. Vatandaşlıktan çıkarılan bu kişilerin yabancılar ile aynı prosedürü takip etmek zorunda olduğunu belirten Başkan Habipoğlu, bu sorunun bir başvuru değil hak iadesi meselesi olduğunun altını çizdi. Geçmişte vatandaşlıktan çıkarılan Selanik Yahudilerine vatandaşlıklarının iade edilmesi için İçişleri Bakanı’nın bir öneride bulunduğunu söyleyen Başkan Habipoğlu, aynı ilgi ve hassasiyetin Batı Trakya Türk Azınlığı için gösterilmemesinde üzüntü duyduklarını söyledi.

 

Avrupa Halk Partisi Siyasi Grubu’na üye Herbert Dorfmann ile gerçekleştirilen görüşmede ise ABTTF’nin organizasyon yapısı hakkında bilgi veren Başkan Habipoğlu, Avrupa Azınlıkları Federal Birliği’ne (FUEN) üye olduklarını ve FUEN çatısı altında Avrupa Diyalog Forumu üyesi olarak AP’de de Batı Trakya Türk Azınlığı’nı temsil ettiklerini ifade etti. Gençlere özel önem atfettiklerini söyleyen Başkan Habipoğlu, bu amaçla Genç ABTTF’yi oluşturduklarını, Genç ABTTF’nin ise Avrupa Azınlıkları Gençliği’ne (YEN) üyelik başvurusunda bulunduğunu söyledi.

 

Azınlık ile diyalog kurulmuyor!

 

Başkan Habipoğlu Batı Trakya Türk Azınlığı’nın kendini tanımlama, vakıflar, dernek kurma, eğitim ve siyasi temsil alanlarında karşılaştığı sorunları aktardı. Başkan Habipoğlu statüsü ve hakları Batı Trakya Türk Azınlığı ile aynı antlaşmayla, Lozan Barış Antlaşması ile belirlenen İstanbul Rum Azınlığı’na yönelik olarak Türkiye’nin olumlu adımlar atmasına karşılık Batı Türk Azınlığı’nın kendisine ait vakıf mallarının iade edilmesi talebi karşısında muhatap dahi bulamadığını söyledi. Sayıları bugün ancak 5 bini bulan İstanbul Rum Azınlığı’nın Türkiye’nin diyalog süreci başlattığını söyleyen Başkan Habipoğlu, 150 bin nüfusa sahip Batı Trakya Türk Azınlığı ile diyalog kurmaktan Yunanistan’ın ısrarla kaçındığını belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz